Б’є за 100 км: Зеленському показали український варіант “Ланцета”

У День працівника оборонно-промислового комплексу президентові Володимиру Зеленському представили нову модель баражуючого боєприпаса, який називають відповідником російського “Ланцета” та який зможе завдавати ударів по об’єктах противника на оперативно-тактичній глибині більш як 100 кілометрів.

Про це пише “Мілітарний“. Відповідне фото 13 квітня показав у своєму телеграм-каналі керівник офісу президента Андрій Єрмак.

“Новий український баражуючий боєприпас має зайняти ту ж нішу, що і російський “Ланцет”, завдаючи високоточні удари по важливим одиницям бойової техніки на великій відстані від лінії фронту”, – зазначає видання.

На сьогоднішні безпілотний комплекс перебуває на етапі доведення. Воно відбувається в умовах постійних пусків та застосувань у зоні бойових дій.

Дрон-камікадзе, назва якого все ще тримається у секреті, вже здобув перші перемоги, успішно уразивши, зокрема, російський зенітний ракетний комплекс. У перспективі нова розробка має стати засобом ураження цілей на землі й у небі завдяки своїй швидкості та потужній бойовій частині.

Дрон має електричний двигун та запускається з катапульти, що робить його застосування простим для користувачів.

Х-подібний фюзеляж забезпечує безпілотнику високу маневреність та можливість ураження статичних та рухомих цілей по різним траекторіям. Зокрема, він здатен заходити на ціль під прямим кутом.

Залежно від обраної цілі на борту безпілотника може встановлюватись бойова частина вагою до 3 кілограмів. Вона представлена у різних версіях: уламкова, термобарична або бронебійна з ударним ядром. Остання може пробивати до 40 мм броні та завдавати серйозні ураження техніці, створюючи при “проламуванні” корпусу велику кількість вторинних уламків.

Для перехоплення повітряних цілей безпілотник буде оснащуватись уламковою бойовою частиною. Її ініціація відбуватиметься при зіткненні з об’єктом або ж при наближенні до нього за сигналом з пульту оператора. Вибухова хвиля та потік уламків має зруйнувати фюзеляж ворожого розвідника та таким чином збити його.

Максимальна швидкість безпілотника не перевищує 180 км/год, а тому його основними жертвами можуть бути об’єкти, що рухаються повільніше 130 км/год. Ідеться про російські “Орлан-10”, Zala та “Ланцети”, хоча теоретично це можуть бути і зависаючі або пролітаючі на зустрічних курсах гелікоптери.

Важливим елементом нового українського ударного комплексу є дрон-ретранслятор, що працює в парі з баражуючим боєприпасом. Він виконує задачі з пошуку цілі, її відстеження в очікуванні ударного дрона та об’єктивного контролю наслідків влучання.

Завдяки ретранслятору баражуючий боєприпас здатен працювати на великих відстанях та з хорошим зв’язком. Використовуючи його, оператор може обійти явище “радіогоризонту” та не втратити відеосигнал та управління над дроном аж до самого влучання у ціль.

Усі безпілотники комплексу оснащуються високонадійними модулями шифрованого зв’язку (стандарт AES256), що дозволяє працювати в умовах активного придушення системами РЕБ.

Ще одним важливим нововведенням для ударного комплексу стала інтеграція системи “машинного зору”, яка забезпечує захоплення об’єктів та автоматичне донаведення на ціль. Ця технологія вже активно використовується українськими військовими для ураження цілей навіть в зонах роботи потужних комплексів радіоелектронної боротьби.

Раніше “український “Ланцет” був представлений главою Мінцифри Федоровим у лютому 2024 року.

Читайте також:
Броня української САУ “Богдана” витримала прямий удар ворожого “Ланцета”. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна