Що наобіцяв Луценко. “Запам’ятайте цей твіт”

Новинарня зібрала обіцянки нового генпрокурора Юрія Луценка, роздані у виступі з трибуни парламенту, у відповідях на запитання нардепів та в кулуарах ВР.

Шанувати алюмінієву кружку

Мені дуже неприємно, що через мене було внесено поправку в діючий закон про прокуратуру. Я, безумовно, вважаю, що це не зовсім правильна практика, і ніколи б на це пішов, якби зміг знайти людину, в яку повірив би президент, парламент і суспільство, що він може зламати нинішню неефективну, а часто злочинну систему, і має більше бажання це зробити ніж я…

У мене на робочому столі зараз дома, а якщо оберете, і в Генпрокуратурі завжди буде стояти алюмінієва кружка, з якою я просидів у 157-й камері Лук’янівського СІЗО, а потім – в Менській виправній колонії, з якої пив 2,5 роки чай, як нагадування про те, що “беспредел” і політичні замовлення є неможливими в новій Україні.

Свою освіту я здобував 4 роки на посаді міністра внутрішніх справ. І якщо Янукович після ретельного року пошуків, за що б мене посадити, придумав посадку за незаконне святкування Дня міліції, ну правда, відповідно до указу президента і бюджету України, то це запорука того, що я там ніколи не займався незаконними речами і не буду займатися, але тим не менше зміг керувати цим міністерством, в тому числі з юридичної фахової точки зору.

Також я свою юридичну освіту здобув на лаві підозрюваного, на лаві засудженого, на лаві зрештою людини, яка з тюрми сказала, що я буду найбільшим оптимістом цієї країни. Я буду продовжувати ним залишатися.

Я, лідер фракції БПП, найбільшої фракція нового українського парламенту, гостро відчуваю, що ми мусимо змінити не тільки закони, а і їх виконання, нагляд за ними, змінити всю атмосферу ставлення до закону і до людини. І саме тому я погодився піти на цю посаду.

…У роботі Генпрокуратури не тільки каральна функція. Дуже важливо відстоювати права громадян від свавілля влади: поліції, прокурорів, суддів, чиновників.

Не мститись

Хочу відверто заявити для всієї громадськості: Генпрокуратура не саджає, тільки суд може прийняти рішення про те, чи винна людина.

Я не маю жодної помсти. Колеги, я знаю книжку Лі Куан Ю вже півтора десятки років, в мене трішки інша філософія. Треба так обирати друзів, щоб їх не треба було садити в тюрму.
Я не маю списку в голові кого маю посадити. Я не маю жодної помсти за всі роки в 157-й дев’ятиметровій камері Лук’янівського СІЗО, ні до кого.

Оновити прокуратуру

“E = mc2”, писав Ейнштейн. Енергія дорівнює набагато більше, ніж маса. Я думаю, що спільна енергія з тими, хто вийшов на Майдан і делегував нас сюди, має спрацювати і в прокуратурі.

Я йду в Генпрокуратуру, щоб завдяки новому закону завести [в прокуратуру] нових людей з юридичною освітою, які ніколи там не працювали. Я вірю, що тільки так можна змінити “генеральний могильник” на справжній адвоката держави та людей.

Норма про генеральну інспекцію, яку, дякую, сьогодні провели в законі, дає мені можливість викинути з прокуратури тих, хто не буде підтримувати такі підходи.

…Я дуже буду просити колективної підтримки зміни Генпрокуратури.

Я розраховую на товариську підтримку всіх тих, хто стояв по ночам на Майдані і мріяв про нову країну. Я йду туди, щоби Генпрокуратура стала інструментом суспільства задля справедливості і нормального життя.

Моє завдання в Генпрокуратурі буде: через створення на конкурсних основах генеральної інспекції встановити, хто причетний до незаконного закриття справ, хто причетний до незаконних дій проти тих чи інших осіб, і вони будуть покарані або дисциплінарно, або карно.

Звільняти всіх нема можливості, бо хтось має працювати. Але всі, хто чинив наругу над законом і над людьми за поданням Генеральної інспекції України, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності Державним бюро розслідувань. А поки воно не створено – власною Генпрокуратурою країни.

Норма про генеральну інспекцію, яку, дякую, сьогодні провели в законі, дає мені можливість викинути з прокуратури тих, хто не буде підтримувати такі підходи.

…Я дуже буду просити колективної підтримки зміни Генпрокуратури.

Я розраховую на товариську підтримку всіх тих, хто стояв по ночам на Майдані і мріяв про нову країну. Я йду туди, щоби Генпрокуратура стала інструментом суспільства задля справедливості і нормального життя.

Звільняти всіх нема можливості, бо хтось має працювати. Але всі, хто чинив наругу над законом і над людьми за поданням Генеральної інспекції України, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності Державним бюро розслідувань. А поки воно не створено – власною Генпрокуратурою країни.

…Я вважаю, що закон про люстрацію – один із найефективніших інструментів зміни чиновництва, тому близько 400 працівників прокуратури, які все ще не люстровані, будуть люстровані.

Стосовно місцевих прокуратур. На жаль, невдачу цієї реформи мають поділити і попереднє керівництво Генпрокуратури, і ми, народні депутати. Я, зокрема.
Ми не виділили достатньої зарплати, щоб адвокати збоку, або судді, або міліціонери зайшли на місця місцевих прокурорів.

Я буду просити про підвищення зарплат прокуратури. Але лише після того, як прокуратура доведе суспільству, що вона наступально діє проти злочинності, особливо високопосадової.

Зможемо засудити банду Януковича і законно повернути його гроші в дохід держави, звідти і підвищимо зарплати, а відтак і проведемо конкурси нових прокурорів на нових умовах.

Розраховую знайти, власне, в самій Генпрокуратурі чесних професіоналів, які збереглися там при всіх владах в цій країні. Я дуже розраховую на цих чесних слідчих в особливо важливих справах, прокурорах, інших працівників, бо всі хочуть жити в новій країні.

Влаштувати заочний суд над бандою Януковича і зрадниками України

Голова фракції БПП Юрій Луценко

Голова фракції БПП Юрій Луценко

Я іду в ГПУ, я готовий піти в ГПУ з прийнятим вами новим законом, який нарешті дає можливість в найближчий час [провести] відкритий заочний суд банди Януковича і зрадників держави, які сховалися в Криму і на окупованій частині Донбасу.

Мені за Крим постійно дуже болить серце. Але цього мало. Я розумію, що йду на посаду, де крім емоцій мають бути справи, я вже сказав, прийнятий вам сьогодні закон дає можливість дати хід понад тисячі, понад одній тисячі справ вже порушені в ГПУ проти тих, хто зрадив Україну на державних посадах в Криму, Донецьку та Луганську. Я обов’язково буду це робити, щоб це відбулося якомога швидше, не пізніше цього року. Ба більше, їхнє майно на території України має бути арештовано і конфісковано.
Я впевнений, що ці процеси зупинять поїздки їхніх дітей по всіх за кордонах з українським закордонним паспортом. Я впевнений, що ми маємо чим відповісти окупантам і зрадникам.

Вимога до начальника управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка тільки одна – завершити справу про злочини проти Євромайдану не пізніше початку осені.
Готовий надати Горбатюку будь-яку допомогу щодо цього як генпрокурор.

Порушити справи проти високопосадовців і старі “продані” справи

Саме з ними (чесними слідчими-“важняками”) я сподіваюсь, активізувати справи проти високопосадових осіб, які, на жаль, останнім часом не радують нас своєю появою в судах.

Я також збираюся відновити слідство по проданих і закритих справах з минулого, і сучасної влади України.

Закон один для всіх, ГПУ – незалежна

Я буду сповідувати в роботі два принципи. Перший. Той, хто вчинив злочин, має відповісти, і мені байдуже колір його партійного білета, його безпартійність, місце народження, прізвище, національність, релігія – закон один для всіх.

Тому, я вважаю, що треба припинити практику перетворення правоохоронних органів в політичні проекти і бізнес-холдинги олігархів. Треба припинити практику використання оперативно-розшукових справ і слідчих дій як бізнес-підтримку відповідних олігархічних структур.

Даю вам слово, що ніхто, крім процесуального, вірніше, крім конкретного керівника, не буде знаходитися на нарадах у прокуратурі: ні депутат, ні бізнесмен, ні партійний керівник.

…Мої двері будуть відкриті для народних обранців, вуха – також. Але ні один слідчий і наглядаючий прокурор не повинен з вами обговорювати деталі справи. Я вважаю це неприйнятним.

Читайте також:
Нардеп від БПП Грановський дає завдання “прокурорській банді лисих птахів”, – Гнап

Лещенко: “Департамент держслужби” в ГПУ блискавично створений
людьми Порошенка для дискредитації НАБУ

Амністія учасникам АТО

…Я був людиною, яка за допомогою профільного комітету і всіх вас провела поправку про те, що учасники АТО на будь-якій стадії розгляду їхніх кримінальних справ, крім тих, що вчинили злочини проти особи, особливо тяжкі злочини проти особи, мають бути амністовані. Я би дуже попросив, щоб найближчим часом ми найшли можливість цей закон прийняти в цілому.

Моя вимога до заступника – військового прокурора буде саме в тому, щоб досудове слідство щодо учасників АТО проводилося поза межами Донецької та Луганської області, що контролюються Україною. Я б дуже просив, рекомендував і вам привести рішення про створення військового суду на території обраних вами інших областей, де б розглядалися ці питання, бо вони є специфічними.
Вони є специфічними, тому бажано, щоб це розглядав спеціально створений суд.

* * *

Декларація моєї родини є відкритою, і всі видатки на придбання автомобілів (“Мерседес-бенц” і “БМВ Х5” ) минулого і позаминулого року відповідають доходам, які показувала моя дружина, коли я знаходився в ув’язненні, а потім і я, коли став працювати на оплачуваній роботі. …Всі мої видатки: і на мій будинок, і на мої автомобілі, і на мій відпочинок, і на мої пожертвування в АТО, і на мої закупки техніки для АТО – співпадають з моїми доходами, і тут жодних проблем не існує.

Офіс реформ, місія ФБР і питання Сакварелідзе

Є домовленість із Реанімаційним пакетом реформ про відновлення Офісу реформ ГПУ.
Також у мене є домовленість із представництвом ФБР в Україні про відновлення їхньої місії з метою поліпшення методів слідства та структурних реформ в органах прокуратури.
Це дозволить поліпшити методи слідства і провести структурні реформи в органах прокуратури.

* * *

Новопризначений генеральний прокурор Юрій Луценко не має наміру призначати на керівні посади в ГПУ колишнього заступника генпрокурора – прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе.

“Давно знаю й поважаю Давида. Думаю, що він може допомагати як член колегії, наглядової ради, але, по суті, Давид вибрав політику. Перепрошую, політика в Генпрокуратурі може бути тільки одна, яка визначена Конституцією та іншими законами України”, – сказав Луценко.

* * *

Я вважаю, справи ГПУ проти Сакварелідзе, Шабуніна настільки дріб’язковими, що вони просто ганьблять Генеральну прокуратуру України. Якщо там навіть є склад злочину, я подивлюся, пересвідчуся, то це точно не компетенція найвищих керівників ГПУ, а також керівника прес-служби ГПУ, який з цього робив “місячний марафон”. Знаючи добре Давида, знаючи непогано Шабуніна, я можу думати, що це було виключно вид такої “політичної злості”, такого намагання очорнити критиків.
Я не можу сказати, що я люблю критику, але я до неї дуже терпимо ставлюся і вмію вибачаюся. В даному випадку розберуся із справами, якщо вони були незаконними, принесу вибачення від імені служби і закриємо цю не славну сторінку ГПУ. Розберуся із справою, бо я поки що читав її виключно у вашому вигляді, я б хотів побачити, як це трактується слідством.

Читайте також:
Соціаліст, командир Майдану, в’язень і пияк. Велике досьє на Луценка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна