Гроші в камуфляжі. Скільки насправді платять в ЗСУ 2016 року

 

Це матеріал про фінансову ситуацію в ЗСУ в 2016 році.
Як вона змінилася в 2017 році – читайте в матеріалі “Новинарні“:
Розмір зарплати в ЗСУ 2017: роз’яснення Міноборони

2016-й став роком нового прориву для Збройних сил України – замість жебрацьких зарплат солдати й офіцери почали отримувати гроші, помітно вищі за середній рівень заробітків по країні. З огляду на це до лав ЗСУ на контракт потягнулися чоловіки, які не проти поєднати захист України з хорошим приробітком. Як повідомили «Новинарні» в Генштабі ЗСУ, на даний час стати контрактниками зголосилися вже більше 18 тисяч українців. Це в рази більше порівняно з попередніми періодами. І це достатньо, щоб відсунути часткову мобілізацію з березня на пізніший період та дуже суттєво зменшити її обсяг.

Однак розміри нових зарплат у ЗСУ красиво виглядають на штабних паперах, а як виплати виглядають насправді? Із цими питаннями «Новинарня» звернулася до бійців різних підрозділів.
З’ясувалося, що начальство виконує фінансові зобов’язання майже повністю, хоча подекуди не зовсім вчасно. В деяких підрозділах утворюється борг з «атошних» і «бойових» доплат, але його обіцяють закрити.

Яка загальна структура виплат військовим, чому утворюються борги і як на зарплату впливають штрафи й стягнення – «Новинарні» пояснили також у Генштабі ЗСУ.

Автор: Дмитро Лиховій

Як змінилися зарплати в 2016 році:
розповідають бійці

Тарас ЧмутТарас Чмут,
старший матрос десантно-штурмової роти 501-го батальйону морської піхоти, контрактник; зараз служить у Миколаєві на посаді діловода, перед тим був в АТО під Широкиним:

– Зарплата виплачується вчасно, до 20-го числа поточного місяця за попередній місяць. У січні я отримав 7014 грн. (до того мав 7400). Дехто з хлопців у нас отримав трохи менше 7000. Наскільки? Від 20 до 500 грн. менше.

Це все залежить від частки премії. Є таке питання – система нарахування не зрозуміла особовому складу.

У березні я отримав суму, аналогічну лютневій, і надалі цей розмір платні буде зберігатися. У нас у підрозділі всі отримують платню вчасно і без значних проблем.

Читайте також:
“Чи заслуговую я на статус учасника бойових дій? Швидше ні, аніж так”

Олег СнігурОлег Снігур,
старший солдат (кулеметник) 11-го батальйону 59-ї мотопіхотної бригади; служить за власним бажанням уже другий термін після першої мобілізації в 2014-15 роках, перебуває на першій лінії в АТО:

– У нас зарплата на рядових посадах – від 7200 грн., в таких розмірах її почали давати вже в січні (тобто і за грудень теж).

Окремо, плюс до зарплати, доплачують «атошні» – 4200 грн. за першу лінію. Ті, хто далі від «передка», отримують менше. Наприклад, за словами колеги, який служить при штабі й іноді катається на передок, він отримує середню суму «атошних» – близько 3 тисяч.

Зарплату платять вчасно, а от по «атошних» до останнього часу трималася заборгованість в один місяць. Тобто в березні 4200 грн. заплатили не за лютий, а за січень.
Але тепер цей борг уже закрили. Обіцяють тепер, що 15 квітня буде зарплата за березень і «атошні» за березень.

Раніше «фініки» (фінансисти) нам пояснювали, що з «атошними» будуть запізнення ще кілька місяців, бо виплати різко виросли і не фінансуються вчасно держбюджету.

Артем ЧехАртем Чередник (літературне псевдо – Артем Чех),
солдат 9-го окремого мотопіхотного батальйону 59-ї омбр (Гайсин), мобілізований влітку 2015 року:

– У мене із зарплатою все нормально, мінімалка 7 тисяч, є якісь надбавки, тож отримую приблизно 7100. У наших сержантів – приблизно 7500 грн.

Плюс «атошні» за першу лінію – 4200 грн., але їх затримують на місяць. Тобто загалом рядовий в АТО може заробити 11300 грн. за місяць.

ОНОВЛЕНО. 7 квітня Чех повідомив: «Сьогодні надійшли «атошні» за лютий».

Хто підписав контракт – задоволені. Невдовзі нас виводять у ППД (пункт постійної дислокації), а сидіти в Гайсині, нічого не робити або («газ-квас») і отримувати 7-8 тисяч – це розкіш для більшості, хто на «гражданці» мав максимум 2 тисячі. Та навіть якщо в АТО. «Війна така війна»…

Але є такий момент, як премії. Це більша частина заробленого, а в нас премій позбавляють легко. Дехто за якісь дрібні провини в січні отримав по 1,5 тис. Командири ж мають право знімати навіть 100% премії. У січні багато хто скаржився, що цим зловживають, тиснуть. Наприклад, за неналежний зовнішній вигляд можуть зняти 10% премії. А якщо ти півроку живеш у землі, немає води, змінної форми або взагалі форму видали рік тому – який же в тебе буде вигляд? Ну, тобто в деяких підрозділах завдяки цьому тримають бійців у покорі. А нас офіцери бояться, тому що багато хто вже постійним сидінням у бліндажі доведений до ручки, можуть і розправу вчинити. Тому в нас премію знімають обережно, за відверті порушення – пияцтво, дебош, бійки.

Читайте також:
Мобілізований Артем Чех: Армія закатала мій патріотизм у бетон

Артем Чех: Чому я підтримую чергову мобілізацію

Майор із 1-ї окремої танкової бригади, який служить на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом (поза зоною бойових дій), за його словами, отримує 11 тисяч грн.
«Якщо фінансова частина не натупить – зарплата приходить вчасно», – каже офіцер.

Факт затримки «атошних» доплат на місяць до останнього часу підтверджували і в 1 отбр (Гончарівське), і в 30-й окремій механізованій бригаді (ППД – Новоград-Волинський).

Однак з огляду на те, що тепер «атошні» становлять меншу частину загального заробітку в ЗСУ, військові погоджуються зачекати, хоч і не без ремствувань.

Та загалом армійці – особливо некияни та ті, хто мав на «гражданці» низькооплачувану роботу або непостійні заробітки – вельми задоволені рівнем доходів в ЗСУ, встановленим з початку 2016 року.

«Якщо чоловік не «аватар» і не пропиває все, що отримує, то за рахунок нового заробітку може і жінку з дітьми удома забезпечити, і на себе залишити», – пояснює один із бійців 1 отбр. Мобілізований у лютому 2015 року, він шкодує, що період підвищеної платні припав лише на останні три місяці служби.

Тепер чоловік розглядає можливість підписати контракт із ЗСУ ще принаймні на півроку і заробити за цей час як мінімум 50-60 тис. грн. «Хочу купити машину», – каже солдат.

Читайте також:
Сільська голова намагається понизити зарплати в ЗСУ,
щоб трактористи не тікали на контракт

П’яний до безпам’ятства боєць ЗСУ забрів у полон до бойовиків і дав інтерв’ю.
ВІДЕО, реакція Геращенко

Пояснення Генштабу щодо базових виплат і стягнень

Суттєве збільшення грошового забезпечення військовослужбовців відбулося з 1 січня 2016 року. Аби «відновити престиж і привабливість військової служби» та залучити громадян України до лав Збройних сил на контракт, зарплати рядовим (без урахування доплат за участь в АТО) встановили на рівні 7 тис. грн., командирам відділень – 8 тис., командирам взводів – 9,5 тис., ротним – 11 тис., комбатам – 13 тис., командирам бригад – 16 тис.

Таким чином, «базові» зарплати зросли більш ніж удвічі, переважно – у 2,5 раза, а для рядових стрільців – майже в три рази.

грошове забезпечення ЗСУ 2016 - (3)

Як повідомляв у січні директор департаменту фінансів Міністерства оборони Іван Марко, оборонне відомство збільшило рівень грошового забезпечення військовослужбовців за дорученням президента та відповідно до протокольного рішення Кабінету Міністрів України шляхом виплати премій.
«Разом з тим підвищено вимоги щодо належного виконання військовослужбовцями посадових обов’язків», – зауважував Марко.

З одного боку, такий підхід – спроба побороти порушення дисципліни й пияцтво в армії. З іншого боку – вимушений крок, аби тягар підвищених ставок ЗСУ не став убивчим для державного бюджету.

Чому не можна зменшити частку премії у загальній сумі виплат, які отримують військові на руки, тобто на банківські картки? Адже так звані «премії» в кілька разів перевищують «голу ставку», при цьому структура виплат військовослужбовцям незрозуміла, до того ж із різних підрозділів надходять сигнали про зловживання командирів системою стягнень?
І такими запитаннями «Новинарня» звернулася до Генерального штабу ЗСУ, надіславши офіційний запит.

«Фінансові відділи роблять розрахунок відповідно до наказів, які видає командир частини. Якщо в когось є стягнення – премія урізається згідно з чинним законодавством. А стягнення – це не просто так на словах: «тобі догана», це оформлюється належним чином. Тобто робиться оголошення про стягнення, проводиться відповідне розслідування, якщо це грубе порушення і за нього передбачається велике стягнення, – розповів «Новинарні» старший офіцер прес-служби Генштабу підполковник Роман Бакуменко.

«Усе це має бути підтверджене документально. Є офіційна табличка, за яке стягнення скільки відсотків зарплати урізається», – зазначив представник ГШ.

Офіційна таблиця стягнень. Відповідно до Тимчасового порядку встановлення розміру щомісячної премії військовослужбовцям ЗС України, затвердженого Міністром оборони України 26 січня 2016 року, премія встановлюється наказами командирів(начальників, керівників) військових частин (установ) у наступних розмірах від максимальної суми премії:

100% — за старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових (посадових) обов’язків і за умови, якщо військовослужбовець не має дисциплінарних стягнень;

90% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняте одне дисциплінарне стягнення «догана»;

80% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняте одне дисциплінарне стягнення «сувора догана»;

60% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняті два дисциплінарні стягнення «догана» («сувора догана»);

50% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняті три дисциплінарні стягнення «догана» («сувора догана»).

У разі, якщо військовослужбовець притягнутий до дисциплінарної відповідальності за порушення правил несення бойового чергування, вартової служби, служби в добовому наряді, розмір премії додатково зменшується на 20%.

Премія не встановлюється військовослужбовцям, які мають більше трьох не знятих дисциплінарних стягнень «догана» і «сувора догана» або мають стягнення «попередження про неповну службову відповідність», «пониження у військовому званні», «пониження в посаді», «позбавлення військового звання», «звільнення з військової служби через службову невідповідність» тощо.

Виплата премії у повному розмірі здійснюється після зняття всіх дисциплінарних стягнень з військовослужбовця.

Чи може урізання зарплати (тобто частини премії) відбуватися без пояснень щодо стягнень і заднім числом?

«Це залежить від того, що відбувається на місцях. Якщо людина, наприклад, не відстоює свою правоту, а замість того, щоб запитати, що сталося, тікає з частини (буває й таке), зрозуміло, що винна в цьому тільки вона», – зазначив Роман Бакуменко.

При цьому полковник із ГШ визнав: якщо має місце відчутне урізання виплати без пояснень військовослужбовцеві та зафіксованих дисциплінарних проваджень, «то дійсно, це можна пояснити лише перегинами на місцях з боку командирів».

«Але централізованих вказівок навмисно знімати частину премії – такого немає і, сподіваюся, не буде», – зазначив полковник Бакуменко.

Читайте також:
До зони АТО виїхали мобільні групи Міноборони, які вивчають
умови служби й допомагають вирішити проблеми

Щодо співвідношення частки премій і «чистої ставки», представник ГШ довів такі відомості: «У військових основою грошового забезпечення є три пункти: за посаду, за звання та процентна надбавка за вислугу років. Це і є «чиста» частина заробленого військовослужбовцем, як ви її називаєте. На цю суму вже йде решта надбавок – за особливі умови, премії тощо. Загалом, у цьому випадку вести мову про «чистий» посадовий оклад некоректно».

Чи передбачається зміна процентного співвідношення «чистої» частини окладу і доплат та премій?
«Це питання перебуває у віданні Кабінету Міністрів. Теоретично уряд може збільшити посадові оклади, оклади за звання або процентну надбавку за вислугу років. Але, щоб ви розуміли, збільшення цих трьох видів грошового забезпечення потягне за собою автоматичне перерахування пенсій усім військовим пенсіонерам. Тобто, наприклад, якщо я пішов на пенсію з посади командира батальйону, за яку тоді платили 3 тисячі, а через десять років посадовий оклад батальйонного командира підвищили до 6 тисяч, то або мені повинні автоматично нарахувати доплату до пенсії, або я цього зможу добитися через звернення до суду», – зазначив представник ГШ ЗСУ.

«Тому Кабмін навряд чи на це піде. Хоча такий варіант, безперечно, існує. У будь-якому разі, це прерогатива уряду», – пояснив полковник Бакуменко.

Читайте також:
Зарплати ЗСУ в січні: таки вищі, але підлеглі отримують більше за командирів

Також представник Генштабу у відповіді на запит «Новинарні» розповів, чому виплати армійцям у січні подекуди відрізнялися від попередніх.

«Поскільки в січні нараховували [зарплату військовим] по тимчасовому керівному документу, а в лютому вже привели законодавство у відповідність, то в січні могло виходити так, що комусь нарахували більше, комусь – менше порівняно з належним рівнем. Відповідно, в лютому це вирівняли», – сказав Бакуменко.

«До речі, в лютому не коригували [зайві виплати] за січень, і кому нарахували [в січні] трохи більше, тому ці гроші залишили. А кому недорахували – тому [в лютому] додали.
Таким чином, у лютому виплати остаточно прийшли у відповідність до постанови Кабміну», – пояснив старший офіцер прес-служби ГШ.




Доплата за участь в АТО: більш справедлива, але з запізненням

Починаючи з літа 2014-го, всі звикли, що доплата за участь в антитерористичній операції для військових – це плюс 100% до постійної зарплати.
Тобто: є на тебе наказ по частині про відрядження в АТО – отримай за повний місяць в АТО 4 тис. грн. (а не 2 тис.), якщо ти солдат-стрілець, 8 тис. грн. (замість регулярних 4 тис.) – якщо ти заступник командира роти і т.д.
Відповідно, чим вища посада і звання у відрядженого, тим більшу він отримував загальну суму. Хоча навряд чи вище начальство ризикувало життям більше.
Для порівняння: комбриг мав в АТО 13 тис. грн., комвзводу – 7,6 тис. грн.

У 2016 році підхід до нарахування «АТОшних» змінився.

Як повідомили в Міноборони, «з метою впорядкування виплати винагороди військовослужбовцям за участь в антитерористичній операції, дотримання принципів соціальної справедливості в реалізації права кожного військовослужбовця незалежно від військового звання та займаної посади (…), та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 року № 18 (…) міністр оборони України підписав наказ, яким встановлюються наступні виплати особовому складу:

  • військовослужбовцям, які несуть службу на лінії бойового зіткнення, виплачувати грошову винагороду за участь в АТО у сумі 4200 гривень,
  • в інших місцях дислокації в межах визначеної зони проведення воєнного конфлікту (АТО) — 1200 гривень».

грошове забезпечення ЗСУ 2016 - (1)

грошове забезпечення ЗСУ 2016 - (2)

Якщо перекласти людською мовою, то однакову суму за відрядження на Донбас тепер отримують і генерал, і старлей, і сержант, і рядовий – якщо служать на одній лінії АТО.

При цьому встановлено градацію для доплати за «шкідливість»: за службу на першій лінії – 4200 грн. за місяць, за присутність на більш віддалених ділянках зони АТО – 1200 грн.
Незалежно від звання й посади.

Варто зафіксувати: виплата винагороди зберігається також на час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я після отриманих під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах чи АТО, інших заходах в умовах особливого періоду поранень (контузії, травми, каліцтва), психічних та поведінкових розладів.

Подекуди звучать нарікання й навіть чути про готовність бунтувати з боку тих, хто перебуває на «передку», але отримує менш як 4200 грн. або не отримує взагалі.
Однак у Генштабі зазначають: розмір виплати залежить від часу перебування на першій лінії. Тобто якщо у відрядженні вказано термін менший як місяць, то, відповідно, сума доплати зменшується. А зароблені гроші в будь-якому випадку буде виплачено.

Те, що за виплатою «атошних» на початку року утворювався борг тривалістю місяць, «Новинарні» повідомляли всі опитані учасники АТО.
Причому це вже в 2016 році заборгованість вирівнялася до місяця (за грудень заплатили в лютому і т.п.), а раніше «хвости» могли бути й довшими, розповідали хлопці, зокрема з 59 омбр.
На початку квітня борги з «атошних» почали закривати.

Чи справді заборгованість – вимушена і пояснюється тим, що обсяги витрат на грошове утримання військових різко зросли, а уряду ніде брати такі кошти?

«Не скажу. Це – до Кабміну», – відповів «Новинарні» підполковник Бакуменко.

«Такого, щоб комусь не виплачували «для економії», – такого не буває. Як тільки надходять документи, оформлені у встановленому порядку, все тут же виплачується», – додав представник ГШ.

Хоча, слід зазначити, помітно, що борги з виплати «атошних» носять системний характер, і дійсно виникає підозра, що затримки відбуваються з вини уряду.
Тим більше, що проурядові фракції надто вже затято проштовхують суперечливі законопроекти, які допоможуть зібрати в держбюджет додаткові кошти для фінансування ЗСУ.

Водночас причиною багатьох затримок є й «людський фактор».

Старший офіцер прес-служби ГШ Роман Бакуменко пояснює: «Можливо, десь був якийсь збій. Всі ж люди, рахують усе фактично вручну, все на паперових носіях. Десь хтось, можливо, переплутав прізвище чи відправив не на ту адресу – це таке діло».

«Ця помилка може бути менш масштабною, або й більш масштабною. Якщо десятьом особам щось недорахують – про це менше розголосу. А коли йдеться про помилку, що стосується 400 чоловік, – це може дістати широкий резонанс. Його виправляють, але вже зі скандалом», – пояснив офіцер.

При цьому помилка може виникнути і на верхніх щаблях армійської фінансової вертикалі.

Інше джерело в Генеральному штабі повідомило «Новинарні» на умовах анонімності: «По «атошних» за грудень, які дуже затрималося. З’ясувалося, що міноборонівські фінансисти загубили 20 тисяч військових у списках. Тому так вийшло».
Надалі – «знайшли й виправили».

Якщо «трабли» із виплатами в конкретних підрозділах не припиняються, наш співрозмовник радить сигналізувати на «гарячу лінію» Міноборони, адже офіційні скарги і звернення в армії багато важать і сприяють вирішенню проблем.

Корисні телефони. У разі, якщо військовослужбовець має запитання, відповіді на які він не отримав у військовій частині, йому слід звернутися на «гарячу лінію» департаменту фінансів Міноборони за телефоном  +380 44 271 12 57 або до в call-центр МОУ за телефоном 0 800 50 04 42.

АТО ЗСУ 13 січня

«Бойові»: заморожено, але буде виплачено

Окрема стаття можливого заробітку в армії – так звана «бойова тисяча». Це додаткова доплата не просто за присутність в АТО, а за участь у безпосередніх бойових діях. Вона стосується порівняно невеликої частини особового складу всієї армії, але якраз ці військові і представляють всі Збройні сили на «передку».

В останні місяці в ЗСУ найбільше проблем якраз із виплатою «бойових». Заборгованість за цією статтею зростає або ж залишається нез’ясованою.

В уряді й оборонному відомстві фактично визнали, що механізм визначення «бойових дій» та участі в них конкретних бійців і підрозділів потребував уточнення.

«Виплати «бойової тисячі», винагороди за підбиту техніку, виконання бойового завдання – всі ці грошові винагороди для військовослужбовців ЗСУ залишаються», – інформували в Генштабі 15 лютого.
Відтоді виплата «бойових» призупинена тимчасово.

«Наразі підготовлений новий наказ міністра оборони України №67 від 10.02.2016 щодо виплати бойових винагород. Наказ уже погоджений в Міністерстві фінансів, Міністерстві праці та перебуває на погодженні в Міністерстві юстиції. Це стандартна процедура для подібних нормативних документів.

Після погодження в Мін’юсті наказ буде оприлюднено на офіційному сайті Міністерства оборони. Також буде підготовлено роз’яснення щодо нового порядку виплат.
Усі винагороди за минулі бої буде виплачено згідно з новим порядком», – пообіцяли в Генеральному штабі ЗСУ.

Новий наказ почали готувати після того, як 20 січня 2016 року Кабінет Міністрів України видав постанову №18, згідно з якою порядок виплати винагороди військовослужбовцям ЗСУ, СБУ, НГУ та інших силових відомств визначають керівники відповідних інституцій.

«Крім того, це дасть змогу виправити низку недоліків в механізмі нарахування бойових винагород, які існували раніше», – пояснили в ГШ.

Читайте також:
Російські військові на Донбасі дезертирують через невиплату зарплати

“У солдатів АТО зараз в моді ватники, пальта й пуховики”.
Чи реально виконати жорсткий “порядок розміщення знаків розрізнення на формі ЗСУ”?

підтримати новинарню 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.