“Призов-2017 офіцерів запасу після військових кафедр – це фактично нова мобілізація”

 

У четвер, 5 січня, Збройні сили України оголосили, що в 2017 році на військову службу в ЗСУ будуть призиватися офіцери запасу, які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів, але раніше не служили. Про це писала Новинарня“.

Як зазначив начальник прес-служби Генштабу Владислав Селезньов, під призов підпадатимуть офіцери запасу віком до 43 років.
Загалом у 2017-му планується призвати близько 4 тисяч таких випускників військових кафедр, які досі не служили.

“Ми плануємо цього року провести такий призов офіцерів на військову службу. Такий вид служби називається «військова служба за призовом осіб офіцерського складу»“, – заявив заступник начальника головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ Марк Андрусяк.

За його словами, термін такої служби становитиме 18 місяців. Призвані офіцери служитимуть зокрема і в зоні АТО, але після відповідної підготовки.

“Фактичною новою мобілізацією” вважає анонсований призов офіцерів запасу журналіст Роман Кулик – сам молодший лейтенант ЗСУ, який був мобілізований влітку 2015 року й служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр, т.в.о. командира роти, демобілізований восени 2016-го.

“У 2017 році в ЗСУ призвуть 4 тисячі офіцерів запасу, вирощених інкубаторами військових кафедр… Їх призвуть поетапно на строк у 18 місяців із можливістю залучень до виконання завдань у зоні АТО після проходження перепідготовки. Тобто від класичної мобілізації це відрізняється суто формально…” – пише Кулик на своїй сторінці у “Фейсбуці”, зазначаючи, що в 2015-му його як офіцера запасу мобілізували так само.

“Коли МО і ГШ розуміють, що укомплектувати навіть бойові частини офіцерами не виходить, без мобілізації ніяк [не обійтися]. Але ж і йти на неї [офіційно] не можна, щоб не “налякати” суспільство”, – констатує офіцер.

Такий крок військового відомства він називає “нормальним і передбачуваним”, адже після звільнення в резерв шостої черги мобілізованих в армії відчули гострий дефіцит молодших офіцерів. 

“Не треба думати, що всі 4 тисячі підуть на фронт – частина займе посади в тилу, вивільнивши резерви для пріоритетніших частин… І навряд хтось із цієї партії стане на посаду вище взводного. Власне, призов офіцерів і задуманий для заповнення саме посад командирів взводів, бо це вже два роки як головний біль усіх частин”, – констатує учасник АТО Кулик.

“Врешті-решт частина із набраних 4 тисяч освоїться й залишиться в армії, згодом поповнить військовий резерв – як-ніяк, а база для набору контрактників”, – так він описує логіку дій керівництва МОУ і ГШ.

“І так, відчуваю певне моральне задоволення від цього, не буду приховувати. Більшість випускників військових кафедр свого часу відвалили кеш для гарантії відкосити від армії, а тут держава кличе тебе відробити офіцерський шеврончик, яка іронія”, – напівжартома зазначив Роман Кулик.




Нагадаємо, після звільнення в запас шостої черги мобілізованих в лавах ЗСУ в зоні проведення АТО залишилися тільки контрактники.
Однак темпи набору військовослужбовців на контракт сповільнилися, і Збройні сили відчувають брак кадрів та певний некомплект, особливо в АТО.

Крім того, на початку 2017 року президент Порошенко підписав закон про поетапне звільнення військових, які раніше укладали контракт “до кінця особливого періоду” й досі не мали законодавчих підстав для його розірвання.

Зважаючи на кількість цих військовослужбовців (кілька десятків тисяч), Роман Кулик вказував на те, що зі звільненням таких “рабів ЗСУ” кадрова проблема Збройних сил ще більше посилиться.

Читайте також:
Про життєрадісного військового Івана без руки та “аватара”, який дав йому гранату без чеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.