Гонтарева спрогнозувала наслідки блокади ОРДЛО для фінансової системи

 

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявляє, що якщо залізнична блокада торгівлі на Донбасі припиниться найближчим часом, то, за оцінками НБУ, негативний ефект як на ВВП України, так і на платіжний баланс буде незначним.

Однак, як повідомила вона під час прес-конференції в четвер, 2 березня, тривання поточної ситуації призведе до остаточного розриву виробничих ланцюжків постачань готової продукції. Як наслідок – скоротиться обсяг випуску металургійної продукції, коксу, електроенергії тощо, передає висновки Гонтаревої “Інтерфакс-Україна”.

“За нашими оцінками, за найбільш песимістичним сценарієм, продовження блокади до кінця року може уповільнити економічне зростання на 1,3 відсоткових пункти, тобто до 1,5% у поточному році”, – сказала голова НБУ.

Гонтарева зазначила, що така ситуація на Сході України може становити ризик інфляції опосередковано, через негативний вплив на платіжний баланс і обмінний курс.
Також вона повідомила, що на стан поточного рахунку може впливати скорочення експорту металургійної продукції і збільшення імпорту енергетичного вугілля.

“За нашими оцінками, в результаті сальдо поточного рахунку платіжного балансу може погіршитися приблизно на 2 млрд. доларів, відповідно, це може негативно вплинути на динаміку міжбанківського валютного ринку”, – констатувала Валерія Гонтарева.

Читайте також:
Блокада ОРДЛО не лише ослаблює Ахметова, а спричинить перевибори восени, – політолог В. Таран

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна