Операцію з викрадення літака в Росії санкціонували ЗСУ й сама СБУ, – Червінський

Спеціальна операція, що передбачала викрадення російського літака та яка, за версією СБУ, нібито призвела до атаки РФ на авіабазу Канатове ЗСУ в липні 2022 року, була започаткована та санкціонована головою Служби безпеки України, коли її очолював Іван Баканов, та проводилася за участі командування Збройних сил України. Це випливає з відповідей ув’язненого розвідника Романа Червінського, які отримало “Радіо Свобода“.

Як свідчить обвинувачений Роман Червінський, під час спецоперації всі ролі були розподілені між ЗСУ та СБУ: Служба безпеки відповідала за контакти з пілотом Російської Федерації, тоді як ЗСУ – Повітряні сили та Сили спеціальних операцій – відповідали за заходи, що були пов’язані з перетином російським літаком лінії кордону.

Роман Червінський – колишній співробітник СБУ і ГУР Міноборони, який, за його словами та словами різних співробітників спецслужб, був долучений до низки спецоперацій, що провела українська розвідка в період 2014–2021 років. Серед таких операцій – вивезення з окупованого Сніжного на Донеччині важливого свідка у справі про збиття “Боїнга” рейсу МН17 Володимира Цемаха та операція “Вагнергейт“, коли влітку 2020 року СБУ і ГУР виманили до Мінська найманців ПВК “Вагнер”.

Наразі Роман Червінський перебуває в СІЗО, йому загрожує від 8 до 12 років за ґратами. Ексрозвідника підозрюють у перевищенні службових повноважень під час реалізації операції з викраденням літака повітряно-космічних сил Росії. В СБУ стверджують, що Червінський не отримав згоди від СБУ і ГУР МО на проведення такої операції і діяв на власний розсуд. Відтак план українського розвідника був викритий ФСБ, і на аеродром Канатове під Кропивницьким замість російського літака прилетіли російські ракети, один український військовий загинув.

Червінський ці звинувачення відкидає і справу проти себе називає політичним замовленням керівництва держави у відповідь на його критику влади через провалений “Вагнергейт”.

“Мою участь у заходах по доведенню до пілотів РФ можливості передати Україні літак за винагороду слідство кваліфікує як перевищення, трактуючи мої дії як розвіддіяльність. А я, як в.о. командира однієї із військових частин Сил спеціальних операцій, не мав права цим займатись.

– Насправді даний захід був започаткований та санкціонований керівництвом (головою) Служби безпеки України, і ту частину заходу, яка передбачала контакти з пілотом Російської Федерації – оперативні та контррозвідувальні заходи здійснювала СБУ.

Була спільна група, в якій були всі ролі розподілені між ЗСУ (Військово-повітряні сили та Сили Спеціальних Операцій) та СБУ. Військово-повітряні сили та ССО виконували і відповідали за заходи, які були пов’язані саме з перельотом (перетином лінії фронту) літака, а потім його охороною і охороною пілота. Всі заходи були санкціоновані в СБУ головою (на той момент Іван Баканов) та головнокомандувачем ЗСУ (Валерій Залужний)”, – пояснив Червінський “Радіо Свобода”.

Він відкидає звинувачення щодо переховування від слідства “протягом трьох днів”. “Я двічі допитувався в даному провадженні, відвідував слідчого по першому проханню – без адвокатів. Ніякої вини за собою не відчуваю, не планував переховуватись”, – повідомив Червінський, додавши, що слідство триває з серпня 2022 року.

На запитання, хто конкретно з керівництва був поінформований про спецоперацію щодо “Канатового”, Роман Червінський сказав: “Всі мої керівники по команді, які на той момент були, мною були поінформовані письмово, і я отримав необхідний дозвіл на участь в заходах”.

“…Задіяні були Військово-повітряні сили, СБУ та Сили спеціальних операцій. Кількість представників усіх підрозділів була обмежена виконавцем та їх керівниками у зв’язку з дотриманням вимог секретності заходу з боку СБУ”, – додав Червінський.

За його словами, в запланований день, коли в “Канатовому” чекали російський літак, він теж прибув на аеродром на гвинтокрилі разом з військовослужбовцями Повітряних сил.

Роман Червінський переконаний, що обвинувачення на його адресу – це політичне замовлення.

“Я переконаний, що справа спрямована на дискредитацію мене особисто, як одного з тих, хто здійснював заходи по затриманню “вагнерівців” у 2020 році і потім відкрито заявив про передачу інформації [представниками української влади] щодо операції білоруській та російській стороні. Сьогоднішні дії влади спрямовані на те, щоб в майбутньому замовчати та не надавати відповідей на це питання на фоні провалу підготовки країни до вторгнення РФ”, – сказав Червінський.

Читайте також:
Апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід офіцерові Червінському

Передісторія

Як писала “Новинарня“, 20 квітня в ЗМІ було опубліковано матеріали, згідно з якими Роман Червінський, офіцер Сил спецоперацій і колишній ГУРівець, намагався завербувати одного з російських пілотів, щоб той перегнав в Україну бойовий літак.

Служба безпеки України розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому “Канатове” в Кіровоградській області 23 липня 2022 року, що стався через самовільні дії окремих військовослужбовців. Мається на увазі невдала спецоперація, яку розробляв Червінський.

“За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести так звану спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил Росії, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України”, – йшлося в повідомленні української спецслужби.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що Червінському, який нібито переховується від слідства і є фактичним “дезертиром”, повідомлено про підозру в перевищенні повноважень, і він не уникне відповідальності.

“На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового й поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання. Справді, окремі персонажі вирішили, що можуть самовільно провести так звану спецоперацію і заволодіти російським літаком. Вони розпочали спілкування з ворожим пілотом, який нібито погодився перейти на бік України”, – наголошував Малюк.

За його словами, СБУ та ГУР МО одразу висловили свої зауваження щодо плану Червінського, його не погодили інші державні органи, оскільки спецоперація містила багато ризиків, “але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд”.

“Як наслідок – ворожий борт не роздобули, натомість ворог дізнався, де розміщувалися українські літаки й особовий склад. І завдав ракетного удару. Загинув командир військової частини, а 17 захисників дістали поранень. Не кажучи вже про повністю розбиті два бойові винищувачі, зруйновану злітну смугу, іншу техніку та будівлі”, – розповів голова СБУ.

“Українська правда” оприлюднила своє розслідування “Рейс Ростов – Кропивницький. Як українські військові вербували російського пілота, а отримали справу від СБУ”. Ця стаття трактує події навколо аеродрому “Канатове” під іншим кутом.

Ситуацію ускладнює те, що розвідник Червінський брав участь в операції з виманювання “вагнерівців” через Білорусь 2020 року. Цей проєкт починав реалізовуватися ще за попереднього начальника ГУР, за часів президента Порошенка. При Зеленському і керівникові його офісу Єрмаку операція була зірвана. У провалі звинувачували зокрема Андрія Єрмака, а розбирання з цього приводу набули політичного забарвлення. Червінському та деяким іншим розвідникам, які готували спецоперацію, восени 2021 року анулювали закордонні паспорти.

25 квітня Шевченківський районний суд Києва взяв під варту Романа Червінського без права застави. 15 травня Київський апеляційний суд залишив запобіжний захід без змін, розвідник і надалі перебуває в СІЗО.

Читайте також:
Перед судом у справі Червінського: СБУ переслідує його за виконання наказу ССО і Залужного, – Бутусов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна