Ексчиновника Міноборони Лієва взяли під варту. Застава – 50 млн грн

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду взяла під варту колишнього чиновника Міноборони Олександра Лієва до 8 квітня.

Підозрюваний у розкраданні близько 1,5 млрд гривень на закупівлі боєприпасів може внести заставу в розмірі 50 млн грн.

Про це 12 лютого повідомляє “Суспільне”.

Сам ж Лієв заявив, що шокований нинішнім рішенням суду, він назвав розмір застави неспівставним зі своїми зарплатою та доходами.

“У мене 5 дітей, працюю гендиректором компанії, законослухняний громадянин — тим не менш таке рішення прийняте. Я дуже в шоці, моя сім’я в шоці. Це дуже складно для мене. Це покарання за ту відповідальність, яку я брав на себе”, — сказав він.

Екчиновник зазначив, що не впевнений, що інші чиновники тепер братимуть на себе подібну відповідальність. Та наголосив, що він перестрахувався у цьому контракті, як тільки міг.

“Я вимагав перевірки військового аташе — і він перевірив цей контракт, вимагав передоплату і обов’язково ліцензію — вона була, я вклав туди санкції штрафні — вони там є. Суд господарський встановив, що контракт законний. Разом із тим за всі ці дії я зараз опинюсь в тому становищі, в якому опинюсь”, — сказав Лієв.

Перед цим

Раніше екскерівник департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв заявив, що публічно пройде поліграф, щоб довести свою невинуватість.

Згодом Лієв пройшов поліграф. Проведене дослідження визнало правдивими його відповіді щодо його непричетності до коруції під час закупівель. Експосадовець Міноборони сказав журналістам, що попросить слідство у його справі провести поліграф в Інституті судової експертизи.

Подробиці справи

Ідеться про укладення контракту між Міністерством оборони і компанією “Львівський арсенал” на постачання 100 тисяч мінних пострілів.

У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало “Львівському арсеналу” 1,34 млрд грн передоплати. Далі компанія перерахувала частину коштів – 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро – на словацького посередника, компанію Sevotech.

Більша частина суми потім пішла на рахунки ще одного посередника – хорватської компанії «WDG promet». Зараз ці гроші зникли і жодної міни поставлено так і не було.

24 січня Міноборони виграло суд у “Львівського арсеналу”.

27 січня співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками до посадовців Міноборони та менеджерів “Львівського арсеналу”.

За матеріалами справи, п’ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Одного з підозрюваних, а саме ексочільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.

29 січня ВАКС після тривалого засідання відхилив клопотання прокурора і не обрав запобіжний захід екскерівнику департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву.

Звільнення з Міноборони та інші звинувачення

Раніше Олександра Лієва також звинуватили в проросійській позиції.

31 січня голова правління ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін розповів у соцмережах, що колишній кримчанин Олександр Лієв закликав “почути Крим” під час так званого “референдуму” у 2014 році. А перед тим, у січні 2006 року, він координував виставляння пікетів та блокпостів біля маяків, які незаконно утримувалися флотом РФ, щоб захистити їх він українських військових.

Два дописи з компроматом на Лієва розмістила також журналістка і блогерка Яніна Соколова – зокрема, відео весни 2014 року, на якому політик підтримує “псевдореферендум”, проведений російськими окупантами в Криму.

Лієв був депутатом Верховної ради АР Крим 5-го скликання, членом політради Народно-демократичної партії (2004-2006), членом Партії регіонів (2010-2014), міністром туризму АР Крим, головою Асоціації індустрії гостинності України. У 2014 році покинув окупований РФ півострів. У Києві був виконавчим директором ПАТ “НСТУ” (Суспільне мовлення), першим заступником генерального директора НТКУ, радником міністра аграрної політики Олексія Павленка.

Улітку 2022 року Лієва призначили т.в.о. керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України.

Він заперечував закиди на свою адресу, зокрема, інформацію про свої колишні проросійські погляди. Лієв зазначав, що справжня мета критиків – дискредитація ексміністра оборони Олексія Резнікова.

1 лютого стало відомо, що тимчасовий виконувач обов’язків керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександр Лієв, який раніше займав проросійську позицію, написав заяву на звільнення з МОУ.

2 лютого Лієва звільнили з Міноборони за його власним бажанням. У відомстві заявили, що Олександр Лієв проходив відповідні перевірки, обов’язкові при вступі на посаду держслужбовця. Так само, у порядку, який діє під час особливого періоду, до Служби безпеки України надавались відповідні матеріали з питання доступу до державної таємниці. Жодних заперечень від СБУ отримано не було.

Читайте також:
Справа про розкрадання 1,5 млрд грн Міноборони: Умєров відсторонив від посади керівника одного з департаментів міністерства

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна