Справа Червінського: термін арешту закінчився, суд “зачинився”, місцеперебування обвинуваченого невідоме. ОНОВЛЕНО

оновлено, доповнено повідомленням Кіровоградського райсуду

Розвідник Роман Червінський, якого обвинувачують у перевищенні повноважень, понад дві доби не виходив на зв’язок зі своїми адвокатами і його місце перебування невідоме після того, як 19 квітня завершився термін чинного доти запобіжного заходу (перебування під вартою), а нового суд не ухвалив.

Про це в неділю, 21 квітня, повідомили його адвокати Андрій Йосипов та Костянтин Глоба.

“19.04.24 близько 18:14 судді відмовились розглядати справу Червінського, повідомили усім, що засідання 19.04.24 більше не відбуватиметься. Це зафіксовано. Про дату, час і місце наступного засідання не повідомили. Судді зачинились від захисту та учасників процесу!

Поспіхом від усіх зачинили суд і в зачиненому суді (не ототожнювати з закритим засіданням), без учасників процесу почали “фальшувати” цілком незаконний документ, яким формально прикриватимуть викрадення Романа Червінського, переслідуючи мету уникнення відповідальності за таке викрадення”, – написав Костянтин Глоба.

Він наголосив, що поліція, суд та інші правоохоронні органи уникають надання будь-якої інформації про місцеперебування Червінського, яке невідоме ні його адвокатам, ні рідним.

Адвокат також опублікував фото з судового засідання, продемонструвавши “об’єм доказів невинуватості Червінського” (стос паперів під рукою у Глоби).

Роман Червінський (ліворуч) у залі суду зі своїми адвокатами. Фото: Неллі Спіріна

“Дві доби, як адвокатів Романа ігнорує поліція Кропивницького та Києва на їх звернення щодо викрадення Романа. Дві доби, як дружині та близьким Романа не повідомляють про його місцеперебування ні Офіс генерального прокурора, ні слідство, ні суд, ні будь-хто інший”, – підтвердив Андрій Йосипов.

Як пише “Суспільне“, засідання у справі Червінського в Кіровоградському районному суді Кропивницького відбувалися з 12 до 19 квітня. До того судовий процес справі майже рік тривав у Києві.

Кіровоградський райсуд мав ухвалити рішення щодо запобіжного заходу обвинуваченому, позаяк термін тримання його під вартою спливав о 23:59 19 квітня.

О 21:00 19 квітня помічниця судді повідомила представникам захисту, що судді перебувають у нарадчій кімнаті. Як зазначила адвокатка Червінського Людмила Куса, жодної ухвали чи іншого рішення суду при цьому не повідомили й представникам захисту не видали.

“Я зафіксувала відповідне звернення до поліції Кіровоградської області, що мого клієнта фактично викрали й повезли у невідомому напрямку. Таке саме звернення мої колеги зафіксували за номером 102 до поліції Києва”, – повідомила Куса.

Перед тим упродовж дня в судовому засіданні, яке тривало близько шести годин, шість разів оголошували перерву через сигнал повітряної тривоги.

Як зазначає “Суспільне”, “о 18:00 адвокати Романа Червінського на засіданні не з’явились, і прокурор Віктор Кобець сказав, що без них продовжувати підготовче засідання неможливо”. При цьому прокурор повідомив, що 12 квітня обвинувачення подало клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, розгляд якого почали 17 квітня.

“Щодня суд визначав дати й час судових засідань, намагаючись продовжити засідання. Під час більшості цих засідань ми чули безпідставні заяви й клопотання [від захисту]”, – заявив прокурор, під час промови якого пролунав черговий, шостий сигнал повітряної тривоги.

З огляду на це, Червінський попросив перенести розгляд справи на понеділок, 22 квітня. Прокурор же, на прохання судді, завершив промову такими словами:

“Прошу суд продовжити строк тримання під вартою у зв’язку з неможливістю проведення підготовчого судового засідання, в тому числі й враховуючи повітряні тривоги, з 17 квітня, тобто початку розгляду такого клопотання”.

У результаті рішення щодо запобіжного заходу Роману Червінському суд не ухвалив. О 18:15 суддя Ігор Гершкул оголосив перерву. Сказав, що про час наступного засідання повідомлять пізніше, після чого всіх присутніх попросили залишити приміщення суду.

ОНОВЛЕНО
У понеділок, 22 квітня, на сайті Кіровоградського райсуду з’явилося повідомлення про те, що “після закінчення робочого дня, через постійні та затяжні повітряні тривоги, а також систематичні затримки сторони захисту після відбою повітряної  тривоги, підготовче судове засідання було відкладено”.

“Відповідно до ухвали Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 19.04.2024 запобіжний захід  вважається продовженим до вирішення питання у судовому засіданні, але не більше ніж на два місяці, тобто до 17.06.2024 включно, відповідно до ч. 5 ст. 615 КПК України.

Відкладено підготовче судове засідання на 24.05.2024 на 11 год. 40 хв.

Обвинуваченого Ч. поміщено для тримання під вартою до ДУ “Кропивницький слідчий ізолятор” з 19.04.2024″.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також:
“Російського агента Павла і корупціонера Злочевського випустили з тюрми – вони відкупилися. А полковник Червінський – сидить…”

Передісторія

Як писала “Новинарня“, 20 квітня в ЗМІ було опубліковано матеріали, згідно з якими Роман Червінський, офіцер Сил спецоперацій і колишній ГУРівець, намагався завербувати одного з російських пілотів, щоб той перегнав в Україну бойовий літак.

Служба безпеки України розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому “Канатове” в Кіровоградській області 23 липня 2022 року, що стався через самовільні дії окремих військовослужбовців. Мається на увазі невдала спецоперація, яку розробляв Червінський.

“За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести так звану спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил Росії, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України”, – йшлося в повідомленні української спецслужби.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що Червінському, який нібито переховується від слідства і є фактичним “дезертиром”, повідомлено про підозру в перевищенні повноважень, і він не уникне відповідальності.

“На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового й поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання. Справді, окремі персонажі вирішили, що можуть самовільно провести так звану спецоперацію і заволодіти російським літаком. Вони розпочали спілкування з ворожим пілотом, який нібито погодився перейти на бік України”, – наголошував Малюк.

За його словами, СБУ та ГУР МО одразу висловили свої зауваження щодо плану Червінського, його не погодили інші державні органи, оскільки спецоперація містила багато ризиків, “але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд”.

“Як наслідок – ворожий борт не роздобули, натомість ворог дізнався, де розміщувалися українські літаки й особовий склад. І завдав ракетного удару. Загинув командир військової частини, а 17 захисників дістали поранень. Не кажучи вже про повністю розбиті два бойові винищувачі, зруйновану злітну смугу, іншу техніку та будівлі”, – розповів голова СБУ.

“Українська правда” оприлюднила своє розслідування “Рейс Ростов – Кропивницький. Як українські військові вербували російського пілота, а отримали справу від СБУ”. Ця стаття трактує події навколо аеродрому “Канатове” під іншим кутом.

Ситуацію ускладнює те, що розвідник Червінський брав участь в операції з виманювання “вагнерівців” через Білорусь 2020 року. Цей проєкт починав реалізовуватися ще за попереднього начальника ГУР, за часів президента Порошенка. При Зеленському і керівникові його офісу Єрмаку операція була зірвана. У провалі звинувачували зокрема Андрія Єрмака, а розбирання з цього приводу набули політичного забарвлення. Червінському та деяким іншим розвідникам, які готували спецоперацію, восени 2021 року анулювали закордонні паспорти.

25 квітня Шевченківський районний суд Києва взяв під варту Романа Червінського без права застави. 15 травня Київський апеляційний суд залишив запобіжний захід без змін, розвідник і надалі перебуває в СІЗО.

Наприкінці квітня 2024 року стало відомо, що матеріали справи передали у Кіровоградський районний суд міста Кропивницький.

Сам Червінський називає справу проти себе політичним замовленням і вважає її помстою через оприлюднення у 2021 році інформації про зриву спецоперації щодо “вагнерівців”.

На підтримку ексрозвідника регулярно відбуваються акції протесту під приміщеннями відповідних судів.

Під час судового засідання в Кропивницькому Червінський розповів, що після розголошення обставин зриву операції щодо “вагнерівців” йому погрожували кримінальними провадженнями. Звинувачення проти нього називає сфальсифікованими, адже, з його слів, операція з вербування російського пілота була погоджена, санкціонована головою Служби безпеки України, коли її очолював Іван Баканов, та проводилася за участі командування Збройних сил України.

Читайте також:
Перед судом у справі Червінського: СБУ переслідує його за виконання наказу ССО і Залужного, – Бутусов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.