Суд арештував на два місяці офіцера Червінського у справі про спробу викрадення російського літака

Шевченківський районний суд Києва взяв під варту колишнього розвідника Романа Червінського у справі про спробу викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому “Канатове” на Кіровоградщині.

Про це повідомив колишній народний депутат Андрій Тетерук увечері в вівторок, 25 квітня.

Відповідне рішення оголосила суддя Олена Чайка. Червінського арештовано на два місяці без альтернативи застави.

Прокурори просили взяти під варту Червінського без альтернативи внесення застави, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.

Адвокати наполягають на тому, що обстріл аеродрому не був наслідком спроби спецоперації, яку проводив Червінський, адже обстріли “Канатового” траплялися й до того. Захист просив відпустити розвідного з-під арешту.

До суду прибули потенційні поручителі – народний депутат Гео Лерос, колишній нардеп Андрій Тетерук, військовий журналіст Юрій Бутусов.

Сам підозрюваний назвав звинувачення “політичними”, пише “УП”.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, раніше в ЗМІ було опубліковано матеріали, згідно з якими Роман Червінський, офіцер Сил спецоперацій і колишній ГУРівець, намагався завербувати одного з російських пілотів, щоб той перегнав в Україну бойовий літак.

Служба безпеки України розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому “Канатове” в Кіровоградській області 23 липня 2022 року, що стався через самовільні дії окремих військовослужбовців. Мається на увазі невдала спецоперація, яку розробляв Червінський.

“За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести так звану спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил Росії, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України”, – йшлося в повідомленні української спецслужби.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що Червінському, який переховується від слідства і є фактичним “дезертиром”, повідомлено про підозру в перевищенні повноважень, і він не уникне відповідальності.

“На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового й поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання. Справді, окремі персонажі вирішили, що можуть самовільно провести так звану спецоперацію і заволодіти російським літаком. Вони розпочали спілкування з ворожим пілотом, який нібито погодився перейти на бік України”, – наголошував Малюк.

За його словами, СБУ та ГУР МО одразу висловили свої зауваження щодо плану Червінського, його не погодили інші державні органи, оскільки спецоперація містила багато ризиків, “але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд”.

“Як наслідок – ворожий борт не роздобули, натомість ворог дізнався, де розміщувалися українські літаки й особовий склад. І завдав ракетного удару. Загинув командир військової частини, а 17 захисників дістали поранень. Не кажучи вже про повністю розбиті два бойові винищувачі, зруйновану злітну смугу, іншу техніку та будівлі”, – розповів голова СБУ.

“Українська правда” оприлюднила своє розслідування “Рейс Ростов – Кропивницький. Як українські військові вербували російського пілота, а отримали справу від СБУ”. Ця стаття трактує події навколо аеродрому “Канатове” під іншим кутом.

Ситуацію ускладнює те, що розвідник Червінський брав участь в операції з виманювання “вагнерівців” через Білорусь 2020 року. Цей проєкт починав реалізовуватися ще за попереднього начальника ГУР, за часів президента Порошенка. При Зеленському і керівникові його офісу Єрмаку операція була зірвана. У провалі звинувачували зокрема Андрія Єрмака, а розбирання з цього приводу набули політичного забарвлення. Червінському та деяким іншим розвідникам, які готували спецоперацію, восени 2021 року анулювали закордонні паспорти.

Читайте також:
Невдала операція розвідки: СБУ розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому “Канатове”, спровокованого “самовільними діями військових”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна