Ірина Геращенко про сепаратні переговори Савченко з бойовиками: “Про це мріє Москва”

 

Прямі переговори Києва з ватажками “ДНР/ЛНР”, зокрема щодо обміну заручниками – це шлях до легітимізації маріонеткових режимів Кремля на Донбасі та до зняття санкцій з Росії, яка є країною-агресором. Так прокоментувала сепаратні перемовини народної депутатки Надії Савченко з Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у Мінську Ірина Геращенко – перша заступниця голови Верховної Ради, учасниця гуманітарної підгрупи мінської ТКГ, уповноважена президента України з питань мирного врегулювання на Сході.

“Заручників тримає НЕ УКРАЇНА. В цьому питанні ми готові до НАЙБІЛЬШИХ компромісів, і протягом цього року заявляли про них на всіх зустрічах, пропонуючи передати 50 тих, хто скоїв злочини (ув’язнених, засуджених симпатиків “ДНР/ЛНР” в Україні – “Н”), задля звільнення 25 (бо ж весною нам підтверджували тільки 25 [українських полонених] в ОРДЛО), пропонуючи передати затриманих ЗСУ в червні вісьмох диверсантів, аби звільнити частину наших заручників на окупованих територіях. Пропонуючи передати 228 тих, де це можливо, аби звільнити 58 підтверджених бойовиками ОРДЛО.
Ми озвучували наші пропозиції на зустрічах в присутності ОБСЄ, ми інформували про те, що не зашкодить переговорному процесу, громадськість.
У відповідь на всі наші компромісні пропозиції чули від ОРДЛО – НІ…” – написала Геращенко в соцмережі.

“…Ми не здали Україну, не здали її з потрохами, не пообіцяли вже зараз голосувати за амністію [бойовикам “ДНР/ЛНР”]. Тому блокується звільнення заручників Москвою, тому ними шантажують Україну”, – заявила уповноважена.

Реагуючи на ініціативи Надії Савченко, Ірина Геращенко заявила по пунктах:

1. Мінський процес – це Україна, Росія, яка відповідальна за агресію проти України і від якої напряму залежить виконання угод, та ОБСЄ.

Трактовка мінського процесу як учасників від Києва і самопроголошених ватажків Донбасу (насправді, призначених Москвою) – це трактовка Москви.

Про “прямі переговори”, “громадянську війну” говорить саме Москва. Цей шлях – шлях до зняття санкцій з Росії, бо, ж, мовляв, вона тут ні до чого.

2. Я повністю розумію відчай родичів, чиї сини, чоловіки, брати, кохані в полоні по два роки. Хлопців утримує НЕ Україна, а повністю контрольовані РФ бойовики.

Вони (Захарченко і Плотницький) прибули в Мінськ [на переговори з Савченко] із Москви, де отримали всі відповідні інструкції. Їх зустрічали російські дипломати і спецслужби. І вони говорять те, що їм написали в Москві.

Україна робить все нові й нові пропозиції заради звільнення. І якщо маріонетки Москви хочуть когось відпустити, їхні представники присутні в Мінську, то нехай це оголосять.

Єдине але: мінські зустрічі проходять за присутності ОБСЄ та українських представників, які мають чіткі директиви МЗС, там є українські дипломати і представники СБУ, а не ФСБ. Після зустрічей учасники, в т. ч. ОБСЄ дають коментар для преси, де окреслюють коло питань, що обговорювалися.

3. Це тристороння група Україна-РФ-ОБСЄ, а не Україна-ОРДЛО, як про це мріє Москва.

НІКОЛИ ми не робимо жодного кроку, який би міг розцінюватися як легітимізація маріонеткових режимів Кремля. На це український народ нам повноважень НЕ ДАВАВ .

4. До 2015 року щодо заручників домовлялися з ватажками бойовиків. Так, це правда, але тоді в ОРДЛО Росія ще не створила квазіреспублік і не взяла все під свій контроль.
В листопаді 2014 року Кремль організував там псевдовибори , призначив псевдокерівників і підштовхує зараз Київ визнати їх. Ці псевдовожді причетні до катувань і вбивств, вони хизуються тим, що вбивали українців… Вони вбивали Украіну як державу і продовжують це робити.

І так, це МОСКВА, а не КИЇВ не допускає Червоний хрест до заручників. Не пускали МКЧХ до всіх бранців в російських тюрмах (…), ані на окупованих територіях.
Всі українські тюрми для МКЧХ відкриті – і МКЧХ це підтверджує.

5. Останніми днями шириться хвиля заяв про те, що заручники не вдома, бо начебто погано працює АП, ВР, СБУ, мінська група, всі на світі. Немає в цьому переліку лише Путіна і його маріонеток… показово немає…

6. Весь цей рік над звільненням заручників працювали не лише президент, дипломати, СБУ і мінська група, а і волонтери , представники ЗСУ й інші люди доброї волі. Дякуємо кожному, хто долучився. За кожним звільненням стоїть титанічна робота десятків людей. В цьому правда.

7. Ми знаємо про бажання Москви дискредитувати Мінськ і зіскочити з цієї теми, тому [Росією] не виконується ЖОДЕН пункт угод: продовжують обстріли, віддали лише 15 заручників цього року, навіть КПВВ “Золоте” не відкривають. Ми знаємо бажання ФСБ позбутися тих учасників переговорів, що займають жорсткі проукраїнські позиції. Це не нове, бо ж санкції проти РФ прив’язані до виконання мінських угод.

Читайте також:
Савченко про свої переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”:
“Людей потрібно забирати, війну – закінчувати”

У Мінську з’ясувалося, що Росія затримала в себе громадянина України
й передала його в “ДНР” як нового заручника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна