У Києві вандали сплюндрували новий пам’ятник Олені Телізі. Кличко обіцяє відновити

 

У ніч на 18 березня невідомі вандали облили червоною фарбою пам’ятник Олені Телізі в Києві. Одним із перших про це повідомив голова ОУН, заступник керівника Держтелерадіо Богдан Червак у “Фейсбуці”.

“Без сумніву, здійснена провокація не тільки проти ОУН і Олени Теліги, а проти України й українського народу. Все це вкладається в сценарій дестабілізації ситуації в країні, а отже, не виключаю, що сценаристи сидять у Кремлі…
Олена Теліга віддала життя в боротьбі за Україну. Але виявилося, що навіть після смерті вона не дає спокою ворогам України. Навіть мертвою викликає у них страх. Бандитів знайдемо і покараємо. У цьому немає сумнівів””, – зазначив Червак.

Як повідомляла “Новинарня“, пам’ятник Телізі урочисто відкрили 25 лютого цього року на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”.
Монумент встановлено неподалік від станції метро “Дорогожичі”, на розі вулиць Олени Теліги й Мельникова.

Олена Теліга (Шовгенова, 1907 р. н.) — визначна українська поетеса, публіцист, літературний критик, діячка ОУН. Закатована нацистами в Києві в лютому 1942-го.

У прес-службі ГУ Нацполіції в Києві повідомили, що вирішується питання про відкриття справи за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.
Правоохоронці встановлюють свідків і очевидців події, а також розшукують осіб, причетних до скоєння правопорушення.

Пам’ятник Телізі відновлять у найближчі години, пообіцяв віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, який був присутній на відкритті меморіалу.

Розенко повідомив, що звернувся до київського міського голови Віталія Кличка із закликом негайно привести пам’ятник до нормального вигляду, а до Нацполіції – знайти вандалів і посилити охорону об’єктів національно-культурної спадщини.

“Говорив тільки що з Віталієм Кличком. Отримав чітке запевнення, що пам’ятник у найближчі години буде повністю відновлено”, – написав Розенко в соцмережі.

Також віце-прем’єр-міністр зазначив: “Пам’ятник, що руйнує радянсько-більшовицькі міфи про роль ОУН у Другій світовій війні. Пам’ятник, що нагадує всім нам про те, що в Бабиному Яру було знищено десятки кращих представників українського підпілля… Але такий акт вандалізму ще раз підтверджує, що ми на правильному шляху. Ми відкриваємо не тільки пам’ятники, але і справжню історію України, поступово, але впевнено втікаємо від комуністично-радянського минулого”.

ОНОВЛЕНО. До вечора пам’ятник відмили від фарби. Громадські активісти зібралися на толоку навіть раніше за комунальників.

Фото: ФБ Вадим Васильчук

У Києві відкрили пам’ятник Олені Телізі

Нагадаємо, в останні тижні й місяці вандали масово плюндрували польські поховання в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна