Путін визнав участь РФ у війні на Донбасі

 

Президент РФ Володимир Путін фактично визнав участь Росії у війні на Донбасі.

Виступаючи на інвестиційному форумі “Росія кличе!” в Москві 12 жовтня, Путін вкотре звинуватив США у фінансуванні Революції Гідності в Україні, яку він називає “держпереворотом”.

“Ми були змушені захищати російськомовне населення на Донбасі і відреагувати на прагнення людей в Криму повернутися в Російську Федерацію”, – сказав Путін.

Про це він сказав у контексті заяви щодо протистояння Росії і США.

Повністю ця частина виступу Путіна прозвучала так:

– Ми теж стурбовані погіршенням російсько-американських відносин. Це не наш вибір, ми до цього ніколи не прагнули, навпаки, ми хочемо мати дружні відносини з такою величезною великою країною, з провідною економікою світу, як американська.

Ви зараз згадали кризу на Україні, але це ж не ми довели до державного перевороту. Хіба ми це зробили? Ні. Наші американські партнери і не приховують, що значною мірою вони стояли за цим, фінансували радикальну опозицію, довели до неконституційного способу зміни влади, хоча можна було зробити зовсім по-іншому.

Колишній президент Янукович всі вимоги підписав і був готовий провести дострокові вибори, замість цього сприяли держперевороту. Навіщо?

Коли ми змушені, хочу підкреслити, змушені були захищати російськомовне населення на Донбасі, змушені були відреагувати на прагнення людей, які живуть у Криму, повернутися до складу Російської Федерації, тут же почали розкручувати новий маховик антиросійської політики і введення санкцій.

Не ми ж саботуємо невиконанням Мінських угод. Я ж уже сто разів сказав, ми не можемо за сьогоднішню київську владу внести зміни до Конституції, що є ключовим фактором, не можемо за київську владу імплементувати вже прийнятий Радою закон про особливий статус управління на Донбасі. Він же не реалізується до сих пір, хоча в Мінських угодах було написано, що в найкоротші терміни потрібно було це зробити. Я ж не можу підписати за президента України прийнятий Радою закон про амністію [для бойовиків] (насправді цей закон їх не стосується – “Н”).

Весь час посилаються на те, що це все не можна зробити, оскільки в зоні конфлікту на Донбасі йдуть перестрілки. Але ось 9 вересня ополчення Донбасу в односторонньому порядку заявило про те, що вони навіть не відповідатимуть на обстріли з боку українських збройних сил. Ну і чого? Нам весь час говорили, що за цим відразу підуть якісь дії в політичній сфері, але нічого не відбувається, навіть прямих контактів між представниками Донбасу та офіційною владою київською немає до сих пір.

Тому якщо хтось дійсно хоче виконання цих угод, потрібно впливати на всі сторони цього конфлікту, перш за все, в даному випадку на київську владу. Що заважає це зробити, я не розумію.

Без виходу на політичні домовленості нічого не буде просуватися – це перше.

Тепер у глобальному плані. З діючою адміністрацією [США] дуже складно вести діалог. (…) Як він виглядає? Адміністрація формулює, що їй потрібно, а потім наполягає на тому, щоб це було виконано. Але це не діалог, це диктат якийсь, і так майже з кожного питання.

Ми-то готові до діалогу [зі США], але діалог – це пошук компромісів.

Тепер я відповім на головне: що потрібно зробити для того, щоб ситуація нормалізувалася? Потрібно вести себе по-партнерськи і враховувати інтереси один одного. Ми до цього готові”.
(цитата за БФМ.ru)

Як відомо, всупереч заявам Путіна про неучасть Росії в конфлікті на Донбасі, РФ продовжує постачання озброєнь для бойовиків “ДНР/ЛНР”, у війні на боці сепаратистів беруть участь частини регулярної армії РФ та російські командири.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна