Навколо чого торгується ще не створена коаліція. РЕПОРТАЖ З РАДИ

“День космонавтики, схоже, не ознаменується обранням нашого зоряного складу уряду” – цю фразу заступника голови фракції БПП Олексія Гончаренка 12 квітня у Верховній Раді “зацінили” завсідники парламентських кулуарів – уже зранку стало зрозуміло, що на призначення уряду в повному складі до завершення сесійного дня розраховувати навряд чи варто.

Так і сталося. Хоча президент Порошенко таки умовив Володимира Гройсмана очолити уряд, надалі процес забуксував через торги (хоча це слово дуже ображає деяких потенційних коаліціонерів) щодо міністрів у складі майбутнього Кабміну. Точніше, трьох конкретних міністерств: економічного розвитку і торгівлі, енергетики та вугільної промисловості й культури.

автор: Леся Шовкун

Пасьянси

Хоча щодо того, що на вечірньому засіданні вдасться вирішити принаймні два важливі питання – затвердити на посаді прем’єр-міністра України чинного голову Верховної Ради Володимира Гройсмана та призначити замість нього чинного першого віце-спікера Андрія Парубія, оптимізму було значно більше.

А в посаду першого заступника голови ВР, за інформацією нардепа від БПП Мустафи Найєма, обійме Ірина Геращенко.

Із рештою посад попередньо теж нібито визначилися. Зранку в кінозалі Верховної Ради відбулося засідання фракції Блоку Петра Порошенка за участю самого президента, на якій, як згодом повідомив голова фракції Юрій Луценко, зійшлися на такому списку висуванців в уряд:

перший віце-прем’єр-міністр – Віталій Ковальчук,
віце-прем’єр-міністр з євроінтеграції – Іванна Климпуш-Цинцадзе,
віце-прем’єр-міністр із гуманітарних питань – Павло Розенко,
міністр Кабміну – Олександр Саєнко,
міністр освіти – Лілія Гриневич,
міністр соціальної політики – Максим Нефьодов,
міністр фінансів – Олександр Данилюк,
міністр охорони здоров’я Андрій Рева.

На чолі Міністерства закордонних справ залишається Павло Клімкін, Мінінформполітики – Юрій Стець, а міністром оборони – Степан Полторак.

За квотою “Народного фронту” в уряді далі працюватимуть міністри внутрішніх справ Арсен Аваков та юстиції – Павло Петренко. В очільники міністерства екології та природних ресурсів “НФ” висунув Остапа Семерака, а на міністерство інфраструктури – Володимира Омеляна, заступника нинішнього міністра.

Окрім того, як повідомив журналістам представник цієї фракції Антон Геращенко, “народнофронтівці” готові взяти на себе “відповідальність у сфері молоді та спорту й у сфері культури”.

При цьому, за словами Геращенка, з кандидатами на всі “свої” портфелі “НФ” чітко визначився.

“Для нас це велика відповідальність і ми віддамо на ці посади найкращих кандидатів, з відходом яких парламент втратить вельми достойних депутатів. Але ми на це йдемо, щоб дати країні дієвих менеджерів, здатних проводити реформи”, – запевнив нардеп, наголосивши, що зупинка тільки за БПП, який ніяк не узгодить кандидатуру першого віце-прем’єра.

Натомість “порошенківці” переконували, що з першим “віце” якраз усе зрозуміло – ним “без питань” буде Віталій Ковальчук.

Читайте також:
Є 226. Коаліцію врятували “син Пшонки” та два екс-“свободівці”

Нагадаємо, напередодні, за день до оголошеного створення коаліції БПП і “Народного фронту” та призначення нового прем’єр-міністра спалахнув скандал: Гройсман відмовився очолювати уряд на не прийнятних для нього умовах.

Депутати від БПП Мустафа Найєм і Сергій Лещенко повідомили, що Гройсман виступив проти кандидатур на посаду першого віце-прем’єра Віталія Ковальчука (нинішнього першого заступника глави АП) та Ігоря Райніна (колишнього заступника глави АП, тепер – голови Харківської ОДА).

Втім Олексій Гончаренко у вівторкових кулуарах ВР запевняв, що у Гройсмана були питання були “не до персоналій, а до схеми”.

“Він узагалі не бачив у своєму уряді посади першого віце-прем’єр-міністра як такої. Але фракція БПП наполягла, бо ми вважаємо, що така посада необхідна. І тоді Гройсман сам запропонував на цей пост Ковальчука, жодного конфлікту в них немає”, – запевнив Гончаренко.

Крім того, Володимир Гройсман просив узгодити кандидатуру Андрія Реви (його соратника з Вінницької міськради) на посаду очільника Мінохоронздоров’я або Мінсоцполітики; а ще одного “зама” по Вінниці, керівника секретаріату голови ВР Олександра Саєнка – на пост міністра Кабміну.

Нова посада: віце-прем’єр з питань АТО й окупованих територій

Володимир Кістіон

Володимир Кістіон

Вінничанина Володимира Кістіона (його першого заступника мерських часів, а досі – заступника в МінрегіонЖКГ) Гройсман просить призначити віце-прем’єром.
Як з’ясувалося, Кістіону відведуть пост віце-прем’єр-міністра з питань АТО й окупованих територій.

Про необхідність створення такої посади говорилося вже давно, але “руки дійшли” тільки зараз.

Як запевняють нардепи – зовсім не через необхідність “всунути” потрібній людині хоч якийсь портфель, а справді завдяки розумінню важливості моменту.

“Це не торги і не домовленості – це посада, яка вкрай потрібна”, – наголосив у коментарі “Новинарні” представник БПП Олександр Бригинець, якому депутатський мандат дістався нещодавно.

“Я півтора року на Донбасі й точно вам скажу, що людина, яка займатиметься питаннями зони АТО, окупованих територій, Криму, вкрай необхідна. Уявіть собі: при Міністерстві інформаційної політики діяв комітет у складі представників різних міністерств, який займався тільки одним питанням – поновленням мовлення [на окупованих територіях]. Це одне маленьке питання, але воно вимагало суцільної координації в рамках повноважень різних міністерств!
Безумовно, ідеально було б, щоб усі проблеми, пов’язані й з окупованими територіями, і з переселенцями, координувала якась людина з дуже великим і поважним статусом. Щоб ніхто не міг сказати: мені не до того, я зайнятий, у мене відрядження абощо”, – наголосив Бригинець.

А представник “Народного фронту”, комбат добровольчого батальйону “Миротворець” Андрій Тетерук зауважив, що питання призначення віце-прем’єра з питань окупованих територій “розглядалося й у минулому Кабміні (Арсенія Яценюка – “Н”), вибирали кандидатури… Але зважаючи на те, що уряд останнім часом перебував у блокованому стані й фактично не міг провести через парламент жоден законопроект, це питання було не першорядним”.

Загалом учасники майбутньої коаліції, яку, нагадаємо, творять БПП (лави якого нарешті поповнилися потрібною кількістю “залучених” збоку депутатів) і “Народний фронт”, щодо майбутнього уряду налаштовані оптимістично.

“Мені подобається, що у Гройсмана є розуміння персональної відповідальності за діяльність цього уряду. Він хоче контролювати свій уряд, за який відповідає, і це нормально.
І президент, що важливо, також розуміє, що тепер це і його відповідальність, адже саме з ним пов’язуватимуть к успіхи, так і невдачі нового Кабміну. Перекласти відповідальність за невдачі тепер нема на кого”, – наголосив Бригинець.

Нова посада:  віце-прем’єр з євроінтеграції

Іванна Климпуш-Цинцадзе (у центрі)

Іванна Климпуш-Цинцадзе (у центрі)

А Ірина Геращенко у “Фейсбуці” написала:

“Для мене особисто принципово, що жорстка публічна позиція моя і багатьох моїх колег щодо функціональності уряду почута. По – перше, там буде збільшено представництво жінок. По-друге, в уряді, нарешті, буде віце-прем’єр з питань євроінтеграції. По-третє, буде визначено відповідальну людину на рівні віце-прем’єра, яка офіційно займеться питаннями Криму, Донбасу, реінтеграції, переселенцями і АТО. Це надзвичайно важливо.
І якщо в тому, що в уряді з’являться відповідальні особи з цими повноваженнями, які займуться ключовими доя країни питаннями, ж й моя маленька частка роботи, переконань, боротьби, позиції- я дуже рада”.

Читайте також:
Деякі кандидати в “уже домовлений” уряд вперше чують про таку пропозицію

В кулуарах ВР

В кулуарах ВР

Знову питання

Втім, ближче до 16-ї години, після якої парламентарії так сподівалися створити коаліцію й затвердити прем’єра та спікера, навіть навколо нібито узгоджених портфелів знову виникли питання.

Зокрема, як повідомив у своєму “Твіттері” Мустафа Найєм, виникли сумніви щодо призначення Андрія Реви, якого Гройсман сподівався бачити на посаді міністра охорони здоров’я.

На посаду міністра енергетики й вугільної промисловості обговорювали кандидатури Геннадія Зубка та Дмитра Вовка (голови Нацкомісії з регулювання енергетики й комунальних послуг), а претендента на мінекономрозвитку взагалі не було, бо заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків від цієї посади відмовився.

Ну й “вишенька на торті”: як розповів журналістам “порошенківець” Олексій Гончаренко, “Народний фронт” вимагає скасувати рішення ВР про незадовільну роботу Кабміну від 16 лютого.
“Це для них принципово – очевидно, Арсеній Петрович хоче піти з високо піднятою головою”, – зауважив Гончаренко.

Втім, щодо цього питань якраз не виникло – в БПП заявили, що готові задовольнити це бажання “НФ”, аби вже нарешті відпустити Яценюка “на волю”.

Намети партії Капліна під Кабміном, на відміну від ВР, проводжають Яценюка з ганьбою. Фото автора

Намети партії Капліна під Кабміном, на відміну від ВР, проводжають Яценюка з ганьбою.
Фото автора

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна