Окупаційний суд заборонив Меджліс кримських татар як “екстремістську” організацію

 

Окупаційний “верховний суд” Криму ухвалив рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу як “екстремістської” організації. Про таке рішення суду повідомляє сайт “15 минут“.
Після оголошення вироку присутні покинули залу.

На вулиці перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял пообіцяв, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію й шукатимуть усі можливі шляхи для європейського суду.

До обіду в ході дебатів у суді виступили позивач – підконтрольна Росії “прокурор Криму” Наталія Поклонська, відповідач – Наріман Джелял від Меджлісу і його представники, адвокат Джеміль Темишев та Еміне Авамілєва.

Також висловилися представники зацікавлених сторін – Мін’юсту й Держкомнацу Криму, підконтрольних Росії. Вони підтримали вимоги адміністративного позивача й попросили суд задовольнити позов у повному обсязі.

Напередодні суд долучив до справи рішення “прокурора Криму” Поклонської про припинення роботи Меджлісу від 13 квітня як “екстремістської організації”.

18 квітня мін’юст Росії – ще до будь-яких рішень суду – вніс Меджліс кримськотатарського народу до переліку громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких зупинено в РФ “у зв’язку зі вчиненням ними екстремістської діяльності”.

Цей крок засудили Україна, велика кількість іноземних держав, міжнародних організацій і правозахисників.

Кримські татари вважають рішення окупаційної влади щодо Меджлісу переслідуванням і обмеженням прав корінного народу Криму.
Водночас речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові є “внутрішньоросійським” і Росія не збирається дослухатися до “рекомендацій” ззовні.

Читайте також:
Меджліс відкриє філії в Брюсселі й Вашингтоні. Поклонська: Туди їм і дорога

“Губернатор” Севастополя: Татар у Крим запустила Україна для українізації півострова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна