Наш парад – це сигнал ворогу: “Товарищ москаль, на Україну шуток не скаль!” – Порошенко. ФОТО, ПОВНЕ ВІДЕО

 

У Києві відбувся військовий парад, присвячений 25-й річниці Незалежності України.

Після підняття Державного Прапора і виконання Гімну України вулицею Хрещатик та майданом Незалежності прокрокували 4 тисячі воїнів збройних сил, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції і стратегічного резерву Збройних сил.

Окремою колоною пройшли ветерани АТО.

Також прокрокували бійці спільної українсько-польсько-литовської бригади. Як і повідомляла Новинарня, почесним гостем на параді до 25-річчя Незалежності України був президент Польщі Анджей Дуда.

парад3

Під час урочистостей президент Порошенко присвоїв звання Героя України двом героям АТО – полковникові Андрію Ковальчуку та капітанові Валерію Чибінеєву.

Як повідомили у прес-службі президента, полковник Ковальчук – учасник АТО з квітня 2014 року, на посаді командира бригади 80-ї окремої аеромобільної бригади керував діями підпорядкованих підрозділів бригади у Луганській та Донецькій областях, які звільнили Миколаївку, Слов’янськ, Георгіївку, Лутугіно, Круглик, Новосвітлівку, Хрящувату, Переможне, Щастя, Трьохізбенку.

Капітан Чибінєєв брав участь у визволені Красного Лиману Донецької області у складі 1-го аеромобільно-десантного батальйону.

“Під час ведення бойових дій в районі с. Бірюкове Луганської області в червні 2014 року підрозділ, очолюваний капітаном Чибінєєвим, знищив диверсійно-розвідувальну групу противника та взяв у полон двох військових терористичних військ. Поблизу селища Ізварине Луганської області у липні того ж року, разом із своїми побратимами витягнув із підбитого танка трьох військовослужбовців. У січні 2015 року обороняв Донецький аеропорт поблизу злітної смуги летовища”, – повідомили в АП.

“Ще позавчора капітан Валера Чибінєєв командував снайперами, що утримують промку (Авдіївську промзону – “Н”), його відірвали, наказали їхати в Київ, не назвавши причини. Валера був злий, під роздачу потрапили кілька командирів 🙂
У Києві вдягнули в нові берці, розгрузку, “варан”, сказали стати в стрій. Потім прозвучало його ім’я з вуст президента. Валера ледве не знепритомнів, адже не спав три дні.
Перше, що зробив після завершення церемонії, – зателефонував заступнику в Авдіївку, дізнатися, як там бійці”, – розповів у “Фейсбуці” волонтер Павло Кащук.

Валерій Чибінеєв

Валерій Чибінеєв

Двом бійцям звання Героя України з орденом “Золота зірка” було присвоєно посмертно: солдатові Ігорю Брановицькому й капітану Сергію Колодію.

Військове звання “генерал-майор” отримав очільник Київського військового ліцею ім. Івана Богуна Ігор Гордійчук – легендарний “Сумрак”, командир загону спецпризначення, який у 2014 році під час боїв за Савур-Могилу отримав важке поранення голови й довго лікувався, зокрема у США.

Президент України вручає Ігореві Гордійчуку ("Сумраку") погони генерал-майора

Ігор Гордійчук (“Сумрак”) отримує погони генерал-майора з рук президента

До Петра Порошенка Героя України Гордійчука, котрому досі важко пересуватися, підвели попід руки двоє інших нагороджених військових, Чибінеєв та Ковальчук.
Президент дякував “Сумраку” зі сльозами на очах.

Це була одна з найбільш зворушливих сцен святкового параду.

порошенко-сумрак-емблеми

У параді було задіяно понад 200 одиниць військової техніки  найширша номенклатура за всі паради часів незалежності України.

Як наголосив у своєму виступі з нагоди Дня Незалежності президент України Петро Порошенко, “зовнішня загроза прискорила процес формування сучасної української політичної нації на засадах громадянського патріотизму”.

“Україномовні й російськомовні, громадяни, які говорять іншими мовами… Українці, етнічні росіяни, кримські татари та інші етноси – всі міцно стоять на позиціях українського патріотизму. Пліч-о-пліч захищають нашу державу зі зброєю в руках”, – зазначив глава держави.

парад2

“Історія нам ніколи не пробачить, якщо ми не використаємо цей момент єднання, щоб назавжди зарубцювалися ті рани, яких завдали  суспільству політикани, штучно розколюючи суспільство”, – зауважив президент.

Він також наголосив, що головним гарантом здійснення цих оптимістичних планів є Збройні сили України. “Це значно серйозніше, ніж Будапештський меморандум“, – підкреслив Порошенко.

парад1

“За два роки війни ворогу не вдалося реалізувати жодної стратегічної задачі й поставити Україну на коліна. За це свої життя віддали 2504 українських воїнів“, – зазначив Порошенко.

За цей час на фронт через військкомати пройшли майже 300 тисяч осіб. “Якби ми рухалися за інерцією минулого року, зараз мала б завершуватися 9-та черга мобілізації, але ми не починали і 7-ї. Пріоритет – формування професійної армії”, – сказав президент.

парад-Порошенко

“Триває формування військового резерву. На цей час він вже складає понад 80 тисяч чоловіків та жінок, добре підготовлених воїнів із великим військовим досвідом”, – додав Порошенко.

Читайте також:
Мобілізація: підготуватись резервістам першої черги

Він нагадав: щомісяця в лави ЗСУ вливаються до 6 тисяч військовослужбовців.

“Всього з січня до війська прийшло вже більше 46 тисяч, а до кінця року ми очікуємо ще більше 20 тисяч. Станом на сьогоднішній день 75% української армії є контрактною”, – повідомив глава держави.

Водночас він наголосив, що Україні знадобляться “ще роки й десятки мільярдів гривень, щоб спати спокійно”.

Говорячи про військовий парад, Порошенко зауважив, що це – “реальний прогрес зміцнення обороноздатності держави”.

парад5

Наша армія – дійсно народна. Це ви, українці, купили чи відновили для армії танки, БМП, бронетранспортери, зенітні комплекси і реактивні системи залпового вогню. Це волонтери першими прийшли на допомогу армії”, – заявив президент.

Також, за його словами, з цього параду наші міжнародні партнери “отримають сигнал, що Україна здатна сама себе захищати, але потребує подальшої підтримки. Адже наш ворог – країна, яка займає дев’яту частину суходолу і має військовий бюджет в десятки й десятки разів більший за наш”.

Президент Польщі Анджей Дуда спостерігав за парадом поряд із Петром Порошенком

Президент Польщі Анджей Дуда спостерігав за парадом поряд із Петром Порошенком

“І нарешті, наш парад – це сигнал і ворогу: українці серйозно готові й надалі боротися за свою незалежність. І тому агресору краще згадати мудру пораду російського поета Володимира Маяковського: «Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль»!” – наголосив президент.

Порошенко висловив подяку міжнародним партнерам за фінансову підтримку, поставки нелетального озброєння і гуманітарної допомоги та “за санкції проти агресора”.

парад4

Фото прес-служби президента

Фото прес-служби президента

Окремо глава держави звернувся до українських патріотів на окупованих територіях Донбасу та Криму, привітавши їх зі святом Незалежності.

“Дорогі мої, ми вас любимо, ми про вас пам’ятаємо і наполегливо боремося за ваше повернення в Україну“, – запевнив Порошенко.

“І наголошую – робимо це політико-дипломатичним шляхом, тому що думаємо про вас. Це Кремль сприймає землю українського Донбасу як театр бойових дій, а мешканців регіону – як гарматне м’ясо для задоволення своїх імперських амбіцій. А для нас – ви наші, рідні, близькі, тимчасово розлучені зі своєю українською родиною, яка обов’язково об’єднається”, – додав президент.

Верховний головнокомандувач та міністр оборони в рамках урочистостей вручили нові бойові прапори частинам і з’єднанням Збройних сил України.

На трибуні для поважних гостей на Майдані були присутні попередні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, урядовці, народні депутати тощо.

парад-прапори

Фото прес-служби президента, Максима Кудимця, скани з онлайн-трансляції

Читайте також:
У параді Незалежності вперше візьмуть участь резервісти

На параді до 25-річчя Незалежності не буде військової техніки з АТО, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна