Мобілізація: підготуватись резервістам першої черги

 

Якщо ситуація в зоні АТО зберігатиметься на нинішньому рівні ескалації, сьому чергу мобілізації, подібну до попередніх шести черг мобілізації, чекати не варто. В будь-якому разі, в разі потреби мобілізуватимуть “резервістів першої черги”, які вже призивалися до ЗСУ, починаючи з 2014 року.
Такі висновки випливають із заяв, зроблених начальником Генштабу Віктором Муженком на зустрічі з блогерами, про яку написав у “Фейсбуці” присутній на цій бесіді головний редактор Новинарні Дмитро Лиховій.

“Перше – те, що найбільше цікавить більшість читачів і мирних громадян: ЧИ БУДЕ СЬОМА ЧЕРГА МОБІЛІЗАЦІЇ? Чи правда, що вона БУДЕ, хоча й не називатиметься так, як раніше?
Точної відповіді на це запитання знову не прозвучало (її, власне, і не існує). Але я б вжив таке формулювання: Муженко не підтвердив, але й не спростував висновок, зроблений із його заяв, про те, що сьомої черги мобілізації не буде. Тобто, швидше за все, таких мобілізацій, як у 2014-2015 роках – по 35-40 тисяч чоловік – ми вже не побачимо. Але: за умови, якщо ситуація на фронті залишиться приблизно такою, як зараз. Якщо не буде нової масштабної агресії, якщо не оголосять воєнний стан”, – зазначено в дописі.

Для такої ситуації, як зараз, “наявних сил і засобів на лінії зіткнення достатньо”, сказав начальник Генерального штабу.

За його словами, демобілізація п’ятої-шостої черг означає звільнення трохи більш як 80 тисяч військових. На сьогодні звільнено вже 41 тисячу. А за контрактом з початку року до ЗСУ набрано понад 40 тисяч військових.
Надалі залучення контрактників триватиме.

При цьому Віктор Муженко заявив: у разі потреби насамперед будуть мобілізувати “резервістів першої черги”. Це близько 80 тисяч осіб, призваних до ЗСУ в 2014 році.

У Генштабі вважають, що ці більшість цих людей мають не лише необхідний вишкіл, а й бажання знову стати до лав Збройних сил.

“Я сам належу до цієї черги мобілізованих/демобілізованих, тож трохи в курсі про наміри хлопців щодо повернення в армію. Тому висловив скепсис і запитав НГШ, на яких юридичних підставах відбуватиметься повторний призов в армію резервістів? Новим указом президента або?…
(При цьому зауважте: офіційний резерв і військовослужбовці запасу – дві різні категорії)”, – написав учасник зустрічі.

Відповідь начальника Генштабу: так, орієнтуємося на резервістів, які приписані до тих бригад, де вони служили. Саме вони за законом мають поповнювати підрозділи у випадку безповоротних втрат і демобілізації інших військовослужбовців.

Справді, існує закон про службу у військовому резерві. Втім, визнає Віктор Муженко, потрібно його допрацювати.

Наразі сайт Міністерства оборони роз’яснює з цього приводу таке: “…Одним із важливих завдань сьогодення, визначених президентом України для ЗСУ, є створення військового оперативного резерву першої черги. У березні 2015 року прийнятий закон, який встановлює обов’язкове зарахування в оперативний резерв військовослужбовців, які звільняються, як зі строкової служби, так і тих, хто був призваний по мобілізації. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу.
Що дозволить при необхідності проведення чергової ротації або загальної мобілізації сформувати підрозділи з підготовлених, що вже пройшли бойове злагодження, військовослужбовців”.

Читайте також:
Корисні поради тим, хто демобілізується. Що гарантує держава учасникам АТО

Василь “Танцор”, якому дзвонив на передову Порошенко:
Казарма відбила бажання підписувати контракт із ЗСУ

На зустрічі з блогерами генерал армії Віктор Муженко також повідомив, що за останні три місяці замінено 12 обласних воєнкомів, крім того, залишається вакантною посада київського міського військового комісара.

За словами начальника Генштабу, військкомати посилюються, бо одна з їх задач на даному етапі – тісна комунікація з місцевою владою для забезпечення комплектації ЗСУ військовослужбовцями за контрактом.

“У планах ГШ – переформатування військових комісаріатів як структури, що вже навіть самою назвою відсилає нас у дрімуче радянське минуле і не відповідає сучасним вимогам”, – ідеться в дописі.




Як відомо, з початку 2016 року кількістю бажаючих укласти контракт на службу в Збройних силах, починаючи з шести місяців і більше, різко зросла через збільшення зарплат військовослужбовцям.

Читайте також:
Є змога замінити всіх “дембелів” контрактниками без нової мобілізації, – Генштаб

Сільська голова намагається понизити зарплати в ЗСУ, щоб трактористи не тікали на контракт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна