Набув чинності порядок переміщення товарів через лінію розмежування в зоні АТО

 

Набув чинності порядок переміщення товарів до району або з району проведення АТО.

Він був затверджений постановою Кабміну 1 березня та опублікований в офіційному виданні центральних органів виконавчої влади “Урядовий кур’єр” 4 березня.

За твердженням уряду, новий порядок дозволить регламентувати у правовому полі процедури та правила перевезення товарів, в тому числі гуманітарної допомоги, через лінію зіткнення та в межах буферної зони.

Згідно з документом, до процесу контролю за переміщенням товарів буде залучена громадськість та волонтери.

Згідно з порядком суб’єктам господарювання забороняється переміщувати на тимчасово неконтрольовану територію та з тимчасово неконтрольованої території товари, за винятком:

  • харчових продуктів у визначенні Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів;
  • лікарських засобів у визначенні Закону України “Про лікарські засоби” та виробів медичного призначення, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів;
  • товарів та продукції (в тому числі тих, що забезпечують функціонування та обслуговування або є необхідними у виробничому процесі) металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей, об’єктів критичної інфраструктури за переліком та обсягами (вартість, вага, кількість), які затверджуються спільним рішенням МТОТ та Мінекономрозвитку.

Також порядок встановлює режим переміщення вугілля.

“Для переміщення вугільної продукції Міненерговугілля надсилає інформацію координаційному центру про включення енергогенеруючих компаній, що використовують вугільну продукцію для вироблення електроенергії, до переліку суб’єктів господарювання — отримувачів вугільної продукції. Форма відповідного переліку визначається рішенням координаційного центру та оприлюднюється на офіційному веб-сайті ДФС”, – сказано у документі.

“Переміщення вугільної продукції через лінію зіткнення здійснюється виключно залізничним транспортом через визначені контрольні пункти в’їзду/виїзду на залізниці”, – зазначається у документі.

Після укладення договору про постачання вугілля з постачальниками (видобувниками, переробниками) енергогенеруючі компанії надсилають інформацію разом з копіями документів про вчинення такого правочину до координаційного центру.

Щодо гуманітарних вантажів, то їхнє переміщення можливе лише організаціями, затвердженими наказом Мінсоцполітики.

Їхні вантажі переміщуються першочергово за спрощеною процедурою контролю за переміщенням таких вантажів на тимчасово неконтрольовану територію.

“Переміщення гуманітарних вантажів міжнародними гуманітарними організаціями, що не включені до переліку Мінсоцполітики здійснюється після перевірки Мінсоцполітики документів, наданих отримувачами гуманітарної допомоги на визнання товарів гуманітарною допомогою, та видання відповідного наказу, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики.

Переміщення гуманітарних вантажів на тимчасово неконтрольовану територію здійснюється автомобільним та залізничним транспортом в межах дорожніх коридорів (автомобільних та на залізниці).

Читайте також:
“Окозамилювання”, – волонтер Шовкошитний із мобгрупи
про урядовий порядок торгівлі з ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна