“ДНР” віджала вже 40 українських підприємств. Кремль ставиться з розумінням

 

Кілька десятків підприємств Донеччини з українською юрисдикцією переведені під управління сепаратистів так  званої “ДНР”. Про це повідомив її ватажок “ДНР” Олександр Захарченко в середу, 1 березня.

За його словами, угрупування тепер керує 40 підприємствами на непідконтрольній уряду території Донецької області. При цьому Захарченко зазначив, що форма власності деяких підприємств не змінювалася після переходу під “зовнішнє управління”.

“На деяких підприємствах залишилися колишні господарі, а на деяких минулі власники ніяк не намагалися поки на нас виходити”, – сказав лідер бойовиків Донецька.

“Міняємо підходи до управління і завдання. Якби нас визнала світова спільнота, ринок був би величезний, але на сьогоднішній день покупець продукції – Росія”, – цитує Захарченка інтернет-ресурс бойовиків.

Крім інших підприємств, бойовики “ДНР” взяли під контроль стадіон “Донбас-арена” Ріната Ахметова.
У ніч на 1 березня вперше за 2,5 року стадіон ввімкнув підсвітку.

Фото з соцмереж

Нічне освітлення “Донбас-арени” було підключене саме на знак переходу українських підприємств під контроль “ДНР”.

“Це (освітлення на стадіоні) була перша ознака перемоги”, – сказав Захарченко у коментарі російському пропагандистському каналу “Лайф”.

Нагадаємо, напередодні, 28 лютого, бойовики заблокували приміщення, інвентар і вантажі гуманітарного штабу Ріната Ахметова в Донецьку та зайняли територію “Донбас-арени”.

У свою чергу прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія використовує свій вплив на ОРДЛО в питанні введення так званого “зовнішнього управління” на українські підприємства.

“Російська сторона робила і буде робити все можливе для того, щоб сприяти в цілому розрядці напруженості в цьому регіоні”, – сказав Пєсков, наголосивши на провині української влади.

“На жаль, кожен такий крок, який був зроблений з боку України, це ще далі відсуває нас від кінцевої мети врегулювання”, – заявив прес-секретар Путіна.

За його словами, “Росія буде продовжувати використовувати той вплив (на “ДНР” і “ЛНР”), який вона має, але цей вплив абсолютно не безмежний”.

При цьому у Кремлі заявили, що розуміють причини введення бойовиками “ДНР/ЛНР” “зовнішнього управління” на підприємствах української юрисдикції.

«Я не думаю, що слово “віджим” тут може бути застосовано, і не думаю, що було б коректно називати це “віджиманням”. В принципі, ми є свідками того, що відірвані своєю державою області потрапляють в ще більш скрутне становище, будучи в умовах повної блокади з боку екстремістських елементів. Тому, звичайно, якоюсь мірою можна зрозуміти ті дії, які робляться керівництвом цих регіонів, які, ще раз повторюю, відторгнуті своєю державою. Йдеться про життя кількох мільйонів людей, тому, безумовно, людям треба виживати”, – прокоментував ситуацію Дмитро Пєсков.

Читайте також:
Бойовики “ДНР” влаштовують Україні власну блокаду, – перехоплення СБУ

Ватажки ОРДЛО заявили, що беруть під управління підприємства
української юрисдикції

Раніше ватажки “ДНР/ЛНР” Олександр Захарченко та Ігор Плотницкий заявляли про наміри “націоналізувати” всі українські підприємства в підконтрольних бойовикам районах Донбасу, якщо до 1 березня з боку України не буде знято залізничну блокаду ОРДЛО.

Відповідні рішення в ОРЛО прийняли ще до 1 березня, ухваливши рішення щодо ПАТ “Краснодонвугілля”, ТОВ “ДТЕК Ровенькиантраціт” і ТОВ “ДТЕК Свердловантрацит”, які належать Рінату Ахметову.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна