Задоволений “Народний фронт” про провал відставки уряду: “Сьогодні хтось буде жерти свої лабутени”

 

Верховна Рада сьогодні визнала роботу уряду незадовільною (247 “за”), але не набрала достатньої кількості голосів для відставки Кабміну Арсенія Яценюка.

Всупереч закликам із залу, спікер Володимир Гройсман не поставив проект постанови про висловлення уряду недовіри на сигнальне голосування. А “за основу та в цілому” постанову підтримали тільки 194 депутати (при необхідних 226).

Голосувати саме сьогодні ввечері, не відкладаючи справу на потім, закликав Раду сам Яценюк. При цьому джерела в пропрем’єрському “Народному фронті” повідомляли, що для результативного голосування за відставку бракує близько 40-45 голосів.

У вирішальний момент “НФ” витягнув картки. Крім того, як повідомив у соцмережі депутат від БПП Мустафа Найєм, “під час розгляду постанови про відставку Кабінету Міністрів із залу вийшли депутати “Опозиційного блоку”, близькі до Ріната Ахметова, а також група “Відродження”, близька до Ігоря Коломойського”.

“Це все, що вам потрібно знати про уряд Арсенія Яценюка”, – додав Найєм.

ОНОВЛЕННЯ. Згодом в ефірі каналу “112 Україна” Мустафа Найєм назвав те, що відбулося, “спектаклем”. “Насправді адміністрація президента розіграла спектакль і заявами про “перезагрузку” лише випустила пару. А насправді у президента і не хотіли відправляти уряд у відставку. (…) Все було зрежисовано. Мені здається, і лідера нашої фракції Юрія Луценка теж використали втемну”.

Як доказ Мустафа наводить такий факт: учора на засіданні фракції проти відставки уряду висловлювалися тільки 9 депутатів із БПП, сьогодні протягом дня Блок Порошенка за різні питання давав багато голосів, а от під час розгляду проекту постанови про відповідальність Кабміну стався “провал” і з БПП не проголосували понад 20 депутатів. Причиною цього Найєм називає “дзвінки з аднімінстарції президента” – як депутатам БПП, так і інших фракцій.

Статистика по “Опоблоку”: “за” відставку – 8, проти – 1 (Наталія Королевська), утрималися – 0, “відсутні” – 33, не голосував – 1 (партнер Ахметова Вадим Новинський).
Блок Порошенка: “за” – 97, “проти” – 0, утрималися – 10 , не голосували – 10 (у т.ч. Джемілєв і Чубаров), відсутні – 19.
Із “Самопомочі” “за” не проголосувала тільки Олена Сотник.
“Батьківщина”: “за” – 15, відсутні – 3 (з урахуванням Надії Савченко), не голосував Ігор Луценко. (Згодом Ігор сказав, що в нього й Сотник “не спрацювали картки”).
Радикальна партія: “за” – 15, відсутні – 6.
Із групи “Воля народу”, де 20 депутатів, “за” проголосували лише 6.
Позафракційні: “за” 28 із 51-го (відсутні 20).
“Народний фронт” і “Відродження” голосів не дали.
Голова ВР Гройсман – “утримався”, перший віце-спікер Андрій Парубій не голосував, віце-спікер Оксана Сироїд – “за”.

“Отже, згідно з частиною другою статті 87 Конституції нове ініціювання питання про відповідальність Кабміну може розглядатись не раніше початку наступної чергової сесії ВР. Тобто не раніше вересня.
Натомість визнання парламентом роботи уряду незадовільною не тягне за собою жодних правових наслідків. Питання закрите”, – написав у соцмережі юрист Андрій Магера, заступник голови Центрвиборчкому.

“Найгірший з усіх можливих сценаріїв. Всі все бачать і всі все зрозуміли. Гидка і брудна оперета. Бридко, що зіграли цю масовку. Найгидозніше, що це не врятує ані цей уряд, ані вже й цю коаліцію”, – зазначила в соцмережі по гарячих слідах депутатка від БПП Ірина Геращенко.

Натомість один із лідерів “Народного фронту” Андрій Тетерук був неабияк задоволений. “Сьогодні хтось буде жерти свої лабутени)))” – написав він у “ФБ”, маючи на увазі сьогоднішній образ Юлії Тимошенко на високих підборах і з новою зачіскою.

Сьогодні хтось буде жерти свої лабутени)))

Опубліковано Aндреєм Tетеруком 16 лютого 2016 р.

Інший депутат від “НФ” Антон Геращенко визнав, що “залишати все так, як є, не можна”, але, на його думку, достатньо точкових кадрових змін у Кабміні, і фракції коаліції можуть пропонувати кандидатури на міністерські посади.

При цьому Юлія Тимошенко в коментарях ЗМІ в кулуарах парламенту заявила, що фракція “Батьківщина” не залишає коаліцію, але тільки тому, що коаліції де-факто не існує. При цьому”Батьківщина” відкликає з Кабміну свого міністра (молоді та спорту Ігоря Жданова).

ОНОВЛЕНО. Згодом Юлія Тимошенко заявила в студії каналу “112”:
“Сьогодні по парламенту гуляла така інформація, що за кожен голос, який не проголосує за відставку уряду, давали мільйон доларів. Це страшно”.

Читайте також:
Порошенко закликав Яценюка й Шокіна подати у відставку

“Уряд без парламенту не може функціонувати. У такій ситуації він не зможе провести жоден законопроект”, – так прокоментував політичну ситуацію, що склалася, лідер фракції БПП Юрій Луценко.

За його словами, “перемога” Яценюка сьогодні лише формальна. “Так, голосів за зняття не було. Але немає й голосів за довіру”, – сказав Луценку.

Лідер фракції БПП наголосив, що попереду у Верховної Ради три тижні без сесійних засідань, попереду в уряду – “важка ніч”, і потрібно прийняти “непросте рішення”.
Луценко закликав Яценюка самостійно подати у відставку – так, як зробив генпрокурор Віктор Шокін, за недовіру якому не збирали навіть 150 підписів, як у випадку з Яценюком.

“Сьогодні уряд підтримують зовсім не ті фракції, як формували коаліцію, (…) а Партія регіонів, Партія регіонів 2.0, 3.0 і так далі”, – констатував Ігор Луценко з “Батьківщини” в прямому ефірі каналу “112 Україна”.

Читайте також:
Рух Саакашвілі відклав свій старт на тиждень, чекає рішення
по Яценюку й націлюється на дострокові вибори

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна