Роковини депортації: прокуратура АРК почала досудове слідство за фактом геноциду кримських татар

 

18 травня в Україні відзначають роковини трагічних подій 1944 року – депортації кримських татар з історичної батьківщини.

“Це була трагедія, це був геноцид, який продовжується сьогодні”, – заявив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ескендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру.

За його словами, сьогодні є як політична оцінка цього акту, так і правова: прокуратура Автономної республіки Крим (Україна) почала досудове слідство за фактом геноциду кримськотатарського народу в 1944 році.

У зв’язку з цим кримські татари розпочали кампанію, спрямовану на залучення жертв депортації. Вони збирають заяви осіб, які, зокрема, народилися у депортації та звертаються, щоб їх визнали потерпілими.

За словами Бориса Бабіна, експерта Кримськотатарського ресурсного центру, злочин депортації досі має місце. Не всі мали можливість повернутися, є факти повторної депортації.

Сюди ж можна віднести те, що відбувається у Криму в наші дні, вважає експерт. Усі ці люди можуть подавати відповідні заяви на визнання їх потерпілими до української прокуратури АРК.

Пан Бабін зазначив, що тривалий час Служба безпеки України відмовлялися розслідувати ці злочини. “Це зрозуміло, адже допитувати треба не тільки тих, хто у 1944-му організовував депортацію, а й тих, хто з КДБ у 60-х та 70-х організовував повторні висилання, спецрежим у Криму тощо. Ці особи зараз у Києві, вони персональні пенсіонери СБУ, і комусь не хочеться ворушити це старе”, – зазначив експерт.

Читайте також:
Чубаров: окупанти ув’язнили вже 18 кримських татар, і це не кінець

Варто зазначити, що в окупованому Криму 18 травня прокремлівська влада заборонила будь-які масові публічні заходи з нагоди роковин депортації кримськотатарського народу.

Натомість жалобні зібрання татар пройдуть у Києві, куди перенесено осідок забороненого окупантами Меджлісу кримськотатарського народу.

Співачка Джамала, переможниця “Євробачення-2017”, заявила 18 травня, в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу братиме участь в офіційних заходах з цього приводу в Києві.
“Я обов’язково завтра буду на Майдані і буду в оперному театрі. Я не знаю, чи буде можливість заспівати. Зараз вирішується питання стосовно звуку. Але те, що я буду там, це стовідсотково”, – підкреслила Джамала.

Читайте також:
Чубаров: Російські окупанти створюють з кримських татар підрозділи манкуртів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна