Ярош про “блокаду”: не можна провокувати громадянське протистояння, а держава має представити план. ВІДЕО

 

Для уникнення громадянського конфлікту українська влада повинна представити суспільству план розриву торгівельних відносин із Росією та окупованими територіями.
Як передає “Новинарня“, таку думку висловив народний депутат, лідер руху “ДІЯ” та Української добровольчої армії Дмитро Ярош в інтерв’ю Gazeta.ua у вівторок, 14 березня.

“Ми з самого початку бойових дій послідовно виступали за повний розрив будь-яких економічних відносин не тільки з окупованими територіями, а й із Російською Федерацією як країною-агресором. Це абсолютно логічно, бо під час війни будь-яка торгівля нічим не виправдовується. Включно тим, що люди залишаться без тепла. Величезне недоопрацювання влади в тому, що вони цього не зробили і викликали таку хвилю акцій громадської непокори”, – констатував Ярош.

За його словами, якщо зараз існує вимушена економічна залежність від ОРДЛО й РФ, то влада України мала б запропонувати чіткий перелік кроків для подолання такої залежності.

“Я думаю, чіткий план має бути. Є країна-агресор. Так, зараз ми залежні ми залежні по таких і таких точках від Росії або окупованих територій. Але ми плануємо на цей тиждень зробити те-то, в тому місяці – так-то. Щоб люди чітко розуміли, що ми йдемо до повної самостійності, незалежності від поставок того ж антрациту та інших складових”, – сказав Ярош, відомий як екс-провідник “Правого сектору”.

Він, визнав, що в цьому сенсі “якийсь рух є”, бо Кабінет Міністрів уже “прийняв програму, що можна перевозити, що не можна”, а прем’єр Гройсман запрошував блокувальників на переговори.

За його словами, владі слід іти на переговори і в жодному разі не використовувати “силовий фактор” для деблокування шляхів сполучення. “Бо тільки десь проллється крапля крові – це може в реальний громадянський конфлікт перерости”, – зазначив Дмитро Ярош.

“Ми допомагаємо “блокадникам” і всім, хто потребує, медичним забезпеченням. Я дав команду нашим “госпітальєрам”, щоб у разі необхідності надавали допомогу незалежно від того, чи то людина, яка блокує залізничне чи автомобільне сполучення, чи нацгвардієць, чи поліцейський. Бо нас занадто багато ділять. Нам не можна допускати цього ділення. Треба шукати щось таке, що суспільство об’єднує. Інакше Росія нас роздавить, якщо кожен у свій куток щось буде тягнути. Тому морально ми підтримуємо “блокадників”, – сказав провідник УДА.

При цьому він висловив незгоду із занадто радикальним підходом організаторів “блокади торгівлі з окупантами”.

“Сама методологія мені здається неправильною. Інакше все це треба було робити, з мінімальними втратами для держави та економіки”, – зазначив Дмитро Ярош.

Він висловив переконання, що жоден український полонений не буде звільнений, через те що блокуються шляхи сполучення з ОРДЛО.

“Потрібно реально дивитися на речі… Будь-яка операція має чітко плануватися, і цілі мають ставитися досяжні… Тут Росія якраз може використати той момент: не віддаючи полонених, провокувати подальше громадянське протистояння [в Україні]”, – сказав Ярош.

Він наголосив, що “все має бути виважено”.

“Воно ж кров’ю виллється. А ми крові вже дуже багато пролили. Тому хай вона ллється якомога менше в Україні”, – підкреслив провідник УДА.

“Хоча є один величезний плюс — удар по українському олігархату… Бо доки існують олігархи — доти Українська держава українською по суті не буде”, – підкреслив нардеп.

Нагадаємо, громадська блокада залізниць у зоні АТО для припинення торгових зносин України з ОРДЛО триває з 25 січня. 17 лютого через це було запроваджено надзвичайні заходи в енергетиці. 13 березня силовики розігнали один із “редутів” – на станції Кривий Торець у Донецькій області, назвавши це “контрдиверсійною операцією” з метою вилучення в людей зброї в зоні АТО.

Читайте також:
Нардеп Парасюк через блокаду побився з поліцією під Слов’янськом.
ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна