У Мінську з’ясувалося, що Росія затримала в себе громадянина України й передала його в “ДНР” як нового заручника

 

Силовики Російської Федерації та території Росії затримали громадянина України Ніколаєва та передали його бойовикам “ДНР”, що є кричущим порушенням міжнародних правових норм та міждержавних угод.
Про це, як інформує “Новинарня“, повідомила після засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 23 листопада Ірина Геращенко, член гуманітарної підгрупи на переговорах ТКГ, перша заступниця голови Верховної Ради та уповноважена президента з питань Донбасу.

“…Також привернула увагу координатора ОБСЄ до непересічного факту щодо заручників. Ми разом з обмудсменом [Валерією] Лутковською отримали інформацію, що РФ безпідставно затримала громадянина України Ніколаєва і… передала його ОРДО, збільшивши тим самим кількість заручників”, – розповіла Геращенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Більше того, громадянина України передали бойовикам через неконтрольовані ділянки кордону, а це незаконне переміщення людей, що є злочином в контексті міжнародного гуманітарного права”, – додала вона.

За її словами, на переговорах 23 листопада в Мінську ключовим питанням гуманітарної групи, де українську сторону також представляють Віктор Медведчук і експерт від СБУ, було звільнення заручників.

Українська сторона зробила конкретну пропозицію для звільнення кількох важкохворих і літніх людей, зокрема релігієзнавця й історика Ігоря Козловського, який рік утримується в буцегарні, і в нього значно погіршилося здоров’я, повідомила Геращенко.

“На жаль, отримали категоричну відмову від представників ОРДЛО”, – констатувала переговорниця.

“Так само поки що немає компромісу по наших пропозиціях щодо звільнення 57 інших заручників, утримання яких підтвердили ОРДЛО“, – зазначила Ірина Геращенко.

“Вони (сепаратисти “ДНР/ЛНР”) вимагають звільнити більше 730 [своїх] людей (з кожним засіданням все більше), що здійснили злочини проти України, в тому числі важкі. В цьому списку є вбивці й ті, хто немає жодного відношення до конфлікту на Донбасі, натомість причетні до терактів в Одесі чи Харкові”, – розповіла також представниця України.

Зі слів Геращенко, “особливим блоком” на гуманітарній підгрупі обговорили долю підлітків, яких бойовики звинуватили в “диверсіях”, заявивши, нібито “дітей завербував чи то колишній співробітник СБУ, чи то колишній представник батальйону “Азов”, який бігав у формі батальйону окупованим Донецьком і примушував до “терору”.

“Україна вимагає припинити фейкові справи проти неповнолітніх і звільнити цих дітей, щоб вони повернулися в свої родини. Наші силові структури наголошують, що людина, яку фантазери з ОРДЛО називають “представником одного з батальйонів”, ніколи в тому батальйоні не була, це фейк і маячня”, – наголосила Ірина Геращенко, додавши, що за фактом незаконного затримання підлітків незаконними збройними формуваннями військова прокуратура України порушила кримінальну справу.

“Ми не втрачаємо надії знайти компроміс, не опускаємо руки, працюємо не лише під час роботи мінських груп, а й між засіданнями. Робимо все, щоб були хороші новини для родин заручників”, – зазначила також пані Ірина.

Читайте також:
У Мінську знову говоритимуть про відведення військ та обмін заручниками.
Кучма просить його звільнити

Бойовики взяли в полон родича працівника СБУ. Всього заручників 109, – Грицак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна