Екс-заступнику генпрокурора Каську вночі вручили підозру у скоєнні злочину

 

Екс-заступникові генерального прокурора Віталію Каську в неділю, 10 квітня, пізно ввечері на вулиці зачитали підозру у вчиненні злочину.
Про це повідомила “Українська правда” з посиланням на адвоката Каська Євгена Грушковця.

“Біля театру Івана Франка, де Касько був у своїх справах, після 22-ї години вечора невідомі особи обмазали його машину невідомою речовиною, щоб він не зміг відчинити двері. Після цього до Каська підійшли невідомі особи, представились рядовими співробітниками ГПУ, і почали зачитувати йому підозру”, – розповів Грушковець.

За його словами, це підозра у вчиненні особливо тяжкого злочину.

У коментарі каналу “112 Україна” речник Генпрокуратури Владислав Куценко повідомив, що підозра стосується махінацій Каська з квартирами в період його роботи в ГПУ.
Депутат від БПП Сергій Лещенко, який був на місці події, зазначив, що Каськові “інкримінують отримання права на майно шляхом обману та зловживання довірою (ч. 4 ст. 190 КК, ч. 4 ст. 358 КК)”.

Варто зазначити, що частина 4 статті 190 Кримінального кодексу передбачає “шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою”, – карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

За словами Грушковця, працівники прокуратури повідомили, що вже хочуть викликати Каська на допит в понеділок, 12 квітня, в якості підозрюваної особи.

Невдовзі активіст “Автомайдану” Олексій Гриценко в соцмережі поінформував, що “вручає слідчий з ГПУ Дмитро Сус, якого вважають ключовою людиною в новоствореному департаменті ГПУ “імені Кононенка” і який допитував іншого .

Станом на 23:25 на місце приїхали представники поліції, щоб встановити, чим було пошкоджено автомобіль.

На уточнювальне запитання про те, яким чином працівники прокуратури дізнались, що Касько перебуває саме неподалік від театру Франка в центрі Києва, адвокат Грушковець зробив припущення, що за Каськом велися “негласні слідчі дії, тобто візуальне спостереження, стеження”.

“За словами Каська, за ним стежили, адже про місце перебування – офіс ГО “Нова країна” – він нікому не повідомляв, а прокурор і СБУшник чекали його біля машини”, – написав Лещенко.

Нагадаємо,  заступник генпрокурора Віктора Шокіна Віталій Касько відповідав у ГПУ за міжнародне співробітництво і протягом півтора років вів діалог з європейськими партнерами про арешт і повернення в Україну активів, які були вкрадені чиновниками часів Віктора Януковича. В зоні відповідальності Каська було також розслідування злочинів чиновників.
Після відкриття скандальної справи “діамантових прокурорів”, за розпорядженням генпрокурора, Каськові було доручено весь комплекс питань, пов’язаних із питаннями запобігання корупції й розслідування злочинів службових осіб, які займають особливо відповідальні державні посади.

15 лютого ц.р. Віталій Касько подав у відставку з посади заступника генпрокурора. Він заявив, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити це положення речей всередині прокуратури відразу й показово переслідуються.

28 березня стало відомо, що генпрокурор Віктор Шокін домігся арешту через суд квартири Каська, яка розташована на бульварі Дружби народів, 14-16, у Києві. За версією слідчих, Віталій Касько вчинив шахрайство, надавши недостовірну інформацію про відсутність постійного житла у Києві та через завищення фактичної кількості членів сім’ї у 2010-2014 роках “незаконно заволодів квартирою у столиці” за рахунок ГПУ.
Повідомлялося, що на матір Каська оформлено також квартиру на вул. Краківській та будинок у селі Нові Петрівці Київської області. Земля, подарована їй у цьому селі в грудні 2015 року, раніше належала самому Каську, який у 2009 році отримав її в подарунок від невідомої особи.

У день голосування в парламенті за відставку Шокіна очільник Генпрокуратури звільнив також напарника Каська – Давида Сакварелідзе. Слідчий ГПУ Сус викликав його на допит у справі про американські кошти, виділені на реформування прокуратури.

Читайте також:
Лещенко: “Департамент держслужби” в ГПУ блискавично створений
людьми Порошенка для дискредитації НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна