Розмір зарплати в ЗСУ 2017: роз’яснення Міноборони

 

Видатки на грошове утримання в Збройних силах у 2017 році передбачено в сумі 30,2 млрд. грн., на заробітну плату працівникам ЗСУ — 4,3 млрд. грн.
Відтак цьогорічний обсяг бюджетних видатків гарантує, що виплата грошового забезпечення військовослужбовцям зберігатиметься на рівні 2016 року.

Як передає “Новинарня“, про днями повідомили на “гарячій лінії” газети “Народна армія”.
Про те, яка буде зарплата 2017 року в ЗСУ, розповідали начальник управління організаційного та соціального забезпечення і тарифікації департаменту фінансів Міністерства оборони В’ячеслав Салахов; начальник відділу пенсійного забезпечення та соціальних виплат Олександр Клим; начальник відділу грошового забезпечення управління по фінансуванню військових частин та установ центрального підпорядкування Вадим Сорокотяга.

“Третій рік поспіль ми спостерігаємо тенденцію збільшення оборонного бюджету.
Минулого року видатки Міноборони становили 55,948 млрд. грн., або 2,46% ВВП (без коштів від конфіскату). На 2017-й передбачено 64,466 млрд. грн., що становить 2,49% ВВП”, – інформує Міністерство оборони.

Зазначається, що цьогорічні видатки на утримання ЗС України порівняно з минулим роком збільшено на 8,5 млрд. грн. “за всіма основними напрямами”. Найбільше зросло фінансування на потреби розвитку озброєння.

Що ж до зарплати в ЗСУ 2017 року, то вона фактично залишається на тому ж рівні, на якому була встановлена після збільшення в січні 2016-го.

Як писала “Новинарня” з посиланням на МОУ і Генштаб, суттєве збільшення грошового забезпечення військовослужбовців відбулося з 1 січня 2016 року.

Аби “відновити престиж і привабливість військової служби” та залучити громадян України до лав Збройних сил на контракт, зарплату рядовим (без урахування доплат за участь в АТО) встановили на рівні 7 тисяч грн., командирам відділень – 8 тисяч, командирам взводів – 9,5 тисячі, ротним – 11 тисяч, комбатам – 13 тисяч, командирам бригад – 16 тис.

Таким чином, “базові” зарплати зросли більш ніж удвічі, переважно – у 2,5 раза, а для рядових стрільців – майже втричі.

Таким чином, для військових ЗСУ за контрактом чинні такі розміри зарплат:

грошове забезпечення ЗСУ 2016 - (3)

Також в Міноборони нагадують, що з січня 2017 року підвищено розмір “бойових” надбавок за службу в зоні АТО:

  • на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону додають щомісяця 6000 грн.,
  • в інших місцях дислокації в межах визначеного району АТО — 2400 грн.

Варто зазначити, що у 2016 році за “першу лінію АТО” доплачували 4200 грн., за іншу дислокацію в зоні АТО – 1200 грн.

Причому розмір цих доплат не залежить від звань і посад.

У перші два роки війни на Сході (2014-2015) АТОвцям доплачували незалежно від “лінії” ще одну зарплату. Для стрільця це було від 2500 грн., для комбата – 6500 грн.
Тепер встановлено справедливий підхід.

Тепер контрактники ЗСУ на “передку” розповідають: “У нас зарплата на рядових посадах – від 7200 грн. Окремо, плюс до зарплати, доплачують «атошні» – 6000 грн. за першу лінію, в сумі майже 13200 грн. Ті, хто далі від «передка», отримують доплату замість 6 тисяч – 2400, теж непогано”.

Відповідно, у сержантів і офіцерів заробітки більші.

Водночас діє система стягнень у разі отримання доган.

Читайте також:
Життя бійця АТО від “сепарської” кулі врятували
пачка гривень і кредитка. ФОТО

Представники Міністерства оборони заявляють, що з 1 січня поточного року держава фінансує в повному обсязі показники бюджету для ЗСУ, які стосуються соціальних складових, “заборгованості з цих виплат немає”.

При цьому “виплата підйомної допомоги в першу чергу здійснюється військовослужбовцям бойових частин, які перебувають у районі АТО”.

У тому числі в січні-лютому в повному обсязі профінансовано виплату підйомної допомоги, виплату належного грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, які є заручниками або вважаються зниклими
безвісти.

Читайте також:
У Міноборони спростували підвищення зарплати військовим ЗСУ

Також “фінансисти” МОУ розповіли, чи планується підвищення зарплат та іншого грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних сил.

“Департаментом фінансів МО України на виконання програми діяльності уряду ще минулого року було розроблено проект постанови щодо реформування системи грошового забезпечення військовослужбовців. Вона передбачає кардинальні зміни структури нарахувань і, зокрема, розмірів посадових окладів та окладів за військовими званнями. Зараз ця постанова перебуває на погодженні у Міністерстві фінансів. Є відповідне доручення прем’єр-міністра щодо прискорення цієї роботи”, – зазначили в МОУ.

“У проекті даної постанови ми відмовилися від старих підходів до формування розміру грошового забезпечення. У його основу покладено тарифні коефіцієнти, тобто кожний розмір виплати має відповідний коефіцієнт. Це дасть можливість у разі зміни останнього(коефіцієнту) автоматично переглядати розміри грошового забезпечення. Його гарантовані складові (посадовий оклад, оклад за військове звання, надбавка за вислугу років і премія) будуть становити близько 60–70 відсотків грошового забезпечення.
Решта — стимулюючі виплати. До речі, зараз у нас їх більше як 40 видів! Такий принцип стосуватиметься військовослужбовців усіх категорій”, – заявили в МОУ.

Читайте також:
Міноборони готує новий механізм нарахування зарплат військовим
та підвищення виплат ССО

Також “фініки” Міністерства оборони прокоментували таке питання, як матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових проблем для військових ЗСУ.

“Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є гарантованою виплатою. Рішення про її виплату та розмір (не більше ніж розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця) приймає командир військової частини окремо по кожному рапорту військовослужбовця у випадках, коли він дійсно її потребує у зв’язку із певними сімейними обставинами.

Перенесення таких виплат із минулого на поточний рік не передбачено законодавством.

У 2017 році граничний обсяг видатків на виплату зазначеної матеріальної допомоги доведено до кожної військової частини, що дасть змогу відповідним командирам (начальникам) приймати рішення про виплату матеріальної допомоги та її розмір, виходячи з наявного ресурсу”, – заявили представники МОУ.

Читайте також:
Сержантам і старшинам ЗСУ призначили щомісячну грошову надбавку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.