“Чекайте ночі”. У шахматці нового уряду незакриті два міністерства

 

Перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій достроково закрив засідання парламенту, яке в середу зазвичай закінчується о 14:00.
“Завтра продовжимо роботу о 10-й годині ранку”, – сказав він, повідомивши, що фракції “Народний фронт” і “Блок Петра Порошенка” попросили оголосити перерву.

Парубій зазначив, що вже відбувається засідання фракцій БПП і “Народного фронту”.

Після вчорашнього глухого кута в торгах адміністрації президента, фракцій БПП і “Народного фронту” переговори щодо складу майбутнього уряду тривали до півночі, після чого голова фракції БПП Юрій Луценко у соцмережі написав: “Опівночі ознаки розуму відвідали і наші пагорби. Кандидата в прем’єри і склад уряду погоджено”.

Сьогодні зранку виявилося, що нова пропозиція Банкової на посаду першого віце-прем’єра при главі Кабміну Володимирі Гройсмані – Степан Кубів, нардеп від БПП і представник президента у Верховній Раді, голова Нацбанку в 2014 році. Однак все одно узгоджено не всі спірні позиції.

Як повідомило джерело агентства “Інтерфакс-Україна” у фракції “Блок Петра Порошенка”, станом на середину дня 13 квітня “шахматка” нового Кабінету Міністрів така.

Посаду першого віце-прем’єр-міністра і за сумісництвом міністра економічного розвитку і торгівлі займе Степан Кубів.
Джерело в БПП повідомляє, що заступниками Кубіва в МЕРТ стануть діючі заступники міністра Юлія Ковалів і Максим Нефьодов (досі в різних схемах їм відводили міністерські посади, зокрема Нефьодову – в Мінсоцполітики).

Віце-прем’єр-міністром із соціальних питань стане Павло Розенко, віце-прем’єр-міністром з євроінтеграції – Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр-міністром з питань АТО і окупованих територій – Володимир Кістіон, віце-прем’єр-міністром з реформ – Дмитро Шимків.

Чинний віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко залишиться тільки віце-прем’єром з гуманітарних питань, а пост глави Мінкульту займе Євген Нищук, який уже працював на цій посаді в 2014 році.

Міністерство фінансів України очолить заступник голови адміністрації президента України, представник президента в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк, заступником глави Мінфіну залишиться Оксана Маркарова.

Міністерство соціальної політики очолить заступник вінницького міського голови Андрій Рева.

Міністерство екології та природних ресурсів – народний депутат з фракції “Народний фронт” Остап Семерак.

Міністерство освіти і науки України – народний депутат з фракції “Народний фронт”, голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Міністерство аграрної політики та продовольства України – народний депутат із БПП Тарас Кутовий.

Міністром інфраструктури стане чинний заступник голови відомства Володимир Омелян (квота “НФ”).

Під керівництвом діючого віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка залишиться тільки Мінрегіонбуд.

Міністром Кабінету Міністрів стане чинний керівник апарату голови Верховної Ради Олександр Саєнко, заступник Гройсмана з вінницького періоду.

У Кабміні на своїх посадах залишаться шість міністрів: МВС – Арсен Аваков, Мін’юст – Павло Петренко, Міноборони – Степан Полторак, МЗС – Павло Клімкін, Мініінформполітики – Юрій Стець, Мінмолодьспорт – Ігор Жданов.

Як видно, в “шахматці” немає Віталія Ковальчука – ставленика Банкової, якого президент досі намагався перевести з посади заступника глави АП в Кабмін першим віце-прем’єром.

Співрозмовник агентства зазначив, що погодження тривають з приводу Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерства охорони здоров’я.
“Але умови Гройсмана, щоб там були чисті люди”, – сказало джерело в БПП.

Водночам нардеп від БПП Сергій Лещенко в ефірі каналу “112 Україна” не виключив, що сьогодні вночі на Банковій переговори щодо нового Кабміну продовжаться.

“Нічого ще не узгоджено, поки не відбулася презентація в парламенті, а це буде тільки завтра. Це означає, що сьогодні до трьох годин ночі знову будуть переговори, і ті рішення, які нібито фіналізовані, вони ще не фіналізовані, бо ще ця ніч попереду… Мій заклик – чекайте до завтрашнього ранку або чекайте на Банковій до 3-ї ночі”, – сказав Лещенко.

Нагадаємо, вимоги “Народного фронту” – голосувати пакетом. “НФ” погоджується затвердити відставку Арсенія Яценюка за умови скасування голосування 16 лютого, яким роботу старого Кабміну визнано незадовільним.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна