Всупереч заявам президента і Стеця, телевежа на Карачуні запрацює не раніше середини листопада

 

Відновлена телевізійна вежа на горі Карачун між Слов’янськом і Краматорськом Донецької області може запрацювати не раніше 16 листопада – Дня працівників радіо, телебачення і зв’язку України. Про це, як повідомляє “Новинарня“, розповів головний інженер Краматорського РТПЦ Сергій Ільєнко.

“Раніше – навряд чи”, – визнав він у коментарі телеканалу “До ТБ” (Донецька обласна ДТРК), коментуючи заяви керівників держави про завершення проекту до кінця літа, до свята Покрови 14 жовтня тощо.

“Різні терміни нам встановлюють. Нас не підганяють, ні. А на наше керівництво тиснуть – так. Для себе ми хочемо зробити свято на День українського радіо, щоб було включення. Це найбільш реальний термін”, – зазначив інженер.

Телевежа на горі Карачун - 19 жовтня 2016 року. Фото:  ФБ Павло Жебрівський

Телевежа на горі Карачун – 19 жовтня 2016 року.
Фото: ФБ Павло Жебрівський

Як повідомляла “Новинарня“, 1 липня 2014 року, внаслідок активних бойових дій і мінометних обстрілів, стару телевежу на Карачуні було знищено, що позбавило українського ефірного мовлення значну територію північної Донеччини.
Стара вежа мала висоту 222 метри.

Нову 180-метрову вежу почали встановлювати на Карачуні в травні 2016 року, хоча раніше Мінінформполітики планував закінчити роботи ще до весни.
5 липня президент Петро Порошенко заявив, що вежа на горі Карачун має бути відновлена за два місяці.
Голова ДонВЦА Павло Жебрівський називав Концерн РРТ, відповідальний за відновлення вежі на Карачуні, “штрейкбрехерами”.
12 жовтня міністр інформполітики Юрій Стець заявляв, що до кінця тижня (тобто до 14 жовтня) вежа має бути відкрита.

Як пише “Українська правда”, спорудження краматорської вежі відбувалося за рахунок обігових коштів Концерну РРТ, витрачено близько 10 млн. грн. Додаткових коштів з держбюджету виділено не було.

За словами головного інженера Краматорського РТПЦ Сергія Ільєнка, через обмеженість фінансових ресурсів доводилося тричі проводити конкурс на визначення генпідрядника, бо за 1,5 мільйона гривень, які визначила державна експертиза на здійснення монтажних робіт, охочих братися за роботу не було.

Так виглядала 222-метрова телевишка на горі Карачун поблизу Слов'янська Донецької області. Вона була зруйнована внаслідок бойових дій у червні 2014 року

Так виглядала 222-метрова телевишка на горі Карачун поблизу Слов’янська Донецької області.
Вона була зруйнована внаслідок бойових дій у червні 2014 року

“Підрядники просили і по чотири мільйони, і навіть по вісім. Державних компаній, які займаються монтажем телевеж, вже немає. Навіть інститутів відповідних вже немає”, – сказав директор Донецької філії Концерну РРТ Микола Гайдук.

Крім оплати роботи монтажників, КРРТ витратився на закупівлю крану та лебідок, конструкції для вежі виділив із власних запасів.

“Згідно з нормами, така вежа встановлюється за сім місяців, ми змогли зробити за три”, – повідомив Гайдук.

При цьому, зазначають фахівці, новозбудована 180-метрова вежа на Карачуні лише вдвічі збільшить радіус дії сигналу попередньої тимчасової польової вежі, яка мала висоту в 34 метри, – до 60 кілометрів. Тобто вона не досягатиме прифронтових населених пунктів, не кажучи вже про окуповані території Донеччини.

Після відкриття вежі непокритими україномовними каналами залишатимуться щонайменше 20% підконтрольної Україні території Донецької області.

20 жовтня нова 180-метрова вже була споруджена, але надалі залишається встановити антену, передавачі, фідери та ін.

Читайте також:
МінСтець запланував до кінця року встановити в АТО дві телевежі й покрити Горлівку

Уряд блокує встановлення на Донбасі телевеж для трансляції українського сигналу, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна