Порошенко – проти вироку Павлоградського райсуду генералу Назарову. Ініціюватиме військові спецсуди

 

Президент Петро Порошенко висловився за відновлення спеціальних військових судів у контексті вироку генералу Віктору Назарову, який виніс напередодні Павлоградський райсуд.

“Насамперед як Верховний головнокомандувач – не можу мовчати після вироку одного з цивільних судів, який засудив бойового генерала до ув’язнення на 7 років.
Наші військові виконують свій обов’язок захищати Україну. Інколи ціною власного життя.
Розумію горе родин. Але по-справжньому винним у загибелі наших героїв є ворог, який віроломно вдерся на нашу землю. Єдиним виправданням цим смертям є наближення ними невідворотної перемоги”, – зазначено у “Фейбуці” Порошенка ввечері 28 березня.

“За останні три роки ми виховали нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої України. Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності та безпеки.
Саме тому я планую запропонувати відновлення спеціальних військових судів відповідно до існуючих міжнародних практик. Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці повинні військові спеціалісти, військові експерти і військові судді, а не цивільні. Принаймні зараз, поки триває ця жахлива підступна гібридна війна”, – наголосив президент.

“Справедливість безумовно повинна бути досягнута в суді, але рішення військових судів не будуть ставитися під сумнів нашими воїнами”, – резюмував Порошенко.

Нагадаємо, Павлоградський райсуд на Дніпропетровщині 27 березня виніс вирок, яким генерал-майора Віктора Назарова засуджено до семи років позбавлення волі у справі про збитий бойовиками Іл-76 в аеропорту Луганська.

Читайте також:
Процес над генералом Назаровим показав:
армії потрібно повернути військовий суд, – Кулик

СБУ оприлюднила аудіозаписи розмов бойовиків “ЛНР”
у справі про збитий літак ЗСУ 2014 року

Як інформувала “Новинарня“, в Павлограді на Дніпропетровщині понад півроку тривав суд у справі про загибель 49 українських військових (з них 9 – члени екіпажу). Вони загинули у літаку Іл-76МД, збитому з ПЗРК сепаратистами “ЛНР” 14 червня 2014 року.

На лаві підсудних була лише одна особа – генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.

Штаб АТО того дня отримав iнформацiю про можливу наявнiсть ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу) у сепаратистiв, але, зi слiв Назарова, вона була суперечливою i потрапила до нього вже пiсля початку операцiї із чотирьох транспортних рейсiв до Луганську вночі проти 14 червня. Пiсля збиття лiтака два iнші борти, якi вже були у повiтрi, повернули назад.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено ще в листопаді 2016 року.
Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова: “рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.