“Тиждень сиділи в засідці. Зараз Одесі буде трохи легше”: Буданов про збиття російського Ту-22

Українські військові тиждень вичікували, доки російський бомбардувальник Ту-22М3, який було збито 19 квітня в результаті спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Сил оборони в Ставропольському краї РФ, вийде на потрібний рубіж.

Про це розповів очільник ГУР Кирило Буданов в коментарі BBC Україна, не розкриваючи деталей операції.

“Тиждень була, скажімо так, сама “засідка”. Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж”, – ідеться детально в його заяві.

Ту-22М3 вразили на відстані 308 кілометри. Для його знищення, за словами Буданова, використали “ті ж прийоми і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50”.

За даними ГУР, росіяни ще мають літаки такого виду. Але Буданов наголосив, що “це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні”, від якого “Одесі буде трошки легше зараз”. Оскільки літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, “які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту”.

За словами очільника ГУР, ці потужні і швидкі ракети “ніхто не міг перехопити”. Її точність була “не такою і великою”, оскільки це ще радянська розробка.

“Більшість цивільних будівель знищили саме ці ракети”, – зауважив він.

Тепер росіянам доведеться шукати нові пускові рубежі для запуску ракет, і вони будуть змушені застосовувати “тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря”, каже Буданов.

Контекст

У Ставропольському краї Росії впав літак. Ідеться про військовий літак стратегічної авіації Ту-22М3, який випускав ракети по Україні.

Про авіакатастрофу вранці в п’ятницю, 19 квітня, повідомив у телеграмі губернатор Ставропольського краю Володимир Владіміров. Про це пишуть також російські державні інформагенції ТАСС і “РИА Новости”.

“Термінове повідомлення. На території Красногвардійського округу в полі впав літак. За оперативними даними, руйнувань і жертв немає, льотчики катапультувалися”, – розповів губернатор, опублікувавши фото розбитого повітряного судна.

Пізніше він додав, що знайшли двох льотчиків із літака, вони живі і транспортуються до лікарні.

Моніторингові телеграм-канали пишуть, що впав Ту-22М3 – літак, який армія Росії використовує для ударів по Україні, та що його підбили.

Принаймні на відео, яке зняли місцеві мешканці, літак, що падає, має обриси Ту-22М3.

Саме такі літаки кілька годин тому запускали ракети по Одещині.

Факт, що втрачено саме Ту-22М3, визнали в міністерстві оборони країни-агресорки.

“Ту-22М3 ВКС Росії розбився в Ставропольському краї після виконання бойового завдання при поверненні на аеродром базування… Льотчики катапультувалися, три члени екіпажу евакуйовані групою пошуку та порятунку, зараз триває пошук одного льотчика. Боєкомплекту на борту не було, літак упав у безлюдній місцевості. На землі руйнувань немає. За попередніми даними, причиною аварії стала технічна несправність”, – повідомляє “РИА Новости” з посиланням на МО РФ.

Перевірити цю заяву немає змоги.

Згодом стало відомо, що збиття бомбардувальника Ту-22МЗ на території РФ — спецоперація Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Сил оборони.

Про це повідомив командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

“Уперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил у взаємодії з Головним управлінням розвідки МО України знищили дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах. Під час сьогоднішньої атаки вперше знищено дві такі ракети”, — розповів Олещук і додав, що Україні потрібно більше засобів і більше ракет, аби краще захистити від російського тероризму прифронтові території.

У Головному управління розвідки МОУ згодом повідомили, що ворожий літак Ту-22МЗ вдалося збити на відстані близько 300 кілометрів від України тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Внаслідок ураження бомбардувальник зміг долетіти в район Ставрополя, де упав і розбився.

Як повідомив губернатор Ставропольського краю Володимир Владіміров, з місця падіння ракетоносця Ту-22М3 в Красногвардійському районі Ставропольського краю евакуювали двох льотчиків, яких доставили в медзаклади. Ще один льотчик загинув. Четвертого члена екіпажу Ту-22М3й досі шукають.

Нагадаємо, 19 серпня 2023 року українські сили уразили літаки Ту-22М3 дроном на аеродромі “Сольци” в Новгородській області.

Ракетоносець Ту-22М3 та ракети Х-22. Довідка

Російський бомбардувальник Ту-22М3 – саме з таких окупанти запускають ракети Х-22. Фото: ТАСС

Ту-22М – це радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець із геометрією крила, що змінюється. Призначений для ураження морських та наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, у тому числі з ядерними боєголовками.

В експлуатації з 1974 року. Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений у серійне виробництво, припинене 1993 року.

Основне озброєння бомбардувальника – протикорабельна гіперзвукова крилата ракета Х-22 із полегшеною фугасно-кумулятивною боєголовкою.

Уперше за всю війну ППО ЗСУ збила дві ракети Х-22 росіян 19 квітня 2024 року – доти вони були невразливі.

Читайте також:
У ПС розповіли, як росіяни обстріляли Харків із бомбардувальника-ракетоносці Ту-22М3

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.