Касько каже, що доводитиме ГПУ свою невинуватість

 

Колишній заступник генерального прокурора України Віталій Касько, обвинувачений ГПУ в шахрайстві при отриманні державної квартири на Печерську, сьогодні побував у Генпокуратурі, де планувався його допит.
Допит було призначено на 10:00, однак Касько прийшов у ГПУ пізніше. Натомість новий допит заплановано на той самий час завтра, 12 квітня.

“Незважаючи на те, що сьогоднішній виклик не був законним, ми, втім, зафіксували свою явку в слідчому управлінні. Замість проведення яких-небудь слідчих дій нам вручили чергову повістку для явки на завтра. Підозр не вручили, чекаємо завтра пояснень, що від нас будуть хотіти… На 10:00”, – повідомив Касько журналістам на виході з ГПУ.

“Безумовно, кожне незаконне процесуальне дію ми будемо оскаржувати”, – сказав екс-заступник генпрокурора.

У той час, коли Каська чекали на допиті, він провів брифінг в Українському кризовому меді-центрі. Віталій Касько заявив, що його хочуть змусити покинути країну, але він не має наміру цього робити і боротиметься за свої права.

“У мене є інформація, що всі ці дії, вже не перший місяць, здійснювалися для того, щоб я покинув країну. Я навідріз відмовився країну залишати і готовий обстоювати свої права у будь-яких судах і будь-яких правоохоронних органах”, – сказав він на брифінгу.

Касько спростовує висунені проти нього звинувачення з боку Генеральної прокуратури, зазначає “Інтерфакс-Україна”.

“Це все необґрунтоване і сфабриковане Генеральною прокуратурою. При цьому люди, які виступають від імені Генпрокуратури, використовують ці неправдиві дані для маніпуляції. Більше того, вони мають намір публікувати якісь дані на сайті незважаючи на те, що це є таємницею досудового слідства. Тому я вважаю, що єдиною метою цього розслідування є моя дискредитація”, – наголосив Касько.

Він також розповів, що з 16 лютого відновив своє свідоцтво про право займатися адвокатською діяльністю, про що відомо Генеральній прокуратурі. “Проте, судячи з вчорашньої події, за мною було організовано стеження, хоча ніякого процесуального статусу в кримінальному провадженні не було”, – зазначив Касько.

Адвокат Євген Грушковець наголосив, що Касько нічого не приховує і вони обов’язково підуть на допит та покажуть слідчому або прокуророві, що ніякого злочину його клієнт не вчиняв і надасть усі необхідні свідчення.

Як повідомляла “Новинарня”, пізно ввечері в неділю, 10 квітня, працівники прокуратури зачитали колишньому заступнику генерального прокурора Віталю Каську підозру в скоєнні злочину. При цьому адвокат Грушковець заявив, що підозру його підзахисному не було вручено.

У свою чергу прес-служба Генпрокуратури в понеділок уранці підтвердила, що працівники прокуратури повідомили про підозру Каськові у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство) і ч. 4 ст. 358 (підроблення документів) Кримінального кодексу України.

У Генпрокуратурі стверджують, що про підозру було повідомлено з дотриманням усіх передбачених законом прав підозрюваного, а також з урахуванням перебування Віталія Каська в статусі адвоката, у зв’язку з чим підозра підписана заступником генерального прокурора України.

Речник ГПУ Владислав Куценко на брифінгу заявив, що Касько “заволодів державним житлом шляхом обману” – двічі отримував державні квартири за підробленими документами.

Нагадаємо,  заступник генпрокурора Віктора Шокіна Віталій Касько відповідав у ГПУ за міжнародне співробітництво і протягом півтора років вів діалог з європейськими партнерами про арешт і повернення в Україну активів, які були вкрадені чиновниками часів Віктора Януковича. В зоні відповідальності Каська було також розслідування злочинів чиновників.
Після відкриття скандальної справи “діамантових прокурорів”, за розпорядженням генпрокурора, Каськові було доручено весь комплекс питань, пов’язаних із питаннями запобігання корупції й розслідування злочинів службових осіб, які займають особливо відповідальні державні посади.

15 лютого ц.р. Віталій Касько подав у відставку з посади заступника генпрокурора. Він заявив, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити це положення речей всередині прокуратури відразу й показово переслідуються.

28 березня стало відомо, що генпрокурор Віктор Шокін домігся арешту через суд квартири Каська, яка розташована на бульварі Дружби народів, 14-16, у Києві. За версією слідчих, Віталій Касько вчинив шахрайство, надавши недостовірну інформацію про відсутність постійного житла у Києві та через завищення фактичної кількості членів сім’ї у 2010-2014 роках “незаконно заволодів квартирою у столиці” за рахунок ГПУ.
Повідомлялося, що на матір Каська оформлено також квартиру на вул. Краківській та будинок у селі Нові Петрівці Київської області. Земля, подарована їй у цьому селі в грудні 2015 року, раніше належала самому Каську, який у 2009 році отримав її в подарунок від невідомої особи.

У день голосування в парламенті за відставку Шокіна очільник Генпрокуратури звільнив також напарника Каська – Давида Сакварелідзе. Слідчий ГПУ Сус викликав його на допит у справі про американські кошти, виділені на реформування прокуратури.

Читайте також:
Лещенко: “Департамент держслужби” в ГПУ блискавично створений
людьми Порошенка для дискредитації НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна