Уряд блокує встановлення на Донбасі телевеж для трансляції українського сигналу, – ЗМІ

 

Члени уряду, зокрема Міністерство фінансів і Міністерство економічного розвитку й торгівлі, блокують встановлення в ключових районах Донбасу телевізійних передавачів, які забезпечили б покриття підконтрольних та окупованих територій українським телевізійним сигналом та забезпечили б гідний інформаційний вплив України на регіон.
Про це йдеться в аналітичному матеріалі Центру військово-політичних досліджень групи “Інфоспротив”.

“Заходи щодо подолання інформаційної блокади, створеної Росією в тимчасово окупованих регіонах, гальмуються на найвищому рівні”, – підкреслює аналітик.

“Показовий приклад – спорудження трансляційних веж, без яких телевізійний сигнал поширюватися в принципі не може. У зоні АТО планується встановити три такі телевежі: дві в Донецькій області і одну в Луганській”, – зазначено в статті. Це випливає з плану діяльності Міністерства інформаційної політики на 2016 рік.

Перша, 180-метрова, вежа буде встановлена поблизу Слов’янська Донецької обл. на горі Карачун. “Тут все нормально: проведено підготовчі роботи, Концерн РРТ здійснив фінансування, зараз конструкція перебуває на стадії складання. Термін запуску – червень 2016 року”, – повідомляє видання.

Іншу вишку збираються встановлювати в Луганській області. За наявною інформацією, її вже доставляють в Україну західні партнери, а витрати на встановленн взяла на себе Луганська обласна адміністрація.

“Проблему становить третя вежа, яка потрібна для надійного покриття сигналом Донецької області. Місяць тому Міністерство фінансів України відмовило у виділенні коштів для будівництва нової телевежі (лист від №31-07040-07-5/8703 від 25.03.2016). Передавачі – є, система електроживлення – є, і навіть є інформаційний контент, який чекають в окупованих регіонах. І тільки відсутність вежі зводить всю ідею до нуля. Жителі окупованих Російською Федерацією і підконтрольних нам регіонів продовжують слухати й дивитися “неукраїнські новини”.
Логічне запитання: хто від цього виграв? Безумовно – не Україна!” – наголошує експерт В’ячеслав Гусаров.

У цьому ж контексті зазначається, що Мінекономрозвитку спільно з Мінфіном виступили проти виділення коштів із резервного фонду держбюджету на закупівлю передавачів для відновлення телерадіомовлення на території Одеської та Херсонської областей.

“Хіба хтось із тих, хто проголосував за заборону виділення грошей, замислювався, що в Одеській області продовжують мовити передавачі з проросійського Придністров’я, а південь Херсонської області отримує сигнал з окупованого Росією Криму?” – запитує автор.

Коментуючи матеріал у соціальній мережі, заступник міністра інформполітики Тетяна Попова повідомляє: “МІП разом із Концерном РРТ та Нацрадою [з питань телебачення і радіомовлення] поставили за останній рік більше 50 нових передавачів (більшість із яких отримали від західних партнерів), але вибивання грошей на фідери та антени для державних каналів зайняло 9 місяців”.

Крім того, зазначає Попова, найвищі телевежі перебувають на окупованих територіях Донбасу (в Донецьку – заввишки 364 м, в Луганську – 180 м), і їхній сигнал домінує в регіоні.

“Доки ми не побудуємо і не встановимо нові, достатньо високі вежі для мовлення на великі конгломерації [Донбасу], ми не зможемо казати про гарантований прийом українських та місцевих каналів на тимчасово окуповані території”, – констатує заступниця міністра.

У матеріалі “Інфоспротиву” згадано приклад того, як міністр інформаційної політики Юрій Стець намагається “вибивати гроші” для запуску передавачів у зоні АТО.
На одному із засідань Кабінету Міністрів Арсенія Яценюка Стець відкрито заявив, що зніматиме на камеру телефону голосування колег-урядовців, які попередньо мали намір відмовити у виділенні 1,7 млн. грн. на встановлення антен передавачів на території Донецької, Луганської та Сумської областей. Тоді міністри “поскреготали зубами, але дали “добро”.

“У зв’язку з цим, виникає логічне запитання: хіба українські міністри не знають, що інвестиції в інформаційну політику держави створюють умови для реалізації заходів зовнішньої і внутрішньої політики країни?” – запитує аналітик.

Читайте також:
В “ДНР” зачищають телемережі. Бояться “екстремістських блоків”
на каналах з України – “Піксель”, RuMusic i “Футбол”

МінСтець продовжує відновлювати українське мовлення на “білі плями” Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна