Невдала операція розвідки: СБУ розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому “Канатове”, спровокованого “самовільними діями військових”

доповнено

Служба безпеки України розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому “Канатове” у Кіровоградській області, який стався 23 липня 2022 року.

Про це 20 квітня інформує пресцентр СБУ.

За даними слідства, інцидент стався через самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести т.зв. “спецоперацію” із заволодіння літаком ПКС РФ, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

“Під час цієї «операції», що проводилася попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами, ворог отримав інформацію про розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Ці дані і дали змогу ЗС РФ здійснити обстріл аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області”, – зазначили в документі.

СБУ зауважує, що внаслідок ракетного обстрілу загинув командир військової частини. Ще 17 захисників отримали поранення. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ч. 5 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Раніше в цей день, 20 квітня, “Українська правда” оприлюднила своє розслідування “Рейс Ростов – Кропивницький. Як українські військові вербували російського пілота, а отримали справу від СБУ”. Ця стаття трактує події навколо аеродрому “Канатове” під іншим кутом.

Ідеться про те, що з квітня по липень 2022 року кілька чоловіків, серед яких військовий Сил спеціальних операцій, колишній розвідник Роман Червінський (який брав участь у зірваній операції з виманювання “вагнерівців” через Білорусь 2020 року), цивільний айтішник, представники СБУ і Повітряних сил ЗСУ, намагалися через месенджери завербувати російського пілота і вмовити його перегнати в Україну військовий літак.

Ця “група добровольців” розробила план. За словами учасників операції, він передбачав, що росіянину дадуть “квадрат”, в якому він в обумовлений час влетить в повітряний простір України. Перед російськими диспетчерами пілот мав імітувати аварію. Україна оголосила б про полон пілота. Росіянин та його родина, яка попередньо виїхала б за кордон, отримали б гроші та нові документи.

Паралельно, готуючи операцію українські військові та силовики випитували у російських пілотів інформацію про те, хто віддає їм накази, де вони виконують свої завдання, хто курирує їхню роботу тощо. При цьому розвідники збагнули, що за зв’язком російських пілотів стоїть ФСБ.

Натомість російські спецслужби вели власну гру, намагаючись вивідати в українських військових секретну інформацію.

Учасники операції запевняють, що не видавали ворогу жодних даних. За їхніми словами, операція була погоджена в СБУ та в Генштабі ЗСУ, про неї знали в ССО.

Ініціатори операції звертались до ГУР для співпраці, однак там відмовились, вважаючи ідею безперспективною.

За домовленістю, росіянин із літаком мав сісти 23 липня на аеродром “Канатове”, що під Кропивницьким. Однак пілот не прилетів, а аеродром того ранку обстріляли російськими ракетами. Один український військовий загинув, були пошкоджені будівлі та військова техніка.
Події операції публічно підтвердив журналіст-розслідувач Христо Грозєв, який фіксував спілкування військових з росіянами, а також співрозмовник “УП” у Головному управління розвідки.

У серпні 2022 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтями “державна зрада” і “перевищення влади”. Покарання за цими статтями сягає довічного ув’язнення.

За версією слідства, військовий Червінський нібито не погодив операцію з розвідкою, чим перевищив свої повноваження. Він же, за твердженням СБУ, самостійно відрядив військових на аеродром для зустрічі літака.

“Співрозмовник “Української правди” у воєнній розвідці також стверджує, що учасники операції нібито видали ворогу точки розміщення українського ППО, а на враженому аеродромі згорів склад дронів “Байрактар”. Однак ці факти не лише заперечує сам Червінський. Вони не згадуються і в офіційній версії слідства проти нього”, – пише видання.

Сам Червінський вважає переслідування політично мотивованим. Він пов’язує його з так званим “вагнергейтом” – зірваною операцією 2020-го року із затримання бойовиків ПВК “Вагнер”.

“Якщо ж влада взялась судити про дії цих добровольців за Кримінальним кодексом, вона має бути готовою й сама дати відповіді на запитання.

Якщо операція і справді не була узгоджена, як сталось, що один військовий зміг керувати бійцями з різних підрозділів? І чому за 4 місяці підготовки купку “ентузіастів” не зупинило керівництво жодного відомства?” – пише “УП”.

Після виходу матеріалу СБУ надала “Українській правді” додатковий коментар. Операція, за твердженням Служби, “була проведена попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами”, а ворог нібито отримав інформацію щодо розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків.

Читайте також:
Ранковий удар РФ по Кіровоградщині: 13 ракет, уражено аеродром і залізницю, є загиблі й поранені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна