МОУ звільнило заступника міністра Лієва, якого звинуватили в проросійській позиції

Міністерство оборони України прокоментувало, як відбувався процес працевлаштування на роботу тимчасового виконувача обов’язків керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ Олександра Лієва – колишньому кримчанину, якому закинули проросійську позицію 2014 року й раніше. Він проходив перевірки, але тепер все одно звільнений.

Відповідний пресреліз поширила пресслужба оборонного відомства у четвер, 2 лютого.

“Станом на 2 лютого 2023 року Лієва Олександра Сергійовича звільнено з Міноборони за його власним бажанням. На етапі працевлаштування до Міністерства та протягом роботи в оборонному відомстві Олександр Лієв проходив відповідні перевірки, обов’язкові при вступі на посаду держслужбовця. Так само, у порядку, який діє під час особливого періоду, до Служби безпеки України надавались відповідні матеріали з питання доступу до державної таємниці. Жодних заперечень від СБУ отримано не було”, – йдеться в повідомленні. 

У МОУ наголосили, що “будь-яких фактів, які б підтверджували наявність у Олександра Лієва іншого громадянства, крім українського, до Міноборони не надавалося”. 

“Після появи у ЗМІ публікацій, які стосувалися попередньої діяльності Олександра Лієва та його заяв періоду 2014 року, за ініціативою Лієва, у листопаді 2022 року Міністр оборони України звернувся до СБУ з проханням провести додаткове психофізіологічне дослідження посадовця з застосуванням поліграфу”, – додали в МОУ. 

Також у відомстві заявили, що Лієв як громадянин висловить свою позицію щодо повідомлень ЗМІ самостійно.

“Позиція Міноборони – чітка: в оборонному відомстві мають працювати виключно громадяни України. У разі встановлення фактів приховування громадянства інших країн, заходи вживатимуться відповідно до закону”, – резюмували в МОУ. 

Як писала “Новинарня“, 1 лютого стало відомо, що тимчасовий виконувач обов’язків керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександр Лієв, який раніше займав проросійську позицію, написав заяву на звільнення з МОУ.

Передісторія

31 січня голова правління ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін розповів у соцмережах, що колишній кримчанин Олександр Лієв закликав “почути Крим” під час так званого “референдуму” у 2014 році. А перед тим, у січні 2006 року, він координував виставляння пікетів та блокпостів біля маяків, які незаконно утримувалися флотом РФ, щоб захистити їх він українських військових.

Два дописи з компроматом на Лієва розмістила також журналістка і блогерка Яніна Соколова – зокрема, відео весни 2014 року, на якому політик підтримує “псевдореферендум”, проведений російськими окупантами в Криму.

Лієв був депутатом Верховної ради АР Крим 5-го скликання, членом політради Народно-демократичної партії (2004-2006), членом Партії регіонів (2010-2014), міністром туризму АР Крим, головою Асоціації індустрії гостинності України. У 2014 році покинув окупований РФ півострів. У Києві був виконавчим директором ПАТ “НСТУ” (Суспільне мовлення), першим заступником генерального директора НТКУ, радником міністра аграрної політики Олексія Павленка.

Улітку 2022 року Лієва призначили т.в.о. керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України.

Він заперечує закиди на свою адресу, каже, що нині триває “третя хвиля” звинувачень щодо нього, заперечує інформацію про свої колишні проросійські погляди та вважає, що справжня мета критиків – дискредитація міністра оборони Олексія Резнікова.

Читайте також:
“Не просто службовий злочин”: Резніков детально відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна