У Мінську знову говоритимуть про відведення військ та обмін заручниками. Кучма просить його звільнити

 

На зустрічі тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську 23 листопада обговорюватимуть питання відведення військ і припинення вогню в районі смт Станиця Луганська Луганської області та питання обміну заручниками, заявляє представник України в ТКГ, другий президент України Леонід Кучма, інформує “Інтерфакс“.

На запитання журналістів про плани на майбутню зустріч він розповів: “Ми досі не відвели війська від Станиці Луганської на кілометр туди і назад… Це питання. Потім питання – обмін незаконно затриманих осіб”.

Представник України нагадав, що незаконні збройні формування не виконують необхідної для відведення військ умови – сталого припинення вогню. “Там (у Станиці Луганській – ІФ) проблема дуже проста: сім днів без пострілів. І щоразу останнього дня та сторона розпочинає стрільбу. Ми сказали: в жодному разі ми на це (відведення військ за таких умов – ІФ) не підемо”, – сказав Кучма журналістам у Києві у вівторок.

Стосовно питання обміну полоненими він зазначив, що в поданому бойовиками списку на обмін, так званому списку 600, більшість осіб не має відношення до зони проведення антитерористичної операції. “Коли вони подають списки, і наші перевіряють цих людей – 600 із гаком, – то там більшість не має відношення взагалі до зони АТО”, – сказав Кучма.

“Питання, для чого вони дають це, зрозуміле, я думаю: щоб туди допускали Міжнародний Червоний Хрест. Тому що дійсно має бути контроль”, – додав представник України.

Кучма зазначив, що питання незаконно утримуваних осіб порушують на кожному засіданні ТКГ у Мінську.

Крім того, за його словами, обговорюється “надто багато питань і проблем, окрім війни”, зокрема соціальні та економічні. “Вони не на видноті, ці проблеми, але з точки зору людей вони дуже важливі”, – зазначив Кучма.

При цьому він наголосив, що “головне досягнення Мінських домовленостей – припинилася війна”. “Все-таки кількість загиблих, давайте згадаємо, за цей час (від початку конфлікту на Донбасі – ІФ) десь 10 тисяч”, – нагадав представник України.

Кучма також додав, що “головна дійова особа в цій ситуації, від якої залежить, буде війна чи заморожений конфлікт чи ще щось, – це Росія”.

Він також заявив, що вже тривалий час просить про відставку з посади представника України в ТКГ, проте досі заміни йому не знайдено. “Увесь час прошу, звільніть мене, будь ласка, від цієї роботи. Я один залишився з тієї команди, яка була спочатку. Росія двох вже поміняла… Я із задоволенням складаю свої повноваження: можливо, дійсно хтось краще може це зробити”, – сказав Кучма.

Читайте також:
Координатор ОБСЄ в Мінську розповів, як відвідував українських полонених в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна