Україна і кримські татари виграли “Євробачення-2016”

 

Представниця України Джамала (Сусана Джамаладінова) здобула перемогу на пісенному конкурсі “Євробачення-2016” у Стокгольмі.
Загальна сума балів, яку набрала Джамала – 534.

Друге місце посіла представниця Австралії Дамі Ім (511 балів), а третє – виконавець із Росії Сергій Лазарєв (419 балів).

Болгарія отримала 307 балів, Швеція – 261, Франція – 257, Вірменія – 249, Польща – 229, Литва – 200, Бельгія – 181.

Грузія – на 20-му місці зі 104 балами.

Eurovision 2016 final scoreboard - Jamala is winner

Усього у фіналі виступили (в порядку виходу на сцену) представники таких країн:
Бельгія, Чехія, Нідерланди, Азербайджан, Угорщина, Італія, Ізраїль, Болгарія, Швеція, Німеччина, Франція, Польща, Австралія, Кіпр, Сербія, Литва, Хорватія, Росія, Іспанія, Латвія, Україна, Мальта, Грузія, Австрія, Велика Британія, Вірменія.

Як повідомляла Новинарня, Джамала виконувала пісню про трагедію кримськотатарського народу під назвою “1944″, яку написала спеціально для “Євробачення”.

Виступ Джамали у фіналі “Євробачення-2016” у Стокгольмі:

“Це знакова для мене композиція. На написання пісні мене надихнула розповідь прабабусі про трагедію, яка сталася з нашою сім’єю та кримськотатарським народом у 1944-му. Прадідусь був на фронті, тому не міг захистити її та дітей. Усіх завантажили в товарні вагони і, як худобу, кілька тижнів везли в Середню Азію. Тих, хто не витримував у цих нелюдських умовах і помирав від голоду та спраги, просто викидали дорогою з поїзда. Моя прабабця також втратила там одну зі своїх дочок”, – розповідала Джамала, наголосивши, що для неї “дуже важливо, аби про цю історію дізналося якомога більше людей і в нашій країні, й за її межами”.

Варто наголосити, що Європа визнала переможницею головного пісенного конкурсу континенту кримську татарку Джамалу в той період, коли з окупованого Росією Криму щодня надходять повідомлення про арешти силовиками кримських татар, а Меджліс кримськотатарського народу заборонено рішенням окупаційного суду.
Після затримання заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова Джамала, перебуваючи вже в Стокгольмі, сказала журналістам:

“Я відчуваю ще більш актуальною свою пісню, на жаль, коли я чую про такі події…Це сумно, і, я сподіваюсь, що все буде добре. Я співаю на всю Україну, я співаю до Криму. Я хочу, щоб моя пісня була краплею в цьому океані і допомогла розкрити проблеми України та кримських татар”

* * *

У 2016 році система підрахунку голосів на конкурсі “Євробачення” змінилася. Тепер результати оголошують у два етапи: спершу – оцінку від професійного журі, а потім – від глядачів (раніше оголошували одразу “усереднену” оцінку від журі й телеглядачів від кожної країни).

При цьому бали від журі, як і раніше, оголошують від кожної країни окремо. А бали від глядачів – лише загальну цифру, не уточнюючи, яка саме країна скільки балів надала якому з виконавців.

Найвищу оцінку – 12 балів – Україні дали члени професійних журі від Сан-Марино, Грузії, Боснії і Герцеговини, Данії, Молдови, Латвії, Ізраїлю, Сербії, Македонії, Польщі та Словенії. 

Українське журі дало 12 балів Литві, а Росія від наших професіоналів не отримала жодного балу (як, утім, і Україна від журі з РФ).

“Професійні” бали від України оголошувала Вєрка Сердючка (Андрій Данилко), яка на “Євробаченні” 2007 року посіла друге місце.

Вєрка Сердючка Євробачення 2016

Від глядачів найвищу оцінку – 361 – отримала Росія.

Україні від глядачів дісталося друге місце – 323 бали. Але й цього вистачило для перемоги!

Австралійка від глядачів отримала “четверте місце” 121 бал.

На третю позицію “громадськість” помістила поляка, хоча журі оцінило його зусилля лише у скромні 7 балів (загалом від усіх країн).

ОНОВЛЕНО. Після оприлюднення результатів голосування на офіційному сайті “Євробачення” з’ясувалося, що телеглядачі в Україні своїм СМС-голосуванням дали найвищий бал – 12 – Росії, 10 балів – Азербайджану, 8 – Польщі, 7 – Вірменії, 6 – Грузії, 5 – Латвії, 4 – Австралії, 3 – Литві, 2 – Болгарії, 1 – Швеції.

Російські телеглядачі віддали 12 балів Азербайджану, 10 – Україні, 8 – Австрії.
Нагадаємо, що мешканці окупованого Криму, який Росія повністю телефонізувала своїми номерами, також мали змогу голосувати за Джамалу й натомість не могли голосувати за Лазарєва.

* * *

Саме Джамалу та її пісню “1944” Стокгольмі відзначили премією Eurostory Awards 2016. Цю нагороду щорічно присуджують на “Євробаченні” за найкращий рядок у конкурсній пісні.

Цього разу фахове журі письменників, яке обирає переможці, найбільше вразили такі слова з пісні Джамали: “You think you are gods, but everyone dies” (“Ви думаєте, що ви – боги, але всі помирають”).

Короткий виклад виступів усіх фіналістів “Євробачення-2016”:

Як спеціальний гість фіналу “Євробачення-2016” у Стокгольмі виступив Джастін Тімберлейк.

Австралія цього року брала участь у “Євробаченні” другий раз поспіль. Уперше організатори європейського пісенного конкурсу надіслали цій країні запрошення до участі у 2015-му – з нагоди 60-річного ювілею конкурсу – цього року він буде проводитись у 60-й раз.
Тоді вважалося, що запрошення буде одноразовим.

Але після вдалого виступу австралійського співака Гая Себастіана, який із піснею Tonight Again посів 5-те місце, Зелений континент виявив зацікавленість в участі у конкурсі й наступного року. І, як видно, вдало.

При цьому від початку було домовлено, що в тому разі, якщо Австралія переможе, наступного року “Євробачення” не поїде аж так далеко, а проходитиме в одній із п’яти країн-засновниць конкурсу – Німеччині, Франції, Італії, Іспанії чи Великій Британії.

“Євробачення” вже давно транслює в Австралії компанія SBS.

Дамі Ім (Австралія) виконує пісню Sound Of Silence у фіналі пісенного конкурсу “Євробачення-2016”:

* * *

Перед фіналом букмекери з величезним відривом пророкували перемогу Сергію Лазарєву з Росії з піснею You Are The Only One.

Після другого півфіналу авторитетна контора William Hill приймала ставки на Сергія Лазарєва з коефіцієнтом 1,61 до 1 (чим нижче коефіцієнт, тим вище ймовірність перемоги, тобто майже гарантоване перше місце), на австралійку Dami Im – 5 до 1, на Аміра Хаддада з Франції – 8, на Джамалу – 9 до 1.

Над піснею Лазарєва працювала міжнародна команда музикантів, у яку, зокрема, увійшли ветеран “Євробачення” Філіп Кіркоров і грецький композитор Дімітріс Контопулос.

За словами самого співака, він погодився представляти Росію на “Євробаченні-2016”, (хоча вісім років відмовлявся від участі в цьому конкурсі) лише тому, що “всією душею закохався” в пісню, яку запропонував йому Кіркоров.

Водночас критики від початку зазначали, що Лазарєв представив на “Євробаченні” дуже потужне шоу, але досить посередню як для цього шоу пісню.

Хоча в соцмережах грандіозні спецефекти Лазарєва не тільки хвалили, а й здіймали на кпини:
Lazaryev-Putin rider

Лазарєв-уволілся

 

Виступ Сергія Лазарєва (Росія) у фіналі “Євробачення-2016”:

* * *

Незважаючи на попередні чутки про те, що на “Євробаченні” буде заборонено прапори  спірних територій, локальні, регіональні та провінційні стяги, зрештою організатори відмовилися від такої ідеї.

Тож у перших рядах можна було побачити прапори, скажімо, Уельсу або веселковий стяг ЛГБТ.

ЛГБТ-Лазарєв

Водночас після того, як співачка з Вірменії Івета Мукучян розгорнула прапор самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки (окупована Вірменією територія Азербайджану) під час півфіналу, Європейська мовна спілка назвала цей інцидент “серйозним порушенням” заборони на політичні месиджі.
Повідомлялося, що питання про санкції щодо Вірменії буде порушено в разі повторної демонстрації прапора НКР.

Вірменка Івета Макучян із прапором самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки

Вірменка Івета Макучян із прапором самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки

* * *

Нагадаємо, країна-переможець “Євробачення” здобуває право приймати в себе конкурс наступного року.

В Україні вже відбувалося “Євробачення” 2005 року – Київ став господарем континентального пісенного конкурсу завдяки перемозі Руслани з “Дикими танцями” в Стамбулі-2004.

Після перемоги кримської татарки Джамали на українському відборі до “Євробачення-2016” голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у соцмережі напівжартома висловив прогноз, що “Євробачення” 2017 року пройде в Севастополі.

Тепер, після тріумфу Джамали, думку про “ЄБ-2017” у визволеному Криму підхопили інші користувачі “Фейсбуку”.

Вже пропонують логотип наступного конкурсу, який може відбутися в українському місті Ялта:

ялта 2017 Євробачення

* * *

24 травня у столичному палаці “Україна” відбудеться сольний концерт Джамали, запланований задовго до “Євробачення”.

Читайте також:
Людина проти попсової ляльки. “Євробачення-2016” увійде в історію завдяки пісні Джамали

Від України на “Євробачення-2016” поїде кримська татарка Джамала

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.