Є 226. Коаліцію врятували “син Пшонки” та два екс-“свободівці”

 

Для парламентської коаліції у фракціях Блоку Порошенка й “Народного фронту” вже є необхідна більшість, і сьогодні, 12 квітня, вона висуне на пост прем’єр-міністра нинішнього голову Верховної Ради Володимира Гройсмана. Про це в кулуарах ВР повідомив депутат від фракції БПП Олексій Гончаренко.

“У нас є коаліція – 226 голосів. Про коаліцію буде оголошено зараз, вона проведе свої збори, на яких висуне кандидатуру прем’єр-міністра – це кандидатура Володимира Гройсмана. Ми її направимо президенту”, – повідомив Олексій Гончаренко після засідання фракції БПП, на якому було прийнято рішення прийняти до фракції ще чотирьох парламентаріїв.

Перший заступник голови ВР Андрій Парубій, який головує на ранковому засіданні, спершу оголосив про входження до складу парламентської фракції “Блок Петра Порошенка” Андрія Немировського (перед цим він вийшов із групи “Воля народу”), а невдовзі – позафракційних Юрія Бублика, Сергія Міщенка і Сергія Рудика.

226-м членом потенційної коаліції став Сергій Міщенко, який свого часу називав “батьком” генпрокурора часів Януковича Віктора Пшонку й був виключений із фракції “Батьківщина” у ВР минулого скликання. До цього парламенту він пройшов як самовисуванець, перемігши в мажоритарному окрузі №98 (Бориспіль).

Юрій Бублик обраний до ВР за округом №145 у Полтавській області як кандидат від партії “Свобода”. У грудні 2015 року заявив про припинення членства в партії через внутрішні розбіжності.

Ще один колишній член “Свободи” Сергій Рудик балотувався як самовисуванець в окрузі №198 (Черкащина). Раніше він працював заступником мера Черновецького у КМДА, а в 2014 році – головою Державного агентства земельних ресурсів України. Тоді Рудик став скандально відомим внаслідок його викрадення заступником голови Дніпропетровської ОДА Корбаном.

Позапартійний Андрій Немировський був включений до виборчого списку партії “Самопоміч” під №33 за квотою партії “Воля” (яка майже одразу відкололася від “Самопомочі”) і потрапив до парламенту лише в 2015 році, так і не увійшовши до фракції “Самопоміч”. Пізніше приєднався до депутатської групи “Воля народу”.

Народний депутат із фракції БПП Світлана Заліщук повідомляла, що постанову про відставку Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра буде розглянуто Верховною Радою приблизно опівдні у вівторок.

Водночас депутатка від “Народного фронту” Вікторія Сюмар заявила, що її фракція проголосує за відставку Яценюка, але тільки в загальному пакеті домовленостей. Адже фракція БПП досі не визначилася зі своїми кандидатами в уряд, а створювати розрив між відставкою одного й призначенням іншого прем’єра не слід.
“В Україні все вирішується навіть не в останній день, а в останню ніч, але в даному випадку навіть в останню ніч не спромоглися вирішити”, – сказала Сюмар.

За словами обох депутаток, після 12:00 заплановано проведення зборів нової парламентської коаліції, потім – “висування кандидатури прем’єра для подальшого внесення президентом до парламенту, внесення президентом кандидата і голосування за прем’єра”.
Із 14:00 до 16:00 у вівторок заплановані “зустрічі з усіма кандидатами на посади міністрів і призначення Кабінету Міністрів”. “Середа – узгодження програми уряду і подальше голосування в парламенті”, – розповіла Заліщук.

Нагадаємо, 11 квітня стався конфлікт між стороною Банкової та Володимиром Гройсманом, якого висуває на посаду президента коаліція фракцій БПП й “Народного фронту”. Гройсман наполягав на включенні в Кабмін своїх соратників з часів роботи у Вінниці. Водночас він категорично відмовився бачити в уряді на посаді свого першого заступника Віталія Ковальчука – ставленика президента й нинішнього першого заступника глави АП.
На кандидатурі Ковальчука в уряд Порошенко почав наполягати після того, як від пропозиції стати першим “віце” відмовився глава АП Борис Ложкін.
Суперечність вирішилася, коли президент перестав просувати Ковальчука на посаду першого “віце”. Натомість йому нібито відводять портфель міністра регіонального розвитку й ЖКГ.

Читайте також:
“Ідея й пряник”. Як у Раді творять нову коаліцію без Тимошенко

БПП: Це не “тушкування”, коли депутати від Майдану входять в інші фракції Майдану

Гройсман не захотів очолювати уряд зі “смотрящими” Банкової

Геращенко: Гройсман шантажує БПП і ставить особисті інтереси вище від державних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна