Савченко відвідала 34 українських заручників “ДНР”: “ставлення нормальне”, але без кип’ятильників. ВІДЕО

 

Народна депутатка Надія Савченко у колонії в Макіївці в суботу, 25 лютого, відвідала 34 українських заручників, незаконно позбавлених волі бойовиками “ДНР”.

“Вдалось побачити наших полонених . Хлопці почуваються добре. Умови звичайні, тюремні. Ставлення до них, кажуть, нормальне. В камері по троє, прогулянка година на добу, телевізор дивитись виводять, канали переважно російські, з українських ловить “1+1” та “5-й канал”. Вірять, що скоро будуть на волі й надії не втрачають!” – написала депутатка в соцмережі.

Савченко виклала фото аркуша, на якому вочевидь перелічені камери та імена українських заручників, яких вона відвідала.

Один із них – Олександр Айсін – за бажанням сидить в одиночці, решта 33 – в камерах по три особи.

Серед них, відповідно до нотаток, – Тохтенков Олександр Олександрович “відмовився від обміну”.

Поляков, Юрбаш, Левашов (“цивільний”), Бєлов, Твердой, Касаткін зазначені як такі, що “поза списком”, тобто, очевидно, вони не входять до складених та оприлюднених Надією Савченко списків українських заручників на обмін із сепаратистами ОРДЛО.

Інші перелічені депутаткою полонені – Калін Олександр, Кушпиль Олексій, Радовець Валерій, Даркін Олександр, Тиренко Іван, Гизун Володимир, Гросицький Антон, Іванов Максим, Бесараб Андрій, Богачук Юрій, Кириченко Олексій, Герасименко Микола, Лазаренко Олександр, Олійник Олександр, Глондар Сергій, Пантюшенко Богдан, Кодьман Олексій, Мельник Ігор, Ніколюк Микола, Кононенко Євген, Ляса Іван, Морозов Олександр, Гулька Василь, Канарський Олексій, Іовов Микола, Бачинський Володимир.

Напередодні, як передавала “Новинарня“, Савченко сповіщала, що в Макіївській колонії відвідала дві камери, де утримуються шість українських військовополонених. Про них вона написала: “Умови жахливі, сирість, холод. Речі від рідних передали”. Прізвищ не називала.

Тоді депутатка зазначала, що їй “обіцяли дати можливість відвідати всіх, хто є в Мінських списках”.

ОНОВЛЕНО. Американський журналіст, який працює на боці “ДНР”, Патрік Ланкастер виклав відео вечірнього відвідання Надією Савченко камер Макіївської колонії та спілкування з українськими полоненими.

Савченко говорить хлопцям, що “не тільки вона, а вся Україна за них бореться”.

Ув’язнений у спортивному костюмі з українською символікою скаржиться, що в камерах заборонені кип’ятильники.

Звертаючись до представника адміністрації, депутатка каже, що навіть у Росії, де вона сиділа в СІЗО, кип’ятильники були дозволені.

Наглядач зазначає, що в них інші правила, на що Савченко відповідає: “Це добре, що у вас не Росія”.

Адміністратор (чи наглядач) наполовину українською мовою розповідає, що “кип’яток видається два рази в день”.
При цьому він погоджується на пропозицію Савченко “подумати з приводу кип’ятильників”.

Один з ув’язених розповідає, що їх раз на день водять дивитися телевізор, але лише російські новини.

В обох камерах Савченко пропонує заручникам підписати бланки з дощволом на розголос персональної інформації.

Раніше в лютому перший заступник голови Верховної Ради України, уповноважена президента з питань Донбасі Ірина Геращенко повідомляла, що в полоні бойовиків ОРДЛО перебувають загалом 109 українських заручників.
За словами Геращенко, ОРДЛО підтверджують утримання 47 осіб (із 109), при тому що українська сторона знає про місцезнаходження ще близько 15 осіб.

Читайте також:
Савченко – в окупованому Донецьку.
Напередодні вона підбивала на бунт десантників ЗСУ

Нагадаємо, Надія Савченко несподівано приїхала в окупований Донецьк 24 лютого, заявивши, що має на меті лише звільнення українських полонених.

У серпні в Києві вона оголошувала голодування з вимогами до української влади прискорити звільнення українських полонених з ОРДЛО, спершу випустивши ув’язнених сепаратистів і бойовиків.

Багато хто висловлював припущення, що “ДНР/ЛНР” підіграють Савченко і випустять на її вимогу частину зі 110 українських полонених, однак цього не відбулося.

Читайте також:
Савченко анонсувала великий обмін. Порошенко шкодує за її дії

В обмін на 15 сепаратистів, частину з яких помилував президент Петро Порошенко, бойовики в грудні відпустили лише двох українських жінок.

У січні Савченко – всупереч позиції СБУ та АП – оприлюднила свій варіант списків українських заручників в ОРДЛО та РФ, а також ув’язнених сепаратистів і росіян, яких вимагають для обміну бойовики “ДНР/ЛНР”.
В СБУ засудили публікацію списків, зазначивши, що вони можуть стати підставою для шантажу родичів полонених.
Згодом депутатка визнала, що списки некоректні.

Як повідомляла раніше “Новинарня“, після сепаратних зустрічей Надії Савченко із ватажками “ДНР/ЛНР” у Мінську цю депутатку виключили з фракції “Батьківщина”.
Також про її виключення зі своїх лав прийняв Комітет ВР з питань національної оборони та безпеки.

Слідами переговорів із представниками “ДНР/ЛНР” Савченко заявляла, що військових ЗСУ з фронту “потрібно забирати, війну – закінчувати”.

Після звільнення з російського ув’язнення Надія Савченко неодноразово їздила в зону АТО та зустрічалася там із військовими, бувала в Москві, а також, за її словами, переходила через лінію розмежування на Донбасі.

У січні ватажок “ЛНР” Ігор Плотницький запрошував Савченко на переговори в ОРДЛО.

Читайте також:
Проект Савченко: хто і що за ним стоїть

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна