“І нашим, і вашим”. Новий генпрокурор розповів про розслідування резонансних справ

 

У Генеральній прокуратурі наразі немає жодної справи щодо чинних народних депутатів України. Про це повідомив на прес-конференції сьогодні, 30 травня, генпрокурор Юрій Луценко.

“Я маю дві новини. Одна погана. Жодної справи, по якій я можу підписати подання до Верховної Ради на скасування депутатської недоторканості і притягнення до кримінальної відповідальності, немає. На жаль, немає також і проваджень, які я можу подати до суду”, – сказав він.

“Новина добра – працюємо, інформації багато. Справа ж не в тому, щоб подати, а в тому щоб подати доведену справу“, – наголосив Луценко.

Він також повідомив, що в рамках цієї “роботи” Генпрокуратуру вже відвідував голова фракції “Опозиційного блоку” Юрій Бойко.

За словами Луценка, справа про закупівлю Бойком, який на той час обіймав посаду міністра енергетики, газовидобувних вишок, гальмується через неможливість провести експертизу витрати коштів.

Така сама проблема і зі справою про незаконну розтрату “регіоналом” Юрієм Іванющенком коштів, отриманих Україною від Японії в рамках “Кіотського протоколу”.

“Кіотські” гроші, в розкраданні яких підозрюють Іванющенка, були витрачені на нині окупованій території Донецької області, а куплені Бойком вишки -захоплені Росією разом з окупованим нею Кримом, розповів Луценко.

Водночас генпрокурор повідомив, що частину коштів було витрачено в Івано-Франківській області, де буде проведено перевірку, а в справі Бойка слідчі “знайшли спосіб”, як провести необхідну перевірку без самих вишок.

“Жодна справа не лежатиме мертвим вантажем”, – запевнив Луценко.

Також він пообіцяв довести до завершення що справу колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича і відновити справу іншого екс-міністра юстиції часів Віктора Януковича – Олени Лукаш.

Раніше Лукаш повідомила, що ГПУ зупинила досудове розслідування стосовно неї, її колишніх заступників та директорів департаментів Мін’юсту за підозрою в розкраданні коштів і службовому підробленні.

“Щодо пані Лукаш, я б на її місці так швидко не радів. Ми маємо отримати остаточні документи однієї з державних установ, і після цього справа буде відновлена й ухвалене законне рішення”, – сказав ЮрійсЛуценко.

Він також повідомив, що Генпрокуратура планує “зосередитися на присутності бізнес-активів в офшорних зонах.

А розслідування справ екс-міністра зборів і доходів Олександра Клименка та “младоолігарха” Сергія Курченка передано першому заступнику військового прокурора Володимиру Жербицькому.

“Знаю Жербицького особисто, вважаю одним з найкращих “важняків” ГПУ й довіряю цій людині”, – наголосив Луценко.

Нагадаємо, нещодавно нардеп від БПП Сергій Лещенко нагадав, що Жербицький – “це близький до Медведчука слідчий, який за часів [генпрокурора] Потебенька вів справи на Тимошенко, за що отримав звання і блага”.
А журналістка “Громадського” на прес-конференції заявила, що раніше обвинувачений Клименко в одному з інтерв’ю виділяв саме Жербицького як одного з “адекватних” прокурорів.

У відповідь Луценко заявив, що він Жербицькому довіряє ще з часів своєї роботи в МВС, коли Жербицький викривав найбільші хабарі в Криму (понад 5 млн. доларів – “гору грошей”) тощо.

За словами генпрокурора, невеликій слідчій групі під керівництвом Жербицького виділять цілий поверх Генпрокуратури, де вона працюватиме в закритому режимі.

“У закритому – бо є інформація, що деякі співробітники через Viber передають підозрюваним весь план слідчих дій“, – заявив Луценко.

Він також розповів, що у справі щодо незаконної передачі землі мисливських угідь “Сухолуччя” екс-президенту Віктору Януковичу фігурує колишня голова Київської обласної держадміністрації за президентства Віктора Ющенка Віра Ульянченко.

“Скажу відверто – одна з найбільш доведених справ по діяльності Януковича – це пов’язана зі справою щодо “Сухолуччю”. Рішення про виділення цієї землі приймала Віра Іванівна Ульянченко”, – зазначив Луценко.

На запитання про справу щодо нібито незаконного отримання квартири колишнім заступником генпрокурора Віталієм Каськом, Луценко відповів, що її має розслідувати Національне антикорупційне бюро.

“Щодо Каська моя позиція не змінилася. Якщо у прокуратури є питання до свого співробітника, ця справа має бути направлена до НАБУ”, – наголосив керівник ГПУ.

Читайте також:
Касько каже, що доводитиме ГПУ свою невинуватість

За день до суду Касько пояснив, як отримував скандальне житло

Він також розповів, що планує передати в НАБУ кримінальні провадження проти колишнього першого заступника генерального прокурора Ріната Кузьміна, колишнього слідчого Сергія Войченка та судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка.

Окрім того, Луценко повідомив “дві гарні новини” для голови правління Центру протидії корупції й експерта “Реанімаційного пакету реформ” Віталія Шабуніна.

“Перше, мені доповіли, що в матеріалах щодо використання коштів американського гранту немає підстав для кримінального провадження. А отже, воно буде закрито”, – заявив генпрокурор.

“І друга гарна новина: у Виноградарі Закарпатської області є вакансія на місцевого прокурора – і я пропонував би йому свою кипучу енергію і знання, як працювати в прокуратурі, застосувати на цій посаді”, – порадив Шабуніну Луценко, повідомивши, що конкурс на цю посаду “буде оголошено під керівництвом пані Теличенко найближчим часом”.

Сам Шабунін, коментуючи цю пропозицію в ефірі телеканалу “112 Україна”, зауважив, що змушений від неї відмовитися, оскільки немає закінченої вищої юридичної освіти.

“Це тільки генпрокурор може не мати вищої юридичної освіти, а місцевий прокурор повинен її мати”, – наголосив громадський активіст.

Читайте також:
Луценко розповів, як реформує ГПУ й кого зробив своїми заступниками

Пошук читайте також твіт Що наобіцяв Луценко. “Запам’ятайте цей твіт”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна