Окупаційна влада Криму арештувала ще кількох кримських татар, обшуки тривають

 

Самозваний російський ” Бахчисарайський районний суд Республіки Крим” заарештував чотирьох кримських татар за підозрою тероризмі. Про це повідомив голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв у “Фейсбуці”.

“Завершилися судові процеси над кримськими татарами, заарештованими вчора після серії обшуків проведених у місті Бахчисарай. Мамутов Енвер, батько сімох дітей, Абсеїтов Зеврі, батько чотирьох дітей, Абільтаров Рустем, батько чотирьох дітей і Меметов Ремзі, батько двох дітей, незважаючи на те, що Сімферопольський СІЗО переповнений, перебуватимуть під вартою до 11 липня”, – написав Смедляєв.

“На торжество справедливості, на жаль, поки що розраховувати не доводиться”, – додав він.

Як зазначив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, обшуки, що відбулися 12 травня у Бахчисараї, пов’язані із звинуваченнями кримських татар у “тероризмі”.

“Я думаю, ситуація буде розвиватися дуже складно, і вже є певна інформація, що подібні арешти будуть повторюватися регулярно. За цей рік, за 4 місяці – вже 11 арештів. Людей звинувачують у тероризмі”, – розповів Джелял в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Увечері Заїр Смедляєв із посиланням на голову Карасувбазарського (Білогорського) регіонального меджлісу Асаба Мустафу повідомив, що у мечеті села Мушаш (Вишенне) також відбувається обшук.

Як писала Новинарня, 12 травня Федеральна служба безпеки Росії в окупованому Криму також затримала заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, голову Бахчисарайської райдержадміністрації у 2005-2014 роках Ільмі Умерова.

Він є підозрюваним у “закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації”. Сам Умеров наголошує: його єдина “провина” полягає в тому, що він не вважає Крим територією РФ.

Згодом слідчий ФСБ РФ вручив Умерову підписку про невиїзд із Криму.

Прокуратура АР Крим у зв’язку із затриманням Умерова російськими окупантами відкрила кримінальне провадження за статтями “незаконне позбавлення волі або викрадення людини” і “порушення недоторканності житла”.

Раніше окупаційний кримський суд заборонив діяльність Меджлісу як “екстремістської” організації.
Після цього Меджліс повідомив про переїзд до Києва.

Читайте також:
Європарламент ухвалив профінансувати Меджліс та поширити санкції проти його гнобителів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна