Касько подав у відставку з посади заступника генпрокурора, бо в ГПУ “корупція й кругова порука”

 

Віталій Касько заявив про відставку з посади заступника генпрокурора. Про це він заявив на брифінгу, який транслював у прямому ефірі телеканал “112 Україна”.

“Генеральному прокурору Шокіну від заступника генерального прокурора Каська рапорт: Прошу звільнити мене від займаної посади з органів прокуратури за власним бажанням.
Таке бажання обґрунтовано тим, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її в орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити це положення речей всередині прокуратури відразу і показово переслідуються. Тут працює не право і закон, а свавілля і беззаконня, а ключові позиції в Генпрокуратурі з кожним днем займає все більше вихованців і послідовників сумно відомого Пшонки”, – заявив Касько.

На питання про те, чи вже передано цю заяву генеральному прокурору Віктору Шокіну, Касько відповів, Касько відповів: “Відразу після цієї прес-конференції подам йому рапорт на звільнення”.

При цьому Віталій Касько зазначив, що щодо свого звільнення радився “з іноземними партнерами”.

“Перш ніж остаточно прийняти рішення щодо звільнення, я провів консультації з нашими іноземними партнерами, які весь цей час морально підтримували мене, і ми прийшли до загальної думки, що, на жаль, іншого шляху немає. Генпрокуратура поки це мертвий орган, у незалежність та ефективність якого вже ніхто не вірить”, – заявив Касько.

Він розповів, що після відставки має намір займатися адвокатською діяльністю.

Справа “діамантових прокурорів”

Віталій Касько не виключає, що після його звільнення справа “діамантових прокурорів” почне розвалюватися. Ідеться про корупційне розслідування стосовно колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, заступника начальника головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та громадянина Валерія Гібаленка.

“Перша серйозна спроба побороти корупцію і кругову поруку у самій прокуратурі призвела до протилежного результату – до переслідування тих, хто наважився це зробити. Проте, незважаючи на шалений тиск, ми виконали свою обіцянку. Слідство у справі за звинуваченням у хабарництві так званих “діамантових прокурорів” було завершено нами у листопаді минулого року, і 4 січня 2016 року було направлено до суду для розгляду по суті”, – сказав Касько на брифінгу.

Водночас Касько зазначив, що як тільки, нещодавно у лютому, Корнійцю було оголошено нову підозру у вчиненні вимагання за обтяжуючих обставин (мова про вимагання і отримання щомісячно коштів зі “сміттєвого бізнесу” у власника компанії “Ніколсан”, а пізніше – “віджимання” цього підприємства), генпрокурор Віктор Шокін видав наказ, яким ліквідував слідче управління генінспекції, забравши усі повноваження, позбавивши змоги довести справу “діамантових прокурорів” до кінця.

“Після цього, за кілька днів, за штат вивели і прокурорів генінспекції. А на підході у нас були ще два цікавих кримінальні провадження по Корнійцю. Одне з них – щодо незаконного збагачення, де вже зараз встановлено, що кошти, які сплачувались за навчання Анастасії Корнієць у Лондоні у 2011-2014 роках, становили понад 140 тис. фунтів стерлінгів, тобто понад 200 тисяч доларів США”, – заявив Касько.

Інша справа стосувалася джерел походження вилучених у Корнійця діамантів. “Сліди від яких, імовірно, ведуть до вчинення ще одного злочину”, – сказав Касько.

“Не виключено, що після мого звільнення ці провадження почнуть активно розвалюватися. На жаль, останнє рішення судів у справах щодо Іванющенка – красномовне підтвердження того, що у ГПУ це виходить найкраще”, – заявив Віталій Касько.

Реакція з Різницької

У Генпрокуратурі вже відреагували на заяву Каська.

“Кожна людина повинна ухвалити те чи інше рішення, в тому числі щодо перебування на службі або про відставку. Що стосується заяви саме Віталія Каська, то ми вважаємо, що це справжня піар-акція. Оцінку його роботи, якщо він подасть рапорт, як він заявив, що зараз принесе в кабінет генпрокурора, то оцінку його роботі дасть товариство згодом, коли ми проаналізуємо, що вдалося пану Каську, а що не вдалося на посаді заступника генпрокурора України. Він зробив низку гучних заяв, нажаль піар-характеру”, – заявив помічник генпрокурора Владислав Куценко.

Раніше Віталій Касько заявляв, що генеральний прокурор України Віктор Шокін вимагав від нього написати рапорт на звільнення. “Я сказав, що він мене не призначав, і я звільнятися за власною ініціативою не збираюся”, – повідомляв пресі заступник генпрокурора, що має імідж борця з корупцією.

Заступник генпрокурора Віталій Касько в ГПУ відповідає за міжнародне співробітництво і протягом півтора років він веде діалог з європейськими партнерами про арешт і повернення в Україну активів, які були вкрадені чиновниками часів Віктора Януковича. В зоні відповідальності Каська також розслідування злочинів чиновників.

Пізніше, після скандальної справи “діамантових прокурорв”, за розпорядженням генпрокурора, Каськові було доручено весь комплекс питань, пов’язаних з питаннями запобігання корупції і розслідування злочинів службових осіб, які займають особливо відповідальні державні посади.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.