“Губернатор” Севастополя: Татар у Крим запустила Україна для українізації півострова

 

Окупаційний “губернатор” Севастополя Сергій Меняйло вважає, що в місті немає “кримськотатарської проблеми”, а з кримськими татарами потрібно розмовляти жорсткіше, адже їх “запустила” Україна, щоб “українізувати” півострів.

“До мене вони приходили в 2014 році і сказали: “Ми хочемо свою територію”. Вибачте, друзі. Хочете свою територію? Будь ласка. Високо-високо в горах є неосвоєні території, будь ласка, беріть. Ми що, сьогодні боремося за території чи ми – громадяни однієї держави і живемо у ній? Це наша батьківщина”, – сказав Меняйло в інтерв’ю виданню “Медуза”.

Призначений президентом Путіним градоначальним вважає, що масові заходи, приурочені до трагічної річниці депортації кримських татар, не потрібні.

“Треба просто менше приділяти цьому уваги й іноді жорсткіше розмовляти. Я в 2014 році не дозволив їм провести свій траур (з нагоди річниці депортації 18 травня). Я поставив їм питання: “Шановні друзі, чому моя онука, стоячи в школі, має бути на цьому жалобному уроці? Нам що – мало горя від інших національностей? І кожен раз будемо влаштовувати?”, – риторично спитав “губернатор”.

“Не можна віддавати перевагу в багатонаціональній державі одній національності, – заявив Меняйло, маючи на увазі Росію й окупований Крим. – Якщо взяти історію, то всі національності, які існують в Російській Федерації, в тій чи іншій мірі мають якісь траурні дати, погодьтеся. Де рівноправність? Чеченці депортовані були протягом доби, пам’ятаєте, так? Так що, тепер траур треба влаштовувати?”

При цьому Меняйло впевнений, що Україна використала кримських татар для українізації півострова.

“Кримських татар сюди Україна у свій час запустила в противагу російськомовному населенню, як інструмент для українізації цієї території, а потім сама мала проблеми через них”, – вважає ставленик Путіна.

“Я не проти Сталіна. У мене в кабінеті є його (Сталіна) портрет з висловлюванням: «Якщо наші вороги нас лають, значить, ми на правильному шляху». Це висловлювання можна брати як аксіому”, – сказав глава окупаційної адміністрації Севастополя.

Сергій Меняйло (нар. 1960 року в Північній Осетії) – радянський і російський військовий, колишній заступник командувача Чорноморським флотом Росії (2009-2011), віце-адмірал запасу, член партії “Єдина Росія”.
З 2014 року — так званий “губернатор” Севастополя, призначений Путіним після анексії Криму. Включений до списку санкцій США з формулюванням “через дії, які призвели до загрози миру, безпеки, стабільності, суверенітету і територіальної цілісності України”.

Читайте також:
Другі роковини референдуму. “В кримському суспільстві панує страх”

У Криму забороняють Меджліс кримських татар як “екстремістську організацію”

Кримські татари почали складати “список Чийгоза” на кшталт Магнітського й Савченко

Європарламент закликав Кремль до переговорів щодо деокупації Криму
у форматі “Женева+”

Нагадаємо, в лютому окупаційна влада Криму затримала 13 кримськотатарських активістів, у їхніх домівках проводили обшук. Затримані скаржилися на нелюдські умови утримання в СІЗО.
У доповіді Amnesty International йдеться, що від часу анексії Криму посилилися репресії щодо кримських татар. За два роки жодного випадку насильницького зникнення кримськотатарських активістів не розслідували.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.