Савченко таємно їздила в Мінськ на переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”. Але СБУ в курсі

 

Народна депутатка Надія Савченко не попереджала СБУ про поїздку до Мінська на зустріч з ватажками так званих “ДНР” і “ЛНР”. Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Він зазначив, що Служба безпеки України знає про переміщення за лінією дотику або за кордон українських політиків.

“Ми збираємо інформацію, пов’язану не тільки з поїздкою Надії Савченко в Білорусь, а й з іншими політиками в інші країни. Все, що пов’язано з темою звільнення заручників, для нас дуже актуально. Ми цю інформацію будемо перевіряти і з’ясовувати подробиці, в тому числі і з Надією Савченко”, – сказав Юрій Тандіт.

“Ми використовуємо абсолютно всі можливі способи для того, щоб прискорити процес звільнення наших заручників. Крім офіційних переговірників, офіційних осіб, в цих переговорах беруть участь різні люди: і представники громадських організацій, і політики, і нардепи, і представники конфесій різних церков.
Для нас важливо, щоб хлопці були звільнені. Ми зацікавлені в тому, щоб можливості, які з’являються, робити все, щоб хлопці повернулися. Важливо пам’ятати, що ми українці, і в переговорах з ОРЛО і ОРДО пам’ятати про те, що ми маємо право, це наша територія”, – зазначив радник голови СБУ Тандіт.

 

Напередодні Ліга.net з посиланням на свої джерела повідомила, що Надія Савченко днями таємно відвідала Білорусь, де зустрілася з ватажками сепаратистів ОРДЛО.

“За даними трьох джерел Ліга.net, депутат кілька годин спілкувалася з Захарченком та Плотницьким, а саму зустріч в Мінську організувала Федеральна служба безпеки Росії за сприяння посольства РФ у Білорусі”, – інформує видання.

Як розповів один з членів української делегації на переговорах в Мінську, 7 грудня, коли делегація прибула до столиці Білорусі на чергову зустріч спецпосланців України, Росії та ОБСЄ, службовці посольства України в Білорусі повідомили їм, що за кілька хвилин до української делегації до Мінська рейсовим літаком прибули ватажки бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

“Зустріли їх представники російського посольства в супроводі службовців Федеральної служби безпеки Росії. Вони забрали їх, посадили в машину і відвезли”, – сказало джерело.

При цьому, за словами джерела, Захарченко та Плотницький не з’являвся ні на зустрічі Тристоронньої контактної групи, ні на підгрупах.

Відразу два співрозмовники видання стверджують, що Савченко часто бачиться з родичами заручників і переконує їх, що “влада нічого не робить”, що потрібно якось підштовхувати зсередини адміністрацію президента і представників України в Мінську до того, щоб сісти за стіл переговорів не з представниками Москви, а безпосередньо з її маріонетками в особі Захарченка та Плотницького. Та визнати їхню владу і громадянську війну, а не російсько-українську, як форму поточного конфлікту.

“Навіщо ватажків терористів зустрічало ФСБ та російське посольство і везло з аеропорту на машинах з дипломатичними номерами. Я бачу ситуацію так: нас підштовхують до прямих переговорів, це у відкриту робить РФ. А світ втомився і хоче на нас все це звалити. І ось вони розробили новий ФСБшний сценарій із Савченко й мамами“, – каже джерело в мінській групі.

За даними співрозмовника, зустріч Надії Савченко з ватажками терористів у присутності представників ФСБ була присвячена саме цьому.

Сценарій – втягування родичів заручників у процес з метою тиску на Україну, щоб змусити офіційну владу вести прямі переговори, які очолить сама Савченко.

Одночасно це робиться для того, щоб дискредитувати владу в Києві та саму ідею мінських переговорів, які для Москви давно не становлять цінності.

За деякими даними, Савченко найближчими днями має намір оголосити якусь інформацію, відзначає видання.

У неділю, 11 грудня, в Києві вона брала участь в конференції, присвяченій полоненим в Донбасі. Перед початком конференції журналіст Ліга.net прямо запитав депутата, навіщо вона їздила до Мінська, про що говорила з ватажками терористів і чому все це було зроблено таємно.

“Я не для того сюди прийшла, щоб відповідати на ваші питання”, – сказала депутат. На повторні запитання вона підвищила голос і відрізала: “Я що, неясно сказала?”

Нагадаємо, в серпні колишня бранка Кремля Надія Савченко “оголошувала голод” на знак протесту проти бездіяльності керівництва України щодо звільнення українських полонених в ОРДЛО.
Також вона повідомляла, що відвідувала територію ОРДЛО і готова поїхати ще.
У жовтня звільнена з полону екс-військова ЗСУ Савченко побувала в Москві на суді у справі українських полонених Микола Карпюка й Станіслава Клиха.
У листопаді вона звявила про створення власного політичного проекту.

Читайте також:
Савченко розповіла, яким чином зможе уникнути повторного полону під час поїздки в ОРДЛО

Надія Савченко – антилідер серед політиків за втраченим рейтингом-2016. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна