Підозрюваний у розкраданні 1,5 млрд грн Міноборони Лієв піде на поліграф, щоб “пролити світло у справі”

Ексочільник департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України Олександр Лієв, якого затримали на кордоні за підозрою в причетності до розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ, вирішив довести свою невинуватість за допомогою поліграфа.

Про те, що планує публічно пройти поліграф, Лієв заявив на своїй сторінці у Facebook.

“Вирішив пройти “Поліграф”. Публічно. Я звернувся до Всеукраїнської асоціації поліграфологів, вони розглянули моє звернення і підтвердили готовність щодо проведення психофізіологічного дослідження їхніми фахівцями”, — написав Лієв.

За його словами, дослідження відбудеться вже 5 лютого о 17:00 у присутності всіх охочих ЗМІ. Під час нього Лієв планує відповісти на запитання, які лежать у фабулі підозри, врученої йому 27 січня під час затримання, а саме:

  • 1. Чи отримував він неправомірну вигоду (кошти, майно, цінності, криптовалюту, послуги) за результатами контракту з ТОВ “Львівський арсенал”?
  • 2. Чи був знайомий з керівником ТОВ “Львівський арсенал” Юрієм Збітнєвим та представником компанії Sevotech Олексієм Хорошаєвим на час укладення контракту? Та чи мав з ними змову? Чи мав з ними контакти крім офіційного листування?
  • 3. Чи знав наперед, що цей контракт не буде виконаний?
  • 4. Чи наполягав на включені в контракт положень про штрафні санкції у 200 млн грн у разі зриву контракту?
  • 5. Чи отримував вказівку від керівництва на укладання контракту з “Львівським Арсеналом” від керівників Міністерства оборони?
  • 6. Чи мав намір виїхати за межі України з метою переховування від слідства?
  • 7. Чи готовий сприяти слідству у встановлені істини у цій справі?

“Я впевнений, світло проллється у цій справі і винні понесуть покарання, як би хтось не хотів зворотного”, — підсумував Лієв.

Контекст

Як писала “Новинарня” раніше, Служба безпеки України викрила чиновників Міністерства оборони і менеджерів “Львівського арсеналу”, які ймовірно вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ.

У серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю гуртової партії артснарядів з постачальником озброєнь “Львівський арсенал”. Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом. Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну. Однак та не відправила жодного артснаряда до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки. Викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

За матеріалами Служби безпеки 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Зокрема, підозру отримали:

  • колишній та нинішній керівники департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони (колишній керівник — Олександр Лієвнинішній т. в. о. директора департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки — полковник М’ясников Андрій Анатолійович — “Н”);
  • очільник та комерційний директор компанії “Львівський арсенал” (колишній народний депутат Юрій Збітнєв — “Н”);
  • їхній спільник — представник іноземної комерційної структури.

СБУ затримала одного з фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми, з конфіскацією майна. Кримінальне провадження порушено за результатами аудиту Державної аудиторської служби (ДАСУ).

2 лютого стало відомо, що міністр оборони Рустем Умєров відсторонив від виконання службових обов’язків керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України Тоомаса Нахкура.

Читайте також:
Планував повернутися в Україну: фігурант справи про розкрадання 1,5 млрд грн Міноборони Лієв прокоментував своє затримання на кордоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна