“Не чіпайте мобілізованих – вони захистили країну”

 

Іван Костенко
волонтер, блогер

(FB)

От не хотів писати цей текст, але й мовчати більше не хочу.

Зараз прийнято у всіх бідах [в армії] звинувачувати мобілізованих. Вони не так стріляли, не так мінували, не так їздили і не так воювали. І взагалі, вони поламали нормальну армію, і без них було б простіше.

А я скажу простіше – не мобілізовані рік у рік “закривали” стрільби в 15 патронів і не вони писали рапорти, що техніка на ходу. Не мобілізовані дивилися, як браві генерали розпродують армію. Не вони заплющували очі на те, що БТРи годяться в кращому випадку на пам’ятники, та й то, якщо їх пофарбувати і підварити. Рік у рік переписувалися конспекти уроків і заплющувалися очі на “реформи Гриценка”. Рік у рік писалися рапорти, що техніка на ходу і все відмінно.

Ви пам’ятаєте хоча б один випадок, щоб до 2013 року група офіцерів написала колективний рапорт? Щоб хтось прямо заявив, що 23 000 черевиків на рік на всі силові структури країни – це мало?

Країну врятували мобілізовані. Ті хто, не закривав очі, ті хто вчора був атомником а сьогодні став спецом РЕБ. Ті хто був мисливцем, а став снайпером. Ті, хто не забив болт на армію, як забивали кадрові. Ті, що вчора мали мирні професії, але прийшли на війну.

Так, серед них були “аватари”, і немало. Нема в нас інших людей. Не в цій країні.

Але скільки кадрових [військових] відмовилося їхати в АТО? Хто торгує бензином заправниками – комроти-старлей чи мобілізований солдат?

Коли було потрібно – вся кадрова армія змогла виставити 4 000 осіб. А техніки? Скільки було відмовників?

Мобілізовані забули про те що вони програмісти, менеджери, продавці й стали солдатами.

Так, вони не знають як чистити бляху, зате вміють стріляти з СПГ. Вони не знають, як відбивати кантики на ліжку, але їхали на штурм.

Досить. Просто годі. Можна багато говорити про армію, але не мобілізовані в 2012 році торгували боєкомплектом, продавали склади й брали гівноформу.

“Мобіки” зробили те, що мали – захистили країну. І не чіпайте їх своїми брудним руками ті, хто 10 років в армії отримував лайно і ні разу не знайшов в собі сміливості на рапорт. Просто мовчіть.

Читайте також:
Президент оголосив демобілізацію шостої черги. На фронті залишаться тільки контрактники

Мобілізований Артем Чех: Армія закатала мій патріотизм у бетон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна