За день до суду Касько пояснив, як отримував скандальне житло

 

Колишній заступник генерального прокурора Віталій Касько розповів про службове житло, через отримання якого ГПУ обвинувачує його в шахрайстві.

На своїй сторінці у “Фейсбуці” він пояснив, що викладає хронологію вирішення свого квартирного питання, аби “уникнути спекуляцій” навколо цієї теми.
“Роблю це тут, бо свідомий того, що на цей час Генеральна прокуратура України лише демонструє зневагу до права та не готова аналізувати факти”, – зазначив Касько.

“Я працював в органах прокуратури з 1998 року, куди був направлений по розподілу після закінчення університету. У 2002 році мене запросили на роботу до Генеральної прокуратури України.
У зв’язку з переїздом зі Львова до Києва мені та моїй мамі міська влада – наголошую, що не ГПУ – виділила однокімнатну квартиру, жила площа якої становила близько 19 кв.м. В подальшому моя мама приватизували це житло.

У 2005 році я звільнився з ГПУ, на той час не маючи перспектив для професійного росту там. Після звільнення працював адвокатом.

У 2007 році ГПУ запросила мене повернутися, але вже на посаду начальника управління.

У 2008 році ГПУ ініціювала виділення мені трикімнатної квартири, яка й спричинила всю цю зайву увагу до мене. Це було перше і єдине службове житло, яке я отримував. Для отримання цього житла я надавав ГПУ ту інформацію і в тій формі, як це вимагалися профільним управлінням. В тому числі довідку ЖЕКу про склад сім’ї, інформацією з якої спекулює ГПУ.

Після призначення Пшонки Генеральним прокурором я одразу звільнився з органів прокуратури, а отримана трикімнатна квартира була мною приватизована.

Мені б дуже хотілося поділитися усіма документами, які підтверджують правдивість моїх слів, але я не можу слідувати хибним шляхом ГПУ і розкривати матеріали досудового розслідування.

Уже зараз для мене очевидно, що працівники ГПУ свідомо, з порушенням таємниці досудового розслідування, розкривають одні документи та приховують інші, що є відвертою маніпуляцією фактами . Маніпуляція – це в стилі роботи ГПУ зразка Шокіна”, – написав Віталій Касько.

Варто зазначити, що Генпрокуратура стверджує: хоча мама Каська мала приватизоване помешкання на вулиці Краківській у Дніпровському районі, Касько вказав матір як члена родини для отримання службового житла – трикімнатної квартири площею 155 кв. м в престижному будинку на бул. Дружби народів, 14-16.

Також Віталій Касько не згадує про земельну ділянку й будинок у селі Нові Петрівці Вишгородського району (за адресою вул. Польова, 81), які він отримав у власність у 2009 році від невідомого дарувальника – під час роботи в ГПУ, ще до призначення Пшонки генпрокурором.

14 квітня, о 09:30, у Печерському районному суді (вул. Хрещатик, 42А) відбудеться засідання у справі про обрання запобіжного заходу для Віталія Каська та вулична акція на його захист.
Екс-заступника генпрокурора готові взяти на поруки кілька депутатів (Найєм, Лещенко та ін.), які наголошують, що ГПУ переслідує колишнього колегу з політичних мотивів і в справі про “квартири Каська” висновок має винести суд без арешту підозрюваного.

Нагадаємо,  заступник генпрокурора Віктора Шокіна Віталій Касько відповідав у Генеральній прокуратурі за міжнародне співробітництво і протягом півтора років вів діалог з європейськими партнерами про арешт і повернення в Україну активів, які були вкрадені чиновниками часів Віктора Януковича.
Після відкриття скандальної справи “діамантових прокурорів”, за розпорядженням генпрокурора, Каськові було доручено весь комплекс питань, пов’язаних із питаннями запобігання корупції й розслідування злочинів службових осіб, які займають особливо відповідальні державні посади.

15 лютого ц.р. Віталій Касько подав у відставку з посади заступника генпрокурора. Він заявив, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити це положення речей всередині прокуратури відразу й показово переслідуються.

28 березня стало відомо, що генпрокурор Віктор Шокін домігся арешту через суд квартири Каська, яка розташована на бульварі Дружби народів, 14-16, у Києві. За версією слідчих, Віталій Касько вчинив шахрайство, надавши недостовірну інформацію про відсутність постійного житла у Києві та через завищення фактичної кількості членів сім’ї у 2010-2014 роках “незаконно заволодів квартирою у столиці” за рахунок ГПУ.
Повідомлялося, що на матір Каська оформлено також квартиру на вул. Краківській та будинок у селі Нові Петрівці Київської області. Земля, подарована їй у цьому селі в грудні 2015 року, раніше належала самому Каську, який у 2009 році отримав її в подарунок від невідомої особи.

 

Як відомо, розслідування щодо квартир Каська за п’ятьма статтями 26 січня 2016 року розпочало Національне антикорупційне бюро. Спеціалізована антикорупційна прокуратура 8 квітня передала цю справу Національній поліції. Попри норми КПК, Генпрокуратура почала власне розслідування справи 12 лютого.
10 квітня пізно ввечері на вулиці прокурори вручили Каську підозру у вчиненні злочину (шахрайство з квартирами).

Читайте також:
Касько каже, що доводитиме ГПУ свою невинуватість

Деканоїдзе: Справа Каська – зведення рахунків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна