WSJ: Чехія використовує контакти часів Холодної війни для закупівлі боєприпасів Україні. Серед постачальників – союзники РФ

Чехія використовує контакти часів Холодної війни, щоб отримати від третіх держав необхідні для України боєприпаси. Посадовці почали їздити світом, домовляючись про закупівлю снарядів із наявних запасів та експортні ліцензії з виробниками боєприпасів.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на чеських урядовців, передає “Суспільне” 18 березня.

За даними видання, Прага отримала близько 800 тисяч артилерійських снарядів від різних постачальників і визначила ще 700 тисяч одиниць, які можуть бути замовлені за наявності додаткового фінансування.

“Допомогло радянське минуле, у спадок від якого Чехії дістався великий оборонний сектор із клієнтами по всьому світу і хороші відносини з багатьма державами Глобального Півдня, яких підтримував СРСР, а також його сателіти у Східній Європі, що мають великі запаси радянської зброї, потужності для її випуску”, — наголошується у матеріалі.

Стверджується, що хоча Прага замовчує те, звідки надходять боєприпаси, серед постачальників є й союзники Росії. WSJ зазначила, що угоди передбачають, що передачі здійснюватимуться через Чехію або треті держави, щоб приховати будь-який прямий зв’язок між державами походження і Україною, а також щоб не “світити” постачальника й не провокувати Москву на дії у відповідь проти нього.

“Головне тут — конфіденційність. Ми розмовляємо і розмовлятимемо з усіма незалежно від їхніх пристрастей чи політичної позиції — з дуже незначними винятками на кшталт Північної Кореї”, – заявив радник з національної безпеки чеського уряду Томаш Пояр.

Читайте також:
Чехія може закупити ще 200 тисяч снарядів для України – додатково до обіцяних 300 тисяч

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна