Чехія зібрала кошти вже на 500 тисяч снарядів для України: перші поставки планують у червні, далі буде більше

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що ініціатива Праги вже зібрала кошти на закупівлю 500 тисяч артилерійських снарядів для України.

Про це він заявив на пресконференції в Брюсселі в середу, 17 квітня, після зустрічі з генеральним секретарем НАТО та прем’єрами Нідерландів і Данії, повідомляє “Європейська правда“.

За словами Фіали, разом із Нідерландами й Данією Чехія шукає різні шляхи, як допомоги Україні задовольнити потреби в артилерійських снарядах, системах протиповітряної оборони й перехоплювачах для ППО.

“Ви вже знаєте, що наша країна намагається допомогти як може. Завдяки чеській ініціативі стосовно боєприпасів ми вже можемо придбати приблизно 500 тисяч великокаліберних артилерійських снарядів. Майже 200 тисяч із них уже законтрактовані, і ще 300 тисяч контрактуються зараз“, – оголосив він.

“Гадаю, що перші поставки надійдуть в Україну в червні“, – додав чеський прем’єр.

Раніше, виступаючи в Інституті Гудзону у Вашингтоні, Фіала повідомив, що до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України долучилися вже 20 країн, і що ця ініціатива може забезпечити до 1,5 мільйона артилерійських снарядів для українських Сил оборони впродовж наступних 12 місяців.

Чеський прем’єр також підкреслив, що ця ініціатива не є одноразовим проєктом.

“Наша мета – створити довгострокову систему постачання боєприпасів для важкого озброєння. Це безпосередньо допоможе змінити ситуацію на фронті“, – наголосив Фіала.

Водночас він зауважив, що це не може бути кінцевою метою західних країн, які, за його словами, повинні знову мати достатній потенціал оборонної промисловості.

“Ми повинні прийняти той факт, що більш відповідальна політика безпеки також включає значне збільшення кількості озброєнь. Я вважаю, що наша ініціатива може просто покрити дефіцит боєприпасів. Принаймні до тих пір, поки Європа не зможе виробляти достатньо снарядів”, – резюмував прем’єр.

Читайте також:
WSJ: Чехія використовує контакти часів Холодної війни для закупівлі боєприпасів Україні. Серед постачальників – союзники РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна