Справа про розкрадання 1,5 млрд в Міноборони: ексчиновник МОУ Лієв залишився без запобіжного заходу

Активісти організації “Transparency International Ukraine” стверджують, що колишній посадовець Міністерства оборони Олександр Лієв, звинувачений у зловживаннях в МОУ, залишився фактично без запобіжного заходу.

Про це громадська організація повідомляє в телеграм-каналі 17 квітня.

“Ще 12 лютого Олександра Лієва взяли під варту з 50 млн грн застави, за місяць відпустили додому під особисте зобов’язання, але 9 квітня АП ВАКС скасувала це рішення. Лієв, утім, не повернувся в СІЗО, оскільки строк тримання під вартою закінчився 8 квітня. Фактично він залишився без запобіжного заходу”, – пише “ТІ Україна”.

За цими даними, на 17 квітня Вищий антикорупційний суд призначив повторний розгляд клопотання захисту Лієва про зміну запобіжного захисту. Проте потреби в цьому вже немає, тож суд залишив його без розгляду.

Передісторія

Колишній чиновник із Криму, Олександр Лієв фігурує у справі про ймовірне розкрадання на закупівлях у Міністерстві оборони України.

27 січня 2024 року колишньому та чинному керівникам департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони (Лієву і Тоомасу Нахкуру), менеджерам компанії “Львівський арсенал” (Юрію Збітнєву) і представникові іноземної фірми повідомили про підозру у справі розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

Олександра Лієва затримали під час спроби виїхати за кордон.

26 січня Північний апеляційний госпсуд підтвердив рішення суду першої інстанції про стягнення на користь Міноборони 1,5 млрд грн з компанії “Львівський арсенал” Юрія Збітнєва, яка провалила контракт на постачання мін для ЗСУ.

Міноборони уклало контракт з маловідомою фірмою “Львівський арсенал” 11 листопада 2022 року. Фірма отримала від МОУ 1,4 мільярда гривень на поставку великої партії мінометних мін калібру 120 мм і 82 мм, але давно прострочила контракт і не передала ЗСУ жодної міни. При тому що вже через кілька днів після укладення угоди тодішній міністр оборони Олексій Резніков дав дозвіл на проведення передоплати за контрактом – майже 100% суми угоди. Поставки мали розпочатися в грудні 2022 року і повністю закінчитись до кінця лютого 2023 року.

12 лютого Лієва взяли під варту із заставою 50 млн грн.

Вищий антикорупційний суд відпустив Лієва з-під варти 16 березня під особисте зобов’язання.

Читайте також:
Підозрюваний у розкраданні 1,5 млрд грн Міноборони Лієв піде на поліграф, щоб “пролити світло у справі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна