“ДНРівці” передали Рубану двох жінок-заручниць, Сворак і Преснякову. ХТО ЦЕ ТАКІ

 

Бойовики “ДНР” вранці 27 грудня передали керівникові громадської організації “Офіцерський корпус” Володимиру Рубану двох заручниць – громадянок України, Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак.

Як передає “Новинарня“, про це “Громадському ТБ” повідомив сам Рубан, який називає себе керівником “центру звільнення полонених” і активно займався обміном полоненими із сепаратистами в 2014-2015 роках.

Процедура пройшла між окупованими Донецьком і Макіївкою.

За словами Рубана, передача Преснякової і Сворак “сприятиме прискоренню процесу обміну полоненими в Донбасі”.

За повідомленням кореспондента каналу “112 Україна”, жінок передали працівникам Служби безпеки України поблизу Майорська Донецької області.

Як писала “Новинарня“, напередодні, 26 грудня, ватажки бойовиків “ДНР” (Олександр Захарченко) та “ЛНР” (Ігор Плотницький) заявили про намір передати депутату Надії Савченко двох полонених жінок.

Як відомо, Савченко не входить в офіційну групу переговірників в Мінському процесі й тісно співпрацює з Володимиром Рубаном. Вони разом брали участь у сепаратній зустрічі з ватажками ОРДЛО в Мінську.

Журналіст Юрій Бутусов зазначає: “Зараз російські ЗМІ пишуть, що “ДНР передала Києву двох полонених жінок”.
Хто ці “полонені”? Може, якісь агенти СБУ або снайпери ЗСУ? Може, їх взяли на поле бою?
Одна з них – проста жінка (журналістка з Івано-Франківська Сворак – “Н”), яка закохалася в чоловіка, що проживає на окупованій території. Він її запросив до себе, але потім вирішив позбутися, звинуватив її в пособництві “укропам”, і її кинули “на підвал”. Інша “полонена” – суддя з Маріуполя (Преснякова), на окуповані території проїжджала неодноразово. Обидві ці жінки не були в списках полонених для обміну – це просто заручники, схоплені без якихось причин”.

“Замість цих двох нещасних випадкових людей, яких просто схопили на вулиці і які пережили катівні, куди ніколи не приїжджають ні правозахисники, ні ОБСЄ, ні ООН, Україна “добровільно” передасть [бойовикам] відразу 15 осіб зі списку на обмін – всі вони під слідством в Україні або вже отримали вирок суду. Передаємо 6 жінок і 9 чоловіків, які, на відміну від цих двох заручниць, перебували в списках на обмін”, – наголошує Бутусов.

“Україна заручників не бере – передаємо тільки реальних терористів, найманців, шпигунів і їх пособників, інтерес до яких проявляє противник”, – підкреслює журналіст.

Таким чином, за його словами, Україна демонструє волю повернути всіх наших справжніх полонених – 48 осіб, перебування яких в ОРДЛО підтверджують бойовики і дійсно перебувають в списках на обмін.

Нагадаємо, раніше уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко заявляла, що українській стороні відомо про місце перебування 58 українських заручників в ОРДЛО.

Сьогодні, коментуючи подію, Ірина Геращенко зазначила: “Бойовики підтверджують 48 [полонених]: 6 в Луганську, 42 в Донецьку (серед них були і ці жінки, до речі (Сворак і Преснякова – “Н”)). Але ми ТОЧНО знаємо місцезнаходження 58! Ми вимагаємо звільнити 48, яких вони підтверджують, як перший крок, тицяємо їх носом, що знаємо знаходження ще 10 людей, яких теж вимагаємо звільнити. Вимагаємо знайти зі списку 110 інших заручників, яких вони не підтверджують”.

Читайте також:
Савченко анонсувала великий обмін. Порошенко шкодує за її дії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна