Захарченко оголосив про блокаду України

“Ми рубаємо всі зв’язки з Україною, з якою воюємо. Так, продавали вугілля, щоб отримувати гроші і платити зарплату тут. Але за рахунок того, що ми навчилися жити в блокаді, ми оголошуємо блокаду України”, – сказав лідер донецьких сепаратистів.

Як відомо, напередодні терористична організація “ДНР” оприлюднила перелік 43 підприємств української юрисдикції, на яких “введена тимчасова адміністрація” або які перейшли під їх управління.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня громадські активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та до звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.

Серед учасників блокади – нардепи від “Самопомочі” Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, а також позафракційний нардеп Володимир Парасюк, екс-командир батальйону “Донбас” Анатолій Виногродський, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ, та ін.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що вугіллю з непідконтрольних територій на Донбасі, постачання якого блокують учасники акції, на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.
11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станції Фенольна і Кривий Торець між Костянтинівкою і Ясинуватою.

Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку.
Однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

За даними уряду, 10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.
Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
15 лютого Кабмін у зв’язку з блокадою ввів надзвичайні заходи в енергетиці (до 17 березня).

16 лютого блокувальники заявили, що встановили перший блокпост на автомобільному шляху – біля Золотого на Луганщині, однак там вони здійснюють лише спостереження за транспортним потоком.

19 лютого в Києві відбулися вуличні акції на підтримку блокади. Під час спроби прориву маніфестантів, зокрема народних депутатів, на вулицю Банкову були затримані й травмовані.

20 лютого група “Метінвест” Раната Ахметова повідомила про те, що зупиняє через блокаду два свої підприємства, які працюють в ОРДЛО – “Єнакіївський метзавод” та “Краснодонвугілля”.

25 лютого “блокадники” відкрили ще один “редут” – біля смт Новотроїцьке Волноваського району, на Маріупольському напрямку.

1 березня сепаратисти “ДНР” і “ЛНР” нібито у відповідь на блокаду оголосили про “націоналізацію” підприємств української юрисдикції на території ОРДЛО. Цей крок підтримали в Кремлі. Серед інших, захоплено підприємства Ріната Ахметова, зокрема стадіон “Донбас-арена” й базу ФК “Шахтар”.

Читайте також:
СБУ перехопила переговори Захарченка:
ласі шматки “віджатого” віддадуть Курченку

Гонтарева спрогнозувала наслідки блокади ОРДЛО для фінансової системи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна