Росія заборонила Меджліс як “екстремістів” навіть без рішення суду

 

Міністерство юстиції Росії включило Меджліс кримськотатарського народу – головний представницький орган кримських татар – до переліку організацій, діяльність яких припинена у зв’язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності.
Про це повідомила в прес-службі міністерства.

“Сьогодні (18 квітня) у перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких припинена у зв’язку із здійсненням ними екстремістської діяльності, включено громадське об’єднання “Меджліс кримськотатарського народу”, – йдеться в повідомленні прес-служби.

По суті, Меджліс заборонено без рішення суду. У повідомленні МЮ РФ наголошується, що об’єднання включено до переліку “естремістських” на підставі рішення “прокурора Криму” про призупинення діяльності Меджлісу.

Як повідомлялося, наразі окупаційний “верховний суд Криму” розглядає позов підконтрольного Москві прокурора Наталії Поклонської про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону її діяльності в Росії.

“Меджлісу забороняється користуватися всіма державними і муніципальними ЗМІ, проводити різні публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу [в Росії]. Вся їхня пропаганда буде заборонена”, – ішлося в повідомленні Поклонської на “Фейсбуці”.

Псевдопрокурор зазначала, що призупинення діяльності Меджлісу діятиме до рішення “верховного суду Криму” “про заборону даного громадського об’єднання на території Російської Федерації, з огляду на його деструктивну діяльність, та визнання його екстремістською організацією”.

Читайте також:
Окупанти в Криму “націоналізували” головний офіс Меджлісу

Батальйон кримських татар “Аскер” офіційно запускається в травні

Варто зазначити, що Євросоюз зажадав скасування рішення, спрямованого на заборону діяльності Меджлісу кримських татар як екстремістської організації. У заяві офіційного представника Європейської зовнішньополітичної служби говорилося, що таке рішення “є вкрай тривожним і являє собою серйозну атаку на права кримських татар”.

“ЄС повторює свій заклик до повного дотримання міжнародних стандартів в галузі прав людини та інших зобов’язань за міжнародним правом”, – сказано в комюніке представника ЄВС.

Читайте також:
Кримські татари почали складати “список Чийгоза” на кшталт Магнітського й Савченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна